Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Exciting Life

Exciting Life
Yazar: Duygu Kocabaylıoğlu

Yakutistan'ı nasıl bilirsiniz? Ya da en azından bilir misiniz? Rusya Federasyonu’nun (Evet, Putin’in Rusya'sı aslında halen bir Federasyon) uzak doğusunda yer alan, kuzeyden Sibirya Denizi ile çevrili, dondurucu soğuklara sahip bir memleket. 


22. Randevu İstanbul Film Festivali’nin seçkisinde yer alan Exciting Life / Heyecan Dolu Bir Hayat filmi, resmi adı Saha Cumhuriyeti olan bu bölgeye Rus aktör Alexey Yudnikov’un gözünden bakan, biraz da deneysel tatlara sahip bir yapım. 

 

Moskova’da yaşayan, tanınmış tiyatro oyuncusu Alexey Yudnikov, kendisine bir filmde rol teklif eden arkadaşı Sergey Potapov’un çağrısını, biraz farklılık ve macera arayışı ile kabul eder ve Yakutsk (başkent) yollarına düşer. Havaalanından indiği andan itibaren, yönetmen Anna Yanovskaya’nın kamerası Yudnikov’u, yapayalnız kaldığı bu ‘yabancı’ topraklarda takip etmeye başlar. Sergey’e hemen ulaşamayan Alexey, onun 1 hafta sonra başkente döneceğini öğrenince, kendisine Yakut film endüstrisinde iş aramaya başlar! Bu noktadan sonrası ile tamamen çaresizlik komedisinden, durumu kabullenmeye ve -tabiri maruz- görün içine saplanıp kaldığı, kaçamadığı durumundan zevk almaya evrilen bir sürece dönüşür. 

 

Sergey’e beklerken mesleği aktörlüğü bir şekilde icra etmeye çalışan Alexey, Yakutların nev-i şahsına münhasır yaşam biçimlerini ve film camialarını deneyimliyor. Biraz ‘biz burada yabancıları pek sevmeyiz dostum’ tadında, kendi çemberleri dışından pek kimseyi aralarına almayan Yakut ‘filmcilerini’ kendi hallerine bırakarak yoluna devam eden Alexey, başkentin merkezinden uzaklaştıkça, bu zorlu coğrafyanın insanlara nasıl nüfuz ettiğini daha da iyi görüyor. Filmin adıyla ironik bir biçimde aslında bu bölgede hayat oldukça durağan. Lena Irmakı’nın birkaç koldan böldüğü şehir, ancak ırmağın doğasına göre hareket edebiliyor. Şu kısa konuşma tüm bölgeyi özetler biçimde; “- Buzlar bu kadar kırıkken karşıya tekneler çalışmaz. - Peki ne yapacağız? - Helikopter ile geçebilirsin. -Öyle bir param yok. - O zaman oturup bekleyeceksin.” Çünkü burası Yakutsk! Yavaş şehirden de ötesini arıyorsanız, burası dünyanın duran şehirlerinden biri diyebiliriz, Anna Yanovskaya’nın filmine bakarak. 

 

88 dakikalık seyir boyunca Yanovskaya, gerçeklik ile kurgusal arasında gidip gelirken, türler arasında da bir geçişkenlik yaşatıyor seyirciye. Biraz belgeselvari, biraz hüzünlü bir komedi; coğrafyanın olmazsa olmazı hayal gücü de yer yer devreye girince sürreallik önümüze düşüveriyor. Bu anlamda, Alexey Yudnikov’un elinden geleni ardına koymadığını ve bu çerçevede tek adam macerasını seyrettirecek bir performans sergilediğini belirtelim

 

Son bir dipnot olarak da Yudnikov’un bu performansının 2018 Soçi Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ne layık görüldüğünü ve filmin de Jüri Özel Ödülü’ne uzandığını ekleyelim. ‘Exciting Life’, Çağdaş Rus sinemasından farklılık peşinde koşan bir örnek; halkı bir Türk kavmine dayanan Yakutları, bir Rus’un kamerasından tanımak için bir fırsat. 


Twitter.com/duygukocabayli 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter