Popüler Sinema

Paylaş
Haberler

III. Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’nin programı açıklandı

:: Videolar III. Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’nin programı açıklandı

Büyük Ozan ve Derviş Yunus Emre anısına, 11-12-13 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek III. Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’nin programı açıklandı.  48 kısa filmin ve 3 uzun metraj filmin sinemaseverler ile buluşacağı festivalde dünyada ve Türkiye’de ilk kez gösterime girecek filmler de yer alıyor.


Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Türk Kızılay’ı, Beyoğlu Belediyesi ve Zeytinburnu Belediyesi gibi birçok kamu ve özel kültür kuruluşlarının katkılarıyla gerçekleşen 3. Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali, bu yıl büyük şair Yunus Emre anısına, 11-12-13 Aralık tarihlerinde çevrimiçi olarak gerçekleşecek. Pandemi sürecinden kaynaklı üst düzey önlemler dolayısıyla festivalin basın toplantısı çevrimiçi Zoom, Instagram ve Facebook üzerinden  gerçekleşti. Başta festivalin Medya Sponsoru olmak üzere sınırlı sayıda basın ve medya kuruluşu salonda toplantıyı izleyip kayıt aldı. 


33 ülkeden 301 filmin başvuru yaptığı festivalde, bu yıl 48 kısa ve 3 uzun metraj ile toplamda 51 film sinemaseverlerle buluşacak. Beyoğlu, Kadıköy ve Zeytinburnu’nda gösterimi planlanan filmler yeni açıklanan yasaklardan dolayı yine 11-12-13 Aralık tarihlerinde kendi saatlerinde www.dostlukfilmfestivali.com adresinde ücretsiz olarak çevrimiçi gösterilecek. Gösterimlerin yanı sıra yarışma filmlerinin yönetmenleriyle online söyleşiler gerçekleştirilecek. Bu yıl etkinlik çalışmalarına da hız kesmeden devam eden Dostluk Kısa Film Festivali; sinemaseverlere çevrimiçi platformda “Kısa Film Sektöründe Dağıtım Problemleri” başlığı ile önemli ve etkili atölye programı sunacak. Ayrıca genç sinemacılara teorinin yanı sıra pratik sahada da eğitim verebilmek amacıyla tarihi bir dizinin setinde “Set Atölyesi” gerçekleştirecek.

“Yunus Emre” anısına yapılan festival bir haykırış


Bu yıl Yunus Emre anısına düzenlenen Dostluk Kısa Film Festivali’nin basın toplantısında, Festival Genel Koordinatörü M. Lütfi Şen, “Anadolu’da Türkçe şiirin öncüsü denilince akla gelen ilk isim kuşkusuz ki Yunus Emre’dir. Tasavvuf ve halk şairi olarak Yunus Emre yansıttığı insan sevgisi ve dostluk ile her daim gönüllerde yer kurmayı başarmış, önemli bir sanatçıdır. Bu yıl Yunus Emre anısına yapılan festival, aslında gittikçe bencilleşen ve diğer canlı türlerini yok eden insanın kendini de dolaylı yönden yok etmesine bir itiraz, bir haykırıştır” ifadelerini kullandı.


Necip Sarıcı’ya “Dostluk Onur Ödülü” verilecek


Şen, festivalin geleneksel ödüllerinden olan Dostluk Onur Ödülü’nün önemini ifade ettiği konuşmasında; “Dostlukları ve samimi işleri ile bizlere ilham veren önemli bir usta, Necip Sarıcı’ya ‘Dostluk Onur Ödülü’nü takdim etmenin bizler de ayrı bir onuru içindeyiz” diyerek Necip Sarıca’ya sevgilerini ve hürmetlerini yolladı. 13 Aralık Pazar günü saat 19:00’da gerçekleşecek olan ödül töreninde Dostluk Onur ödülü Necip Sarıcı’ya takdim edilecek.


Finalist Filmleri Jüri Üyesi İrem Altuğ açıkladı


19 Kasım’da Akademi Beyoğlu’nda düzenlenen tanıtım toplantısında III. Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’nin yarışma seçkisini toplantıya zoom üzerinden bağlanan jüri üyesi İrem Altuğ açıkladı. Kısa filmin niteliğine değinen konuşmasında, bir film çekmenin yaratıcılık içinde yaşama ile gerçekleşebileceğine değindi. 33 ülkeden 301 filmin başvuru yaptığı festivalde, 10 farklı ülkeden gelen birbirinden özel 16 kısa filmin ödüller için yarışacağını ileten Altuğ, filmlerle ilgili kısa detaylar verdi. Sonrasında da yarışma filmlerinden oluşan bir teaser izlendi.


Bu yıl Türkiye’den beş, İran’dan üç, Fransa, ABD, İtalya, Kırgızistan, Hırvatistan, Almanya, Gana, Bosna’dan birer filmin yer alacağı bu seçkide animasyon ve kurmaca filmler yer alıyor. Yarışma seçkisinin yanı sıra her yıl olduğu gibi festivalde “Kırk Yıllık Hatır Seçkisi”, “Panorama Seçkisi” ve uzun metraj filmlerinin yer alacağı “Özel Gösterim” bölümleri de sinemaseverlerle buluşacak.


İlk defa dünyada ve Türkiye'de gösterilen filmler seyirciyle buluşacakFestival Direktörü Faysal Soysal, Panorama Seçkisi için “Dünyada önemli festivallerde gösterilip, çok sayıda ödüle layık görülen kısa filmlerin Türk izleyicisi ile buluşacağı özel bir bölüm. Seçkinin büyük çoğunluğu herhangi bir tema sınırlaması olmaksızın,  ilk kez ülkemizde gösterilecek olan, ödüllü, güncel meseleleri yakalayan ve sinemaseverlere ve sanatın diğer alanlarına ilgi gösteren takipçilere yeni ufuklar açma potansiyeli taşıyan filmlerden oluşmakta” şeklinde bir giriş yaptıktan sonra bu bölümde yer alan 17 filmi ilan etti. Filmler ile ilgili hazırlanmış özel bir teaser izlendi. Festival Direktörü Soysal, Dostluk Film Festivali’nde bu yıl ilk defa dünya prömiyerini yapan 3 filmin yanısıra ilk defa Türkiye'de gösterilecek toplam 14 filmin de programlarında yer aldığını hatırlattı.


“Kırk Yıllık Hatır Seçkisi” adını 'Dostluk' kavramından alıyor


Festival Genel Koordinatörü, “Kırk Yıllık Hatır Seçkisi”ni açıklarken Kırk Yıllık Hatır tabirini doğrudan festivalin adı ve teması olan 'Dostluk' kavramından aldığını ifade etti. Şen sözlerine devam ederken, “bu bölüme özellikle festivale kimlik ve hafıza kazandırması bakımından ayrı bir önem atfediyoruz. Yerel bir kimlikten ve özgün bir değerden hareketle kendimize ait özel bir seçki ismini kullanmayı tercih ettik.  Bu minvalde yerelden hareket ederek evrensel bir tema olan ‘Dostluk'a herkesi davet ettiğimiz bu bölümde doğrudan ya da dolaylı yoldan temamıza işaret eden her tür kısa film formatlarını seyirciyle buluşturuyoruz.” dedi. Bu bölüme seçilen filmler ilan edildikten sonra bu bölümle ilgili özel bir teaser izlendi. 


“Özel Gösterim Seçkisi” bölümünde Bosna, Yunanistan ve Azerbaycan filmleri


Festival başkanı Soysal, Özel Gösterim Seçkisi’nin de festivaldeki önemine değinerek bu yılın uzun metraj filmerini basın toplantısında açıkladı. Bu yıl festivalde Bosna’dan 11 yönetmenin gerçekleştirdiği “See Factory Sarajevo Mon Amour” filmi, Yunanistan’dan Jüri Üyesi Maria Lafi’nin ödüllü filmi “Holy Boom”, son filmi ile Venedik film festivalinde yarışan ve bu yıl jüri üyesi olan Azerbaycanlı yönetmen Hilal Baydarov’un “Hurmalar Olgunlaştığında”  adlı uzun metraj filmleri online olarak gösterilecek.


Dostluk Film Festivali zor şartlara rağmen ödüllerini arttırdı


2020 yılının toplamında en çok ödül veren kısa film festivali olan “Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali”, bu yıl birinciye; 25 bin TL, ikinciye; 15 bin TL, üçüncüye; 10 bin TL ödül verecek. Ayrıca, özel ödüller kapsamında Kızılay tarafından 15 bin TL destek ile Kızılay Dostluk Ödülü, Fono Film tarafından da bir yönetmenin sonraki filmi için 15 bin TL değerindeki Teknik Destek Ödülü 13 Aralık gecesi yapılacak olan Gala gecesinde sahiplerini bulacak. 


Bu yıl yarışmaya hak kazanan ve yan bölümlerde gösterilecek kısa filmlerin listesi aşağıdadır:


YARIŞMA SEÇKİSİ


1 TOR TÜRKİYE Ragıp Türk

2 DUMMY İRAN Fatemeh Faal

3 WHERE WE COME FROM İRAN Jafar Altafi

4 SHRIEK-VAVEYLA TÜRKİYE Birhat Temel

5 LE SYNDROME ARCHIBALD FRANSA Daniel Perez

6 ÇAMAŞIR SUYU TÜRKİYE Büşra Bülbül

7 ON THE BOAT KIRGIZİSTAN Baizak Mamataliev

8 THE AMERICAN BULL İRAN Fatemeh Tousi

9 MEMORY (ANI) TÜRKİYE Demet Erden

10 THE LEAK İTALYA Alberto Marchiori

11 MY BORDER, MY FOREST İTALYA-HIRVATİSTAN Giorgio Milocco

12 THE RED FIRE İRAN Mona A.Shahi

13 YAĞMUR, ŞNORKEL VE YEŞİL FASÜLYE TÜRKİYE Yavuz Akyıldız

14 INTERSTATE 8 ALMANYA-ABD Anne Thieme

15 BİR NEHİR KIYISINDA TÜRKİYE-BOSNA H Muhammed Furkan Daşbilek

16 DA YIE GANA Anthony Nti


KIRK YILLIK HATIR SEÇKİSİ


1 BAŞKA VATANIMIZ YOK TÜRKİYE Bayram Küçük

2 MAJİD'DEN SEVGİLERLE TÜRKİYE Yiğit Armutoğlu

3 REPLACEMENT İRAN Mojtaba Tahal, Jalal Mahdavi

4 MARADONA'S LEGS FİLİSTİN-ALMANYA Firas Khoury

5 RETURN ÖZBEKİSTAN Rustam Khalikov

6 MERKEB-İ MESAİ TÜRKİYE Hasan Erdoğmuş

7 GAZA FOOTBULLET FİLİSTİN iyad Alasttal

8 MERYEM ANA TÜRKİYE Mustafa Gürbüz

9 BEHIND THE GLASSES İRAN Mehdi Irvani

10 ZAMANIN RENGİ TÜRKİYE Hatip Karabudak

11 KAR TANESİ TÜRKİYE Şeref AKÇAY

12 NUOVO CINEMA PARAVIRUS İTALYA Daniele Pignatelli

13 ÇAY VAR İÇERSEN TÜRKİYE Cihan Emre Zengin

14 BÜYÜLÜ FENER BEKÇİLERİ TÜRKİYE Bahadır Kapır Ferhat Zengin1

5 BULLMASTIF UKRAYNA Anastasiia Bukovska



PANORAMA SEÇKİSİ


1 ANUŞ TÜRKİYE Deniz Telek

2 PAYDOS TÜRKİYE Öykü Orhan

3 FERMUAR UCU (QULPIK) TÜRKİYE Abdullah Çeper

4 GABRIEL İRAN Yousef Kargar

5 THE FOSTERLESS İRAN Sahar Jafarizad

6 BOARS AFGANİSTAN Gholamreza jafari

7 MOON DROPS İSRAİL/SIRBISTAN Yoram Ever-Hadani

8 COLPA DEL MARE İTALYA Igor Di Giampaolo, Giuseppe d'Angella

9 THE ASSISTANT ÇEK CUMH Ondrej Provaznik

10 CLOSE YOUR EYES AND LOOK AT ME İTALYA Andrea Castoldi

11 DRY SEA BELÇİKA Yves Bex – Bart Bossaert

12 DEJA VU İRAN / KANADA Atefeh Khademolreza

13 DİREK AŞK TÜRKİYE Ertuğ Tüfekçioğlu

14 CIRCO DE LA VIDA YUNANİSTAN Maria Lafi

15 REBEL KANADA Pier-Philippe Chevigny

16 YAĞMUR OLUP ŞEHRE DÜŞÜYORUM TÜRKİYE Kasım Ördek

17 STICKER MAKEDONYA Georgi M. Unkovski



ÖZEL GÖSTERİM SEÇKİSİ


SEE FACTORY SARAJEVO MON AMOUR BOSNA 11 Directors

HOLY BOOM YUNANİSTAN Maria LafiWHEN

THE PERSIMMONS GREW AZERBAYCAN Hilal Baydarov


ÖDÜLLER


BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ, 25.000TL• İKİNCİLİK ÖDÜLÜ, 15.000TL• ÜÇÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ, 10.000TL• KIZILAY DOSTLUK ÖDÜLÜ, 15.000TL (Kızılay tarafından verilecek)• TEKNİK DESTEK ÖDÜLÜ, 15.000TL DEĞERİNDE (Fono Film tarafından hizmet olarak verilecek)

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter