Popüler Sinema

Paylaş
Haberler

Sinema tarihine farklı gözle bakan taptaze bir kitap!

Sinema tarihine farklı gözle bakan taptaze bir kitap!
Yazar: Fırat Sayıcı Sinema dünyasına ait çıkan çoğu kitabı kütüphaneme katmaya elimden geldiğince özen gösteririm.

Hem sinema yazarlığım hem de akademik kariyerim gereği oldukça faydasını gördüm, elimin altında her türlü sinema kitabı bulunmasını. Geçenlerde elime geçen ve Alfa Yayınları’ndan çıkan “Sinema Kitabı” şimdiden arşivimin önemli bir parçası oldu.

 

Financial Times ve The Guardian’ın sinema yazarı Danny Leigh; serbest sinema yazarı ve eleştirmen Louis Baxter; öğretim görevlisi, oyun yazarı, besteci ve şair John Farndon, Radio Times ve Filmclub yazarı Kieran Grant; film yazarı ve Empire Dergisinin editörü Damon Wise’ın katkılarıyla oluşturulan kitabın en güzel yanı hem çok iyi bir kaynak olması hem de filmlere, yönetmenlere, türlere ve içinde bulundukları döneme farklı bir kafayla yaklaşması. Kitap sinema tarihini çeşitli aralıklara bölmüş; “İleriyi Görenler” (1902-1931), “Siyah Beyaz Bir Altın Çağ” (1931-1949), “Korku ve Hayret” (1950 – 1959), “İsyan Var” (1960-1974), “Melekler ve Canavarlar” (1975-1991), “Dünya Küçük” (1992-Günümüz)… Sinema tarihinin dönemlerine verdikleri bu isimlerle bile ne kadar farklı bir kitapla karşılaşabileceğinizi tahmin edebilirsiniz. 

 

“Sinema Kitabı”nda ele alınan filmin sayfasına baktığınızda, o filmle ya da yönetmenle ilişkilendirilmiş diğer yapımları/örnekleri de görebiliyorsunuz. Ya da kolaylıkla ulaşamayacağınız ilginç bilgilere göz gezdirebiliyorsunuz. Kitabın geneline yayılmış ve zaman zaman karşımıza çıkan sinemacılara ya da karakterlere ait özlü sözleri keyifle/merakla okumak da mümkün. “Potemkin Zırhlısı”, “Hal ve Gidiş Sıfır”, “Bisiklet Hırsızları”, “Vertigo”, “Kara Tanrı, Beyaz Şeytan”, “Burjuvazinin Gizli Çekiciliği”, “Taksi Şoförü”, “Blade Runner”, “Ucuz Roman”, “Kaplan ve Ejderha”, “Lagaan”, “Old Boy”, “Pan’ın Labirenti”, “Bir Zamanlar Anadolu’da”, “Yerçekimi” gibi filmler üzerinden sinemanın serüvenini anlatan çalışma sinemayı iyi bilenlerin de hafızasını tazeliyor. 

 

Sinemanın mucizesini en iyi yakalayan filmleri/yönetmenleri anarak ve hatta onlara şükranlarını göndererek hazırlanan “Sinema Kitabı” eminim ki akademik anlamda öğrenci ve eğitimcilerin işine yarayacağı gibi, sinemaya ilgi duyan herkesin afiyetle okuyacağı/bilgileneceği bir eser olacak. 


twitter.com/firatsayici

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

HABERLER

Yakup Tekintangaç'ın Yeni Kısa Filmi &quo...

Yakup Tekintangaç'ın Yeni Kısa Filmi &quo...

43. İstanbul Film Festivali 17-28 Nisan’...

43. İstanbul Film Festivali  17-28 Nisan’...

Melisa Uzunarslan'ın "Geçmiyor Günle...

Melisa Uzunarslan'ın "Geçmiyor Günle...

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter