Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Brave New World

Brave New World
Yazar: Seza Köreken Yalçınkaya

Brave New World, Aldous Huxley’nin aynı isimli romanından yola çıkılarak tekrar kurgulanan, ilk sezonu geçtiğimiz Temmuz ayında yayınlanan bilim kurgu dizisi. Huxley de zaman geçtikçe olay örgüsünü farklı şekilde kurgulayabileceğini belirttiği için dizi de kitaptan bağımsız olarak incelenebilir. Bu noktada kitabın ana fikrinin ekran için tekrar kurgulanması olarak düşünebiliriz.


Başta ütopyaymış gibi sunulan yeni dünya insanlarının huzurlu ve amaçlarına inanmış halleri zamanla distopyaya dönüşüp her şeyin takip edildiği bir hapishaneye dönüşüyor. Toplum için yararlı olmanın bireysellikten önemli olduğu yeni dünyada işçi sınıfı olarak değerlendirebileceğimiz bir Jack’in intihar etmesiyle durum değişmeye başlıyor. Toplumsal sınıfların işleyişte önemli bir yeri olduğu için herhangi bir sınıftaki olağandışılık bir virüs gibi tüm toplumu etkilemeye başlıyor. Herkesin ne yapacağı ne hissedeceği çok planlı olan bu toplumda aksiyona yer yok. İnsanın içindeki aksiyon ve doyuma ulaşma isteği özel programlarla partilerle sağlanıyor. Hazcılığın ön plana çıktığı Brave New World’de vahşilerin dünyası bile bir eğlence şekli. 


Bireyselliğin ve her türlü adaletsizliğin hüküm sürdüğü alan olarak gösterilen vahşilerin dünyası günümüz toplumunun en uçlardaki haline benziyor. Duyguların özgürce yaşandığı bu dünyada güzel duygular da acıyla varlığını sürdürüyor ama insanlar ne olmak istedikleri konusunda daha özgür. Yeni dünyanın virüsü John buradaki eğlence merkezinin bir çalışanı. Aşkın, tek eşliliğin ve şiddet eğiliminin öne çıkarıldığı vahşilerin dünyasında dini inançlar da batıl olarak yorumlanıyor. Acı çekmenin saçma bulunduğu yeni dünya insanları için bu durum şaşırtıcı ve eğlenceli. Onlar için düzenlenmiş özel skeçlerle anlık heyecanlar yaşadıkları bu eğlence merkezinin arka planında yaşamanın daha karmaşık olduğu bir vahşiler dünyası var. Merkezi bir yönetimin olmadığı bu yerde herkes kendi adaletini kendisi sağlıyor bu da bireylerin sürekli bir tehdit altında hissetmesine neden oluyor. Birbirleri içinde uyum bulamamış bu insanların düşmanı da yeni dünya ama yeni dünyadakilerin bundan haberi yok ve sebebini de anlayamıyorlar. Bu noktada belki Neitzche’nin hınç kavramına bakmak gerekebilir. Efendi, efendi olduğu için efendidir ve ona göre hınç yabancı bir kavramdır ama köle itaat ederken hınç biriktirir. 


Bir şekilde yeni dünyaya dahil olan John kendi dünyasına dönemez ama bu dünyada da uyumsuzdur. Bu uyumsuzluğu bir eğlence aracına dönüştürdüğünde kabul görürken tekrar kendisini aramaya başladığında uyumsuzluğu toplum için sıkıntı olmaya başlar. Brave New World’ün mağara adamı gibi kendisini ifade etmek için kendisine verilen dairenin duvarlarına resimler yapmaya başlar. Daha önce işçi sınıfı olarak yorumladığımız Jack’lerin dünyasına daha ilk günden dahil olmak isteyen ve kendini orada rahat hisseden John zamanla şiddet eğilimini körükleyen, hitabet gücü yüksek bir lider haline gelir. Kişisel arzularının peşindeki John başlattığı yıkımın boyutlarını ancak hitap ettiği kitle kontrolden çıkınca anlamaya başlıyor. 


Kitabın sorgulattığı ya da eleştirdiği şeyleri yüzeysel olarak veriyor olsa da dizi insanın içgüdüleri, istekleri ve duyguları arasındaki çatışmaya daha çok odaklanıyor. Buradan temel toplumsal çatışmalara yöneliyor. Bireysellik mi yoksa toplumun işleyişimi daha önemlidir? Ya da İnsan kendisi için mi vardır toplum için mi vardır? İnsanın kim olduğunu toplum belirliyorsa bunun sınırları nelerdir? Benzeri sorularla hikayeyi kurguluyor. Bu yönüyle Brave New World dizisinin günümüzün bireysel çatışmalarına ağırlık verdiği söylenebilir.


Yeniden kurgulanan Brave New World’de karşıtlıkların veriliş biçimi ve her iki dünyaya da getirilen yeni yorum diziyi izlettiriyor. Bu noktada arttırılan aksiyonun da sürükleyicilik açısından önemli bir etken olduğunu söylemek gerekir. Kitaptan bağımsız olarak değerlendirildiğinde kesinlikle görülmesi gereken dizilerden biri olduğu söylenebilir.


https://twitter.com/_cheshirekedisi

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter