Popüler Sinema

Paylaş
Haberler

"Aziz Ayşe" Altın Koza'da ilk kez seyirci karşısında

"Aziz Ayşe" Altın Koza'da ilk kez seyirci karşısında
Daha önce kısa film, belgesel ve videoart işlerinden tanıdığımız Elfe Uluç'un ilk uzun metrajlı filmi Aziz Ayşe, bu yıl 19'su gerçekleştirilecek Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde 'ulusal yarışma' bölümünde prömiyerini yapacak.

Film ülkemizdeki iki farklı ucu yan yana getirmeyi amaçlıyor. Köpükleri ve çöplükleri. Beyaz Türk, hijyen ve steril bir kesim ile güneydoğulu, koyu renk tenli, mağdur insanları...

 

Diğer amaç toplumda fiziken şanslı olan, alımlı ve frapan kadınların dahi büyük bir kısmının bu görünümün altında kendini, duyamamış, bulamamış ve bastırmış olabildiğine dikkati çekmek. Aziz Ayşe bu ve başka özelikleriyle de feminist bir film olmayı amaçlıyor.

 

Hikâye  ahlâkın, deliliğin, iyilik yapmanın yalan söylemenin çelişkilerine odaklanıyor. Kamera da bir yalan makinesi gibi kullanılıp orijinalle taklit arasındaki ilişkiyi sorguluyor. Orijinal kadın ile taklit kadın, orijinal oyuncu ile taklit oyuncu, orijinal gerçekle taklit gerçek: yani “yalan...” Yalan, yani gerçeğin söylenebilen tek şekli ve/ya söylenebilen tek gerçek. 

 

Ayşe, çöplerden kazandığını aç kalmak pahasına hayır kurumlarına, camiye, Mehmetçik Vakfı'na bağışlayan bir kâğıt toplayıcısıdır. Erkek görünümünün altında içinde bir kadın ruh hali ve hissiyatı taşır. Bir tesadüfle bir gün bir çiftin hayatına girer. Ve kendi de dahil bu üç kişinin kimliklerin ve hayatlarının değiştiği bir yolculuk başlar.

 

Maddeyi (çöpü) Ayşe maddeye (paraya) değil maneviyata (yardıma) dönüştüren bir kadınsı bir modern çağ peygamberinin peşinde ve tüm bunları da sorgulayan bir kamera eşliğinde kentin en fakir ve en seçkin semtlerin arasında bir yakadan diğerine yolculuk ediyor. Bir tarafta Tarlabaşı, Avcılar otobanında kötü yolda çalışan kızlar, diğer tarafta Boğaz, Gümüşsuyu, medya kuleleri...

 

Hepsi Ayşe'ye, Elif ve Murat'a yol gösteriyor kimi zaman yollarını tıkıyor kimi zaman onları aynı yola sokuyor... 

 

Filmin değişik oyuncu kadrosu

 

Kâğıt toplayıcısı Ayşe'nin (Melikşah Yardımcı) kendini canlandırdığı filmin başrollerinde Feride Çetin ve Engin Altan Düzyatan bulunuyor. Filmin prömiyeri yarışmaya seçildiği 19. Adana Altın Koza Ulusal Film Festivali sırasında gerçekleşecek. Aziz Ayşe'nin değişik bir oyuncu kadrosu bulunuyor: 'Cadının Bohçası'  adlı otobiyografik oyunu ile tanınan ayrıca Taraf Gazetesi’ndeki yazılarından tanıdığımız, tek kişilik tiyatrosuyla yalnızca ülkemizde değil dünyanın her yerine davet edilen  politik sanatçı Esmeray, Aydın Esen gibi müzisyenlerle çalışmalarından da tanıdığımız jazz müzisyeni Şenol Küçükyıldırım. Ferhan Şensoy Tiyatrosu’nun oyuncularından Orhan Ertürk ve Cenk Sözeri yer alıyor. Filmin özgün temaları Fransız elektronik müzik kompozitörü Pascal H. Lesport'a ait. Filmde David Darling, Nil Karaibrahim, Hande Yener, Zeki Müren, İncesaz, Ajda Pekkan, Mercan Dede, Bogatini gibisanatçıların parçaları yer alıyor.

 

Ayşe'yi canlandıran Melikşah Yardımcı

 

Ayşe rolü ile kendini canlandıran Melikşah Yardımcı, Muş doğumlu. Dedeleri İran'dan, evliyalar, ermişler sülalesinden geliyor. Dolapdere'de Ayşe'ye yardımlarından ötürü Aziz lâkabı takılması gerçeğe denk düşmüş bir tesadüf aslında. Film, hepimizin, modern ve yalnız insanların çöpünü toplayan ve o çöpü sevgi olarak geri dönüştüren bir modern çağ ermişini anlatıyor. Ayşe maddeyi maddeye değil maneviyata dönüştürmeyi akıl eden bir efsanevi bir kişilik. Filmde de oyuncuları, gerçeği, her şeyi değiştiriyor Ayşe.

 

Filmin  konusu...

 

Ayşe, çöplerden kazandığını aç kalmak pahasına hayır kurumlarına, camiye, Mehmetçik Vakfı’na bağışlayan bir kâğıt toplayıcısıdır. Erkek görünümünün altında içinde bir kadın ruh hali ve hissiyatı taşır. Bir tesadüfle bir gün bir çiftin hayatına girer. Ve kendi de dahil bu üç kişinin kimliklerin ve hayatlarının değiştiği bir yolculuk başlar. Ayşe işgâl ettiği sahipsiz bir evi elinden almak için komşularının onu öldürmek istemelerinden korkar. Medyada önemsiz bir işi olan Elif, Ayşe ile tanışınca büyülenir. Bir anda bir belgesel film çekmeye soyunur. Amerika'da okumuş, Türkiye'de tutunmakta zorlanan uzun süreli sevgilisi Murat, Elif'i hem kaybetmekten korkacak, hem kıskanacaktır.

 

Küllenmekte olan ilişkileri bir sınava girer. Murat Elif'e ilk kez büyük bir konser aldığı yalanını söyler. Elif içinde bastırdığı başka bir kadının sesini duymaya başlamış, değişmiştir. Murat'tan etkilenmez, işine asılır; Belgesel yönetmeni olmaya karar vermiştir; Murat'tan ayrılır... Bu olaydan sonra Murat'a gerçekten büyük bir konser teklifi gelir. Yalanı sanki gerçek olmuştur...

 

Ölüm tehdidi hisseden Ayşe ise komşularının kendisini sürekli izlemelerinden şikâyet eder. Bir evde namuslu bir şekilde yaşamasına kimsenin karışmamasını istemektedir... Elif, Ayşe'yi komşulardan korumak için belediyeden bu evin ona  tahsis edilmesini sağlar. Dolapdere'deki bu binada 20 yıldan fazla bir süredir yaşadığı için kendisine izin verilir. Ayşe çok mutlu olur, evi boyar, rasta saçlarını keser, sıradan bir yaşama başlar... Fakat içindeki gözetlenme duygusundan kurtulamaz. Ve bir gün  evi terk eder. Eski kılıklarıyla, geldiği sokaklara döner... Belediye sahipsiz evleri yıkmaya başlar, Ayşe'nin evi de yıkılır... Elif bir belgesel yönetmeni, Murat başarılı bir müzisyen, Ayşe de eskisi gibi sokaklarda yaşayan bir kâğıt toplayıcısı olarak yaşamlarına devam ederler.

 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter