Popüler Sinema

Paylaş
Haberler

İtalyanlar Sezen Aksu’yu Ferzan Özpetek’ten çok önce keşfetmişler…

İtalyanlar Sezen Aksu’yu Ferzan Özpetek’ten çok önce keşfetmişler…
Kültür Mafyası sitesinden Turgay Özçelik’in alttaki yazısı, Sezen Aksu şarkılarının Ferzan Özpetek’ten çok daha önce İtalyan sinemasında kullanıldığını gösteriyor.

“Ferzan Özpetek’in son filmi “Şahane Misafir”(Magnifica Presenza, 2012) Sezen Aksu’nun müzikleriyle birlikte sinemalarımızda arzı endam ederken, İtalyan sinemasının Sezen Aksu’ya olan ilgisinin sadece Ferzan Özpetek ile sınırlı olmadığını gösteren bir filmle karşılaştım bu haftasonu: “Dellamorte Dellamore” (Cemetery Man)

 

Michele Soavi’nin yönettiği 1994 yapımı “Dellamorte Dellamore”, Buffalora mezarlığında çalışan Francesco Dellamorte ve yardımcısı Ganghi’nin ölülerle ve aşkla örülü maceralarını anlatıyor… Filmde ikilinin gömdükleri ölüler, yedi gün içinde hortlayıp geri dönmekte, Dellamorte de bu sorunu çeşitli bürokratik işlemler yerine getirip yetkililere bildirmek yerine, kendisi çözmekte ve zombileri etkisiz hale getirip tekrar geri gömmektedir.

 

Filmin en heyecanlı anlarından birinde, zombi sürüsü Dellamorte’nin etrafını sarmışken tanıdık bir melodi bir yabancılaştırma efekti etkisi yaratarak filmin havasından çıkmama neden oldu. Etrafıma bakındıktan sonra filmden geldiğine emin olduğum melodi, Sezen Aksu’nun “Hadi Bakalım” şarkısının melodisiydi. Bir benzerlik olsa gerek diye düşünürken, tam da Dellamorte’nin zombileri dom dom kurşunuyla avlamaya başladığı anda “eline diline hakim ol yoksa öcüler yer seni” diyen Sezen Aksu’nun sesini duyduğumda hayretler içerisinde kaldım. Demek İtalyan sineması ile Sezen Aksu’nun iş birliği Ferzan Özpetek’ten ibaret değilmiş… Doğrusu bu şarkının böyle bir filme, bu kadar çok yakışabileceğini hayal edemezdim.

 

Filme dönecek olursak, tabii Sezen Aksu’nun da etkisiyle, filme aşık olmamak mümkün değil. Bu sıradışı zombi filmi, kararında bir absürd mizahı da barındırarak ilginç bir seyir zevki sunmakta. Zaten filmin kahramanı olan Dellamorte’un ölüm anlamına gelen isminin, aşk anlamına gelen “dellamore” ile tek harflik benzerliği, filmde de kahramanımızın aşk ile ölüm arasında kalmasıyla örtüşmekte. Gözünü kırpmadan zombileri avlayan karizmatik Dellamorte, sevdiği kadının defalarca başka karakterler olarak hayata dönmesiyle feleğini şaşırmakta, aşkına ulaşmak için erkeklik organını ameliyatla aldırmayı bile göze alabilmektedir.

 

Alabildiğine sert, ama bir o kadar da romantik kahraman Dellamorte, Dylan Dog çizgi romanının çizeri Tiziano Sclavi’nin imzasını taşımakta. Sclavi’nin aynı adlı romanından uyarlanan film, Dylan Dog’un habercisi sayılabilecek, onu anımsatan izler barındırıyor. Dellamorte’u canlandıran Rupert Everett, ve onun defalarca şık olduğu kadını canlandıran Anna Falchi’nin oyunculukları da bu filmi etkileyici kılan unsurların başında geliyor. Henüz izlememiş olanlara, filmi mutlaka izlemelerini, sırf Sezen Aksu’yu bir zombi filminde dinlemenin keyfini yaşamak için bile olsa, öneririm.”

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter