Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Aşk yaşlılara göre

Aşk yaşlılara göre
Üye: Serdar Akbıyık Michael Haneke’nin Altın Palmiye ödüllü başyapıtı Amour-Aşk bu hafta sinemalarda. Bir bitiş hikayesi olan Aşk gibi muhteşem yapıtlar yüzünden sinema seviliyor…

 

Sanat insanın kendini tanımak için başvurduğu en çarpıcı dışavurum şeklidir. Sinema ise bütün bu sanatların toplamıyla ortaya çıkar. Ve bir yönetmen sanatıdır sinema. Yani yönetmeni neyse bir film odur, o kadarlıktır.

 

Sinemayı sinema yapan yönetmenlere birçok ismi örnek verebiliriz. Michael Haneke benim için en özel olanlarından. Onun filmleri şiddet içerir. Ama hiç biri hayal ürünü veya kurmaca değil. Onunkiler gerçeğin kurmacası. Ve o yüzden bu kadar etkileyici. 1992 yapımı Bennys Video, 1997 yapımı Funny Games, 2009 yapımı Beyaz Bant benim en etkilendiğim yapımları. Onun filmleri insan doğasını araştırır, en karanlık yönlerini ortaya çıkarır. Onu görünür olanlar değil derindeki gerçekler ilgilendirir.

 

Bu yıl Cannes’da ödül alan Amour-Aşk filmi için de birçok şey söylendi. Fakat nedense otoriteler Aşk filminin diğer filmlerinden farklı olduğunu belirttiler. Bu farklılığın da şiddeti yansıtma biçiminden kaynaklandığından dem vurdular. Halbuki bu film Haneke’nin en çok duygusal şiddet içeren filmi. Çünkü en az kurmacaya başvurduğu ve gerçek hayatı olduğu gibi kullandığı bir yapım. Şiddetin gerçekliği o şiddeti daha da acı bir hale getiriyor. Öyle bir dönemi konu ediniyor ki; insanların kelimenin tam anlamıyla bitiş dönemlerini veriyor. Yaşlılık, bundan kaynaklı yalnızlık, yıllarca beraber yaşayan iki insandan birisinin hayatı yaşlılık yüzünden terketmesi... Bu terk ediş çoğunlukla çok acı ve dramatik oluyor. Çok az insan yatağında uyurken bu hayatı mutluluk içinde terk edebiliyor. İnsanlar ya aşırı bunamadan ya da belirli yaştan sonra kanser  veya benzer hastalıklar yüzünden hayattan ayrılıyor. Hem kendileri hem onların etrafındakiler o dönemlerde asıl acıyla karşılaşıyorlar. Ölenler şanslı iseler çocuklarına veya eşlerine muhtaç olmanın yükünü taşır. Kalanlar gidenlere yeterince destek olamamanın verdiği suçluluğu yaşar. Ve bütün bu acılar eninde sonunda ölümle noktalanır.

 

Bu hikayenin asla iyi bir sonu yoktur. 80’lerindeki iki insanın 50 yıllık beraberliklerin bir hastalık yüzünden acı çekerek sonlanması nasıl şiddet ve acı içermez ki? Bir filmde tecavüze uğrayan insanı veya silahla vurulanı bile ayağa kaldırıp mutlu sona ulaştırabilirsiniz. Peki 80 yaşında eşini kaybeden bir insanı nasıl umut veren bir hikayeye ortak edebilirsiniz? Haneke’nin Amour-Aşk filmi bize birşeyi daha sorgulatıyor. Aşk duygusu veya mutlu beraberlik en doğru 60’larından sonra mı yaşanıyor acaba? 30’larda, 40’larda insanın arayışı bitmiyor. Hep dürtüleriyle savaşmak zorunda kalıyor. Ama bütün bu sınavları geçtiğinizde veya bir insanla yaşamayı başardığınızda, 60’ından sonra bu beraberlik her türlü stresten uzak kalıyordur diye düşünüyorum. Hatta aşktan öte vazgeçilmez bir alışkanlık, hayat arkadaşlığına döndüğüne inanıyorum. Ama bütün bu elde edilen beraberlik hayatın sonunda yakalanıyor ve o da bitmek zorunda. Yani insan dediğin asla mutlu olmaya zaman bulamayan, bunu beceremeyen bir yaratık. Haneke muhteşem iki oyuncu ile ve gerçeği sihirli elleriyle sinemalaştırarak bize ulaştırıyor. Jean Louis Trintignant ve Emmanuelle Riva belki hayatlarının son evresinde bir başyapıta daha imza atıyorlar.

 

Filmin finali aslında sürpriz olmaması gereken ama yönetmenin kabiliyeti yüzünden size şaşkınlık çığlığı attıracak kadar sürpriz etkisi yaratan bir son. Tabii gözyaşlarınızdan fırsat bulursanız bu çığlığı atarsınız.

 

Serdar Akbıyık

 

twitter.com/serdarakbiyik

 

Diğer dosya, eleştiri ve röportajları için tıklayınız

 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

RÖPORTAJLAR

Aziz Alaca: “Kısacıların birçok uzuncudan...

Aziz Alaca: “Kısacıların birçok uzuncudan...

Fırat Sayıcı

Seda Aktaş: “Kitlesel fonlama, film üreti...

Seda Aktaş: “Kitlesel fonlama, film üreti...

Fırat Sayıcı

Salvatore Schirmo: "İtalyan sineması...

Salvatore Schirmo: "İtalyan sineması...

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter