Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Family Romance, LLC

Family Romance, LLC
Yazar: Seza Köreken Yalçınkaya

Farklı konular işlemesiyle ve sürekli farklı teknikler denemesiyle Herzog sinema tarihinin en dikkat çekici yönetmenlerinden biri oldu. 2018 yapımı “Family Romance, LLC” filmi de ismi kadar konusunun ve tekniğinin orijinalliğiyle festivallerin tercihi oldu. Film, 7. Boğaziçi Film Festival’i kapsamında yerel izleyiciyle buluştu.

 

Japonya’da geçen filmin dili Japonca ve yerel kodlar evrensel hale getirilerek ele alınmış gibi görünüyor. Japonya’ya özgü bir sektör olarak duyulan “akraba kiralama” durumu birçok ülkede farklı biçimlerde görülebilir. Tek fark Japonya’da bunun bir sektör haline gelmiş olması. Kulağa saçma bir sektör gibi gelse de bireyin toplum tarafından kabul görmesi birçok açıdan önemli olduğu için böyle bir şeyin tercih edilmesi normal karşılanabilir. Film de bir noktada bu sektörün ahlaki sorgulamasını yapıyor. 

 

Profesyonel oyuncu olan Yuichi Ishii her gün birkaç farklı rol oynamaktadır. Bu roller karşılığı ücret almaktadır. Sinema-TV sektöründe ya da tiyatroda oyunculuk hizmeti vermekten öte gerçek hayatta mesleğini yapmayı tercih eden Yuichi Ishii kapitalist sisteme uygun karar vermiştir. Yine de kendi içinde yaptığı işi sorgular hale gelir. Ishii’nin yaptığı yeni oyunculuk biçimi yeni bir gerçeklik yaratmaktan fazlasıdır. O artık var olan gerçekliği değiştirmektedir ve bu konuda ne kadar ileri gidebileceği konusunda emin değildir. Japon kültürüne özgü bir kod olarak tilkinin gerçekliği değiştirme özelliğinin vurgulanması, tilkinin karakteri ve Ishii’nin karakteri arasında izleyicinin bağlantı kurmasını sağlayabilir.

 

Ücretini ödeyecek kadar maddi gücü olan kişilerin manevi yönlerini tatmin etmek için bir oyuncu bulmaları varoluşsal açıdan sorgulamaya açık bir durum. Filmde bu tür sahneler uzun uzun verilerek durumun yapaylığı saçma yönüyle seyirciye yansıtılıyor. Var olduğu andan itibaren hazzın peşinden koşan insanoğlu daha fazla ne yapabilir? Var olan geçekliği elindeki maddi imkan dâhilinde bir süreliğine değiştirerek aldığı hazzı arttırması aslında tüketimin yeni bir biçimini de oluşturuyor. Ama bu sefer insanoğlu dünya kaynaklarından değil kendi duygularından tüketerek doyumsuzluğunu bir üst kademeye çıkarıyor.

 

Filmin dikkat çeken bir özelliği kamerayı Herzog’un bizzat kullanmış olması. Yönetmenin önceki filmlerine hakim olan izleyici için şaşırtıcı bir şey olmasa da yaşı oldukça ilerlemiş yönetmenin hale kamerayla organik bir bağ hissetmesi takdir edilmeli. Filme hakim belli bir teknikten çok sahnenin gerektirdiği teknikleri tercih ettiği rahatlıkla söylenebilir. Bir sahnede handycam gibi sürekli hareket eden bir kadraj görmek mümkünken başka bir sahnede sadece sabit kadrajlar görülebilir. Yine aynı şey sahne içindeki planlar için söylenebilir. Bu yönüyle Herzog, izleyiciye göstermek istediği şeyler ve gösterme biçimi açısından izleyici gözünden oldukça farklı bir yere oturuyor.

 

Oyuncu yönetimi açısından da incelenebilecek bir film olarak Aile Saadeti LTD zaman zaman tekrar izlenecek ve yeni ayrıntılar fark edilecek filmlerden biri. Felsefi yönüyle de tartışmalara son noktayı koyacak bir film olmasa da konu hakkındaki sorgulamaları alevlendirebilir.

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter