Popüler Sinema

Paylaş

Mickey Rourke

(0.0/10 toplam 0 izleyici)

Philip Andre "Mickey" Rourke, Jr. (d. 16 Eylül 1952) özellikle aksiyon, drama ve gerilim filmlerine başrol üstlenmiş olan ABD'li aktör.

Boksu geçici olarak bırakmasını takiben Miami Üniversitesi'ndeki bir arkadaşı Rourke'a Deathwatch isimli bir tiyatro oyunu yönettiğinden ve "Yeşil Gözler" isimli karakteri oynayan kişinin oyunu bıraktığından bahsetti. Rourke bu rolü derhal üstlendi ve oyunculuk yapmaktan çok etkilendi. Kız kardeşinden 400 ABD Doları borç alan Rourke, "Actors Studio, Sandra Seacat"da görevli bir oyunculuk öğretmeninden ders almak üzere New York'a gitti.

Rourke, Steven Spielberg'in 1941 isimli filminde küçük bir rol üstlenerek sinemaya adım attı. Ancak, Body Heat isimli filmde çizdiği kundakçı portresi ciddi ölçüde dikkat topladı. Rourke, kariyerinin ilk yıllarında daha çok televizyon filmlerinde rol aldı. 1980'lerin başında Rourke, kült bir klasik olan Diner isimli filmde başrol oynadı. (Filmde ayrıca Paul Reiser, Daniel Stern, Steve Guttenberg, Tim Daly ve Kevin Bacon da rol almışlardı.) Bu filmin ardından Rourke, Francis Ford Coppola'nın The Outsiders isimli filme devam olarak çektiği ve reşit olma hikâyesi anlatan Siyam Balığı'nda önemli bir rol üstlendi. Matt Dillon'ın karakterinin esrarengiz ağabeyini canlandıran Rourke, bu filmde oyunculuk yeteneği ile övgü aldı. (Filmde, Dennis Hopper, Vincent Spano, Diane Lane, Nicolas Cage, Chris Penn, Laurence Fishburne ve Tom Waits da rol almıştı.)

Rourke'un Daryl Hannah ve Eric Roberts ile birlikte rol aldığı The Pope of Greenwich Village isimli filmdeki performansı da eleştirmenlerin dikkatini çekti. Film gösterime girdiğinde başarısızlığa uğrasa da, sonradan bir kült haline geldi.

1980'lerin ortalarında Rourke çeşitli başrollerde oynadı. 9½ Hafta isimli cinsel temalı "box-office"de başarı kazanmış ve çok tartışılan filmde başrolü Kim Basinger ile paylaştı ve bu film Rourke'a "seks sembolü" satüsü kazandırdı. Barfly isimli filmde canlandırdığı alkolik yazar Henry Chinaski (Charles Bukowski'nin edebi anlamdaki "öteki benliği") karakteriyle eleştirmenlerden övgü aldı. Rourke Year of the Dragon isimli filmle de eleştirmenlerin beğenisini topladı. 1987 yılında Angel Heart isimli filmde rol aldı. Alan Parker tarafından yönetilen ve Robert De Niro'nun da başrol üstlendiği "Angel Heart" birçok ödüle aday gösterildi. Film, üstlendiği rol ile ödül kazanan Lisa Bonet'in seks sahnesi nedeniyle de tartışıldı. Rourke'un bir takım filmleri ABD'de tartışmalı bulunsa da, Rourke "dağınık, biraz kirli, asi kişilik" seven Avrupalı seyirciler tarafından özellikle 9½ Hafta, Angel Heart, Desperate Hours ve Year of the Dragon filmlerindeki performansıyla beğenildi ve benimsendi.

1991 yılında Rourke "boksa dönmesi gerektiğine" karar verdi çünkü kendisini "...kendine zarar veren ... (ve) kendi kendisine kendisine aktör olarak saygısı olmayan biri" olarak görüyordu. Rourke bu dönemde sekiz karşılaşma yaptı ve hiç yenilmedi. Yaptığı karşılaşmaların altısını kazanan (dördü nakavtla) Rourke iki de beraberlik aldı. İspanya, Japonya, Almanya gibi uzak diyarlarda dövüştü. Ancak hiçbir zaman ABD çapında tanınan bir boksör olamadı ve burun, ayak parmağı, kaburga kemikleri kırılmaları, dil yarılması ve elmacık kemiği ezilmesi gibi çeşitli sakatlıklarla karşılaştı.Boks kariyeri boyunca antrenörü Hells Angels üyesi Chuck Zito'ydu ve maça çıkış şarkısı Guns N' Roses'ın "Sweet Child o' Mine'ıydı".

Boks otoriteleri Rourke'un zirvedeki boksörlere karşı başarı kazanmak için çok yaşlı olduğunu söylediler. Aslında, Rourke'un kendisi de, ringlere dönmenin bir tür kişisel test olduğunu kabul etti: "Ben yalnızca kendime bir şans vermek; hâlâ vaktim varken kendimi fiziksel olarak denemek istedim (The Gate'deki Christopher Heard'e verdiği röporajdan)." 1995 yılında, Rourke boks kariyerini sonlandırdı ve aktörlüğe geri döndü.

Rourke'un boks kariyeri, 1990'larda dikkat çekici fiziksel değişikliklerle sonuçlandı. Yaralanmaları tedavi etmek amacıyla, yüzünün ameliyetla yeniden yapılandırılması gerekti. Rourke'un yüzü daha sonraları "neredeyse tanınmaz" olarak nitelendirildi. 2009'da, Rourke The Daily Mail gazetesine ameliyat için "yanlış kişiye" gittiğini ve plastik cerrahının yüz hatlarını "bozup attığını" söyledi.

 

Filmografisi için tıkla

1
2
3
4
5
6

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

BOX OFFICE

TÜRKİYE

  • 1

ABD

  • 1

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter