Popüler Sinema

Paylaş
Dosyalar

Kahramanın benim!

Kahramanın benim!
Çizgiden çıkıp, beyazperdede soluklanacak olan kahramanlarımız ile ilgili haberleri alır almaz, cebimizdekilere bir göz atalım istedik.

Dick Tracy 


1931 yılınının 4 Ekim günü Chicago Tribune sayfalarıyla tanıştı, 34 yaşındaki yakışıklı ve gözüpek dedektif Tracy. Chester Gould tarafından yaratıldı ve beyazperde ile buluşması 1937’de Alan James ve Ray Taylor yönetmenliğinde gerçekleşti. Ralph Byrd, Dick Tracy’ye soluk verdi. Dick Tracy’nin en popüler ve en keyifli uyarlamalarından Warren Beatty’nin yönetmenliğini yaptığı ve Dick Tracy rolünü üstlendiği film, 1990 yılında en iyi sanat yönetimi, en iyi makyaj ve en iyi orijinal şarkı dallarında üç Oscar ödülü kazandı. Oyuncu kadrosuyla da renkli olan bu uyarlamada; Al Pacino, Chicago şehir eşkiyalarının lideri Big Boy Caprise’i, Madonna seksi ve gizemli şarkıcı Breathless Mahoney’i, Dustin Hofman ise Mumbles’ı canlandırdı.

 

Conan 

 

Robert E.Howard tarafından 1932 yılında yaratılmıştır. Tanrıça Belit’i sever, Crom’a tapar, büyücü Thulsa Doom’un peşine düşer. 1982 yılında John Milius tarafından “Canon The Barbarian” beyazperdeye uyarlanır. Oliver Stone senaryo yazarlarından biridir. Arnold Schwarzenegger ise “sus kadın”, “sus köpek” naralarıyla hiborya çağının en güçlü savaşçısını ve en renkli kahramanlarımızdan birini yaratır. 

 

Fantastic Four


Kasım 1961’de Stan Lee ve Jack Kirby ile ortaya çıkmış, Marvel’in temellerini yaratan yepyeni bir akımdır “F4”. Nükleer güce göz kırpan, içinde sempati barındıran ve az sonra Hulk, X-Men ve Örümcek Adam gibi karakterlerin ortaya çıkışına ilham olacak kahramanlardır. Kozmik ışınların birer ürünü olan bu dörtlü; Lastik Vücut Reed, Görünmez Sue, Ateş Adam Johnny ve Taş Adam Ben Grimm, birbirlerinin eksiklerini tamamlayan bir takımdır. Ailedir. Tim Story, 2005’te “F4”ü beyazperdeye uyarladı.   

 

Spiderman


New York’lu Peter Parker; kaza eseri kahramanımız. 1961 yılında Steve Dilko ve Stan Lee tarafından Amazing Fantasy’nin 15. sayısında örümcek adamla tanışırız. Serbest fotoğrafçı olan lise öğrencisi Parker, radyasyondan etkilenmiş bir örümceğin ısırığına maruz kalır ve değişim kaçınılmazdır. 2002’de Sam Raimi ile başlayan Spider-Man serüveni hala devam etmektedir.     

 

 

Hulk 


Yeşil dev 1962 yılında Stan Lee ve Jack Kirby tarafından yaratıldı. Dr Bruce Banner’ın macerası, Ang Lee ile 2003’te beyazperdede hayat buldu. Yakında da Edward Norton’u yeşiller içinde göreceğimiz bir versiyonu geliyor.

 

X-Men


Stan Lee ve Jack Kirby tarafından 1963’te yaratıldı. Mutantların hem kendi içlerinde, hem de yer aldıkları saflardaki iyi ve kötü arasındaki ikilemlerine tanık olduğumuz, içinde bol bol aksiyon barındıran bu fantastik hikayeyi 2000 yılında “X-Men” ve 2003 yılında “X2”  ile Bryan Singer, beyazperdeye uyarladı. 2006’da ise “X-Men The Last Stand”, Brett Ratner tarafından yönetildi   

 

Daredevil - Elektra 


Nisan 1964 yılında Stan Lee ve Bill Everett tarafından yaratılan Marvel kahramanlarından biri de Matt Murdock. Gözlerine sıçrayan radyoaktif bir madde, onu kör eder, lakin diğer duyu organları gelişir. Beyazperdede Murdock’ı Ben Affleck canlandırmış, Mark Steven Johnson yönetmiştir. Elektra rolünde ise Jennifer Garner yer alır. Frank Miller ilk çıkışını Marvel için Daredevil’i yazarken yapmıştır. Okuyucuyu ilk şok eden, kör avukatın, suikastçi Elektra’ya aşık olması ile başlar. Bir yanda kendi adalet yargıları, bir yanda ise suçlu sevgilisine aşkı arasında kalan Daredevil’in alt üst olan psikolojisi hiçbir çizgi romanda olmadığı kadar derine inilerek ve de olabildiğince gerçekçi bir şekilde verilmiştir. 

 

Sin City 

 

1991 yılında Miller, “Sin City”, Dark Horse Presents serisinin 51-62. sayılarında siyah-beyaz yayımlandı. Miller, kara film tarzıyla yeni Sin City seçkileri yarattı ve “suç çizgiromanları” türü de yeniden popüler oldu. Robert Rodriguez, 2005 yılında Frank Miller’ı ve Quentin Tarantino’yu da yanına alıp zengin bir oyuncu kadrosuyla karşımıza çıktı. Film, Marv ve Goldie, John Hantigan ile Nancy, Jacky-Boy Shelie ve Dwight ile Gail arasındaki hikayeleri bir araya getiren antolojiden oluşuyordu. 

 

Superman 

 

Çizgi Romanın altın çağını temsil eder. Kryptonlu kahramanımızın, babası tarafından Kansas Smallville’e bir kapsül içinde gönderilmesiyle hikaye başlar. Clark Kent ile Superman’in gardırobu telefon kulübesidir. Daily Planet, Metropolis’teki işyeri, Lois Lane ise biricik aşkıdır. Superman, Jerry Siegel ve Joe Schuster tarafından yaratılmış, Haziran 1938 yılında Action Comics dergisinde yayımlanmıştır. 1948’de TV için çekilen 15 bölümden sonra, 1978’de yönetmen Richard Donner, Mario Puzo’nun öyküsüyle Superman’i beyazperdeyle buluşturur. Superman’i 26 yaşında Christopher Reeve canlandırır. Babası Kryptonlu Jar-El ise Marlon Brando’dur. Kötü kalpli bilim adamı Lex Luthor’u Gene Hackman, biricik Lois Lane’i ise Margot Kidder canlandırır. 2005 yılında ise Bryan Singer yönetmen koltuğuna oturur ve Superman Returns’u çeker. Türkiye’de ise 1979 yılında Kunt Tulgar, “Superman Dönüyor”u çeker. Tayfun Demir ve Güngör Bayrak başrollerde oynar. 

 

 

Batman

 

Gotik Şehir Gotham City’nin kara şövalyesi, şatosunda saklar kimliğini. Siyah pelerini ile Batman, 1939 da Dc Comics’in 27. sayısında Bob Kayne ve Bill Finger tarafından hayat buldu. 1989’da beyazperdede önce Tim Burton ile flört etti. Kalabalık oyuncu kadrosunda Jack Nicholson, Joker karakteri ile hepimizi fethetti. En iyi sanat yönetimi Oscar’ına sahip filmde Michael Keaton, Batman’di. 1992’de Tim Burton, “Batman Returns” ile geri döndü. Yine yeni renkli oyuncu kadrosuna Danny De Vito ( Penguin ), Michelle Pfeiffer (Catwoman ) ve Christopher Walken’ı ( Max Schrek ) dahil eder. Michelle Pfeiffer’ın tek bir miyavlamasının filme bedel olduğu sahne, şairanedir. Başka kedi kadın yoktur dedirtir. 1995’te Batman, Joel Schumacher’in “Batman Forever” ve 1997’de “Batman & Robin”i ile beyazperdeye taşınır. 2004’te ise Christian Bale’in Batman olduğu “Batman Begins” de yönetmen koltuğuna Christopher Nolan oturur. Alfred’i ise Michael Kane canlandırır. 

 

V For Vandetta


1981'de 'Warrior'da, Alan Moore ve David Lloyd'un yarattığı V’nin maceraları 26 bölüm yayımlandı ve derginin kapanmasıyla beş yıl aradan sonra, Moore ve Lloyd 1989'da DC ismi altında 'V for Vendetta'yı yayımladılar. 2005 yılında Wachowski kardeşlerin senaryosunu yazdıkları film James McTeigue yönetiminde beyazperdeyle buluştu.  

 

Constantine 


Depresif ve alkolik detektif John Constantine’nin hikayesinin anlatıldığı Hellblazer, yıllarca DC Vertigo’nun serüvenlerinden biriydi. 1985 yılında yayımlanmaya başladı ve beyazperdeyle 2005 yılında Francis Lawrence ile buluştu. Constantine’i Keanu Reeves canlandırdı. 

 

TankGirl


1990 yılında İngiliz çizgi roman karakteri Tank Girl’ü Alan Martin ve Jamie Hewlitt tarafından yaratılmıştır. Post-apokaliptik bir dönemde su kaynaklarını ele geçirmeye çalışan Water and Power şirketine savaş açmıştır. Rachel Talalay tarafından 1995’te beyazperdeye uyarlanmış, Tank Girl’ü Lori Petty canlandırır. Jet Girl’ü ise Naomi Watts.

 

The Mask  


Mike Richardson tarafından yaratılmış Dark Horse Comics de yayımlanmış Maske, 1994 yılında beyazperdeye Jim Carrey ile ulaşmıştı. Filmin yönetmeni ise Chuck Russel’dı. .

 

Barb Wire 


1996’ta Pamela Anderson ile hayat bulan Barbara Kopetski, David Hogan tarafından yönetildi. Dark Horse Comic’de yayımlanmıştır. 

 

 

Men in Black 


Siyah Giyen Adamlar (Men in Black), yönetmenliğini Barry Sonnenfeld’in yaptığı, 1997 yapımı, aksiyon-güldürü tarzında bir bilim kurgu filmiydi. Başrollerinde Tommy Lee Jones ve Will Smith’in olduğu film, Marvel Comics’in sahibi olduğu Aircel Comics tarafından yayımlanan ve Lowell Cunningham’ın yarattığı “The Men in Black” adlı çizgi roman serisine dayanmaktadır.

 

Teenage Mutant Ninja Turtles


“Ninja Kaplumbağalar”, fantastik çizgi seri, dövüş sanatlarına hakim mutant kaplumbağa Rafael, Donatello, Leonardo, Michelangelo ve ustaları fare Splinter ile birlikte kötülerin karşısında verdikleri savaşı konu edinir. Meraklı kanal muhabiri April O’neill da kahramanlarımızdan bir değeridir. Orjinal Amerikan seri 1984'te Mirage Stüdyolarından çıkmıştır. Kevin Eastman ve arkadaşı Peter Laird yaratıcılarıdır. “Heroes in a half shell Turtle Power!” 2007 yılında beyazperdeye uyarlanmıştır. 

 

Dosya: Gülşah Öztürk

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter