Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

"Bir Umut" filminin çekimleri devam ediyor...

"Bir Umut" filminin çekimleri devam ediyor...
Yazar: Fırat Sayıcı

Malumunuz pandemi her tarafımızı sardı. Vaka sayıları yeniden artışa geçti, ölümler azalmıyor, insanlar tedbirleri bıraktı gibi gözüküyor. Genel olarak moraller bozuk. Ekonomik anlamda tüm dünya umutsuzluğa kapılmış durumda. Hal böyleyken sinema sektörümüz de çıkmaza girdi. Sinema salonlarının % 70 kapasiteyle açılmış olmasına rağmen doğru düzgün seyirci yok maalesef. Bu durum 2021'e kadar böyle gideceğe benzer şimdilik. Belki aşı çalışmalarının başarıya ulaşması ve 1-2 yıl içinde tüm dünya nüfusunun aşıyla buluşması çözüm olabilir.


Tüm bu umutsuzluk ve olumsuzlukların içinde sinema adına çabalayan, durmayan, üretmeye devam eden güzel insanlar da yok değil. 2016 yılında En İyi Film dalında Altın Portakal'ı kazanan "Mavi Bisiklet" filmiyle hatırlayacağınız Ümit Köreken ikinci uzun metraj filmi için kolları sıvamış. Yönetmen Köreken, Eylem Yıldız, Funda Eskioğlu ve Şükrü Babacan'ın başrolünde oynadığı "Bir Umut" filminin çekimleri için 23 Haziran'dan beri Bursa'da... 


Biz de birkaç sinema yazarı arkadaşla birlikte yönetmenin davetiyle dün Bursa'ya, sete gittik. Oyuncularla ve film ekibiyle keyifli bir yemeğin eşliğinde proje hakkında konuştuk, bilgiler aldık. Ümit, projenin Bursa'da çekilmesinden dolayı oldukça mutlu olduğunu belirtti. Zira gerek Bursa halkından gerekse Bursa'nın önde gelen işadamlarından güzel destekler aldığını söyledi. Her zaman söylediğimiz bir durum bu; bir şehrin tanıtımı için kültür sanat faaliyetlerinin gerçekten büyük önemi var. O anlamda Bursa'nın filme tam destek vermesi sinemamız için de güzel bir şey. Yönetmen senaryoyu oluştururken Anton Çehov'un "Martı" adlı tiyatro oyunundan esinlendiğinin altını çizerken, filmde de birkaç noktada oyunla ilgili benzerlikler bulunacağını söylüyor. Henüz karantina döneminde iken oyuncuları rollerine çalıştırmaya başlayan yönetmen online olarak bunu başarmış. Onlara çeşitli filmleri izlemeleri için ödevler vermiş. Sanırım bu da hızla yenilenen dijital dünyanın kültür sanata etkileri olsa gerek...


Gelelim oyunculara... Sevgili Eylem Yıldız'ı yıllardır tanırım. Gerek sahnede gerekse ekranlarda iyi oyunculuğuyla tanıdığımız, sevdiğimiz biri. İlk başlardaki bu online çalışmaların rolüne hazırlanırken kendisine çok katkısı olduğunu düşünüyor, diğer oyuncular gibi. Oynadığı karakter bir tiyatro hocası olduğu için role çok da yabancı değil. Filmde Şükrü Babacan'ın annesi rolünü oynayan Funda Eskioğlu da tıpkı Eylem gibi bir Devlet Tiyatrosu oyuncusu. Ümit Köreken'in kendisine bu rolü verdiği için oldukça mutlu ve heyecanlı. MS hastası bir kadını canlandıran oyuncu, kendi annesinin de 30 yıl boyunca parkinson hastalığı çektiğini belirtiyor. Annesinin yaşadıklarından damıttığı gözlemlerin de rolüne çok şey katacağından şüphem yok. Filmde karısı ve yıllardır görmediği annesi arasında kalan bir adamı canlandıran Şükrü Babacan'ı sinemada ben en son "Halef" filminde izlemiştim. Dünkü ziyaretimizde onunla çekilen küçük bir sahneyi de izleme şansımız oldu. Ekiple iyi kaynaşmış, yönetmenle iyi bir bağ kurmuş olduğu her halinden belli. Bunun da filmin kimyası için önemli bir faktör olduğunu düşünüyorum. 


Son olarak pandemi döneminde, böylesine riskli bir ortamda tüm önlemleri ciddiyetle ele alarak başta Ümit Köreken olmak üzere filme katkı sunan herkesi tebrik etmek gerekir. İçinde bulunduğumuz bu kötü günlerin aşılması için kültür sanattan ve en önemlisi de sinemadan daha fazla faydalanmamız gerek. Üretim olmazsa sinema salonları can çekişir. Salonlar kapandıkça da sektör küçülür. Dolayısıyla bundan sinemacısından seyircisine herkes etkilenir. 


"Bir Umut" merakla beklediğim bir film, şimdiden...

 

twitter.com/firatsayici

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter