Popüler Sinema

Paylaş
Haberler

Ankara Engelsiz Filmler Festivali başlıyor!

Ankara Engelsiz Filmler Festivali başlıyor!
Türkiye'de görme, işitme ve ortopedik engellilerin erişebildiği ilk film festivali olan Ankara Engelsiz Filmler Festivali, gösterimlerine 21 Mayıs Çarşamba gününden itibaren başlıyor.

Kültürel yaşama katılma hakkının herkese ait olduğu gerçeğinden yola çıkan Festival, engelli bireylerin sosyal ve kültürel haklarını kullanabilecekleri koşulların yaratılmasının bir zorunluluk olduğunu düşünerek tüm gösterim ve etkinliklerini görme, işitme ve ortopedik engelli sinemaseverlerin erişebileceği bir altyapıda hazırladı.

 

Festival, görselliğe ve işitselliğe dayalı bir sanat dalı olan sinemada bile, gerekli düzenlemeler yapıldığında göremeyen veya işitemeyen seyircilerin diğer seyircilerle aynı seyir zevkini alabileceğini ortaya koymayı, görme ve işitme engellilerin toplumsal yaşama daha eşit katılımına katkı sağlamayı amaçlıyor.

 

Festival'in Açılış Töreni İptal Edildi, Gösterimler 21-25 Mayıs Arasında 

 

Soma'da gerçekleşen maden faciası nedeniyle 20 Mayıs Salı akşamı Opera Sahnesi’nde yapılması planlanan Açılış Töreni'ni iptal eden Festival'de film gösterimleri ve atölye çalışmaları 21-25 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

 

Tüm Gösterim ve Etkinlikler Ücretsiz  

 

Ankara Engelsiz Filmler Festivali geçen sene olduğu gibi bu sene de tüm gösterimlerini ücretsiz olarak seyircilerin beğenisine sunacak. Festival'deki yan etkinlikler de ücretsiz olarak gerçekleştirilecek.

 

Sesli betimleme, işaret dili ve ayrıntılı altyazı ile

 

Festival'de tüm filmler görme engeli olanlar için sesli betimleme, işitme engeli olanlar içinse işaret dili ve ayrıntılı altyazı eşliğinde gösteriliyor. Engeli olmayan seyirciler ise Festival stantlarından edindikleri kulaklıklarla filmleri takip edebiliyorlar.

 

Festival filmlerinin sesli betimleme, işaret dili çevirisi ve uygulaması ile ayrıntılı altyazıları, Türkiye’de ilk defa bu hizmeti başlatan Sesli Betimleme Derneği tarafından yapılıyor.

 

Herkes İçin Sinema 

 

Ankara Engelsiz Filmler Festivali bu sene de Türkiye ve dünya sinemasının en iyi örneklerini ağırlayacak. Festival, uzun, kısa ve belgesel film gösterimlerinin yanı sıra film sonrası söyleşiler, çocuklar için atölye çalışmaları gibi yan etkinliklere de ev sahipliği yapacak.

 

Festivalde filmler Engelsiz Yarışma, Türkiye Sineması, Dünyadan, Uzun Lafın Kısası, Çocuklar İçin, Engel Tanımayan Filmler ve Sinema Tarihinden başlıkları altında sinemaseverlerle buluşacak.

 

Engelsiz Yarışma 

 

Festival kapsamında ilk kez geçen sene düzenlenen Engelsiz Yarışma, Türkiye'de bir ilke imza atmış ve engelli seyircilerin güncel Türkiye sinemasını takip etmelerine olanak sağlamıştı. Engelsiz Yarışma bu sene de engeli olan seyircilere bir film festivalinde yarışma takip etmenin heyecanını tattıracak. Son dönem Türkiye sinemasının en iyi örneklerinin Seyirci Özel Ödülü, En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödülleri için yarışacağı Engelsiz Yarışma'da yurtiçi ve yurtdışında pek çok film festivalinden ödüllerle dönmüş filmler yer alacak. Ayrıca seyirciler, yarışmada yer alan filmleri oylayarak Seyirci Özel Ödülü'nü belirleyecek, gösterimler sonrası gerçekleşecek söyleşilerle filmlerin yönetmen, oyuncu ve film ekipleriyle tanışma fırsatı bulacaklar.

 

Engelsiz Yarışma’da Alphan Eşeli’nin Eve Dönüş Sarıkamış 1915 (2013), Melik Saraçoglu ve Hakkı Kurtuluş’un Gözümün Nûru (2013), Ramin Matin’in Kusursuzlar (2013), Onur Ünlü’nün Sen Aydınlatırsın Geceyi (2013) ve Reha Erdem’in Şarkı Söyleyen Kadınlar (2013) adlı filmleri yer alıyor.

 

Yönetmen Tayfun Pirselimoğlu, oyuncu Bennu Yıldırımlar ve oyuncu Selen Uçer'in yer aldığı yarışma jürisi, En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödüllerini belirleyecek.

 

Yarışmanın ödülleri 25 Mayıs Pazar günü Opera Sahnesi'nde gerçekleştirilecek Ödül Töreni ile sahiplerini bulacak.

 

Dünya ve Türkiye Sinemasının En İyileri Festival’de 

 

Türkiye’de bu yıl çekilen uzun metrajlı filmlerden derlenen Türkiye Sineması bölümünde, romantik naifliğiyle Amerikan bağımsız filmlerini, kara komedi atmosferiyle İskandinav sinemasını çağrıştıran Karnaval (Can Kılcıoğlu) ve San Sebastián, Varşova, Sofia, Bratislava gibi pek çok önemli festivalde yarışan ve geçen senenin en çok beğenilen yerli filmlerinden Yozgat Blues (Mahmut Fazıl Coşkun) seyircilerle buluşacak.

 

Festival'in Dünyadan bölümü, dünya sinemasının nabzını tutmak isteyenler için üç farklı film sunuyor: Ünlü yönetmen Sally Potter’ın 60´lı yılların İngiltere'sinin canlı bir portresini çizdiği Bir Hayalimiz Vardı Ginger & Rosa, yönetmen Mike Newell’in, Viktorya Dönemi İngiltere’sinin tüm ayrıntılarını müthiş bir sinematografik başarıyla anlattığı, Charles Dickens’ın aynı adlı romanından uyarlanan Büyük Umutlar Great Expectations ve kara mizah animasyonunun ustası Patrice Leconte'un çektiği İntihar Dükkanı Le Magasin des Suicides.

 

Engel Tanımayan Filmler 

 

Bu sene engellilerin beyazperdedeki temsillerinin arttığı bir seneye tanık olduk. Önce Uğur Yücel’in hem yönetip hem rol aldığı Benim Dünyam filminde iki yaşındayken görme ve duyma yetisini kaybeden Ela (Beren Saat) ile onu iyileştirebilmeye hayatını adayan Mahir Hoca’nın (Uğur Yücel) hikâyesine tanık olduk. Arkasından Çağan Irmak’ın yönettiği Tamam mıyız? vizyona girdi. Sonrasında ise Cemil Ağacıkoğlu'nun yönettiği Özür Dilerim filminde Güven Kıraç'ı zihinsel engelli Selim rolünde gördük. Ankara Engelsiz Filmler Festivali bu sene vizyona giren fakat engeli olan sinemaseverlerin izlemesine imkan olmayan bu filmleri sesli betimleme, işaret dili ve ayrıntılı altyazı ile Engel Tanımayan Filmler bölümünde seyircilerine sunacak. Bölümde ilginç bir de belgesel yer alıyor: Yönetmenliğini Çağla Zencirci ve Guillaume Giovanetti'nin yaptığı Camera Obscura, görme engelli bir grup genç sinemacının bir ay süren senaryo yazma ve yönetmenlik atölyesi deneyimine kamerasını çeviriyor.

 

Sinema Tarihinden 

 

Ankara Engelsiz Filmler Festivali yediden yetmişe tüm sinemaseverlerin izlemeye doyamadığı bir klasik olan Hababam Sınıfı (1975) filmini Türkiye'de ilk kez işitme ve görme engellilerin izleyebileceği altyapıda sunuyor. Bu seneden itibaren her sene Türkiye ve dünya sinemasından klasikleri seyircilerle buluşturacak olan Sinema Tarihinden bölümünde yer alan bir diğer film de Milos Forman'ın başyapıtı Guguk Kuşu One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975).

 

Uzun Lafın Kısası

 

Kısa film severler Uzun Lafın Kısası bölümündeki 6 yerli, 4 yabancı kısa filmle farklı dünyalardan bambaşka hikayelere tanıklık edecekler. Türkiye'den Hüseyin Aydın Gürsoy'un 8 Ay, Ayşegül Doğan'ın Akvaryum, Kaan Atilla Taşkın'ın Bilyali, Güçlü Aydoğdu'nun Hunger, Ahmet Bikiç'in Mama, Tunç Şahin'in Sadece Tek Bir Gün filmleri ile Tayvan, Bosna Hersek, Sırbistan ve Çek Cumhuriyeti'nden Acim Vasic'in 8, Tina Šmalcelj'in Orfeus Orpheus, Ya-Ting Yu, Ya-Hsuan Yeh, Ling Chung'in Gözden Uzak Out of Sight ve Alexandra Hetmerova'nın Yüzme Havuzu Swimming Pool adlı filmleri kısa film severleri bekliyor olacak.

 

Çocuklar için Filmler 

 

Festival’in çocuklara özel hazırladığı film seçkisi, engeli olan çocukların engeli olmayan yaşıtlarıyla birlikte film seyretmelerine imkan verecek. Bölümde birbirinden renkli üç film yer alıyor: İstemediği halde gladyatör olmaya mecbur kalan küçük Timo’nun macerasını anlatan Acemi Gladyatör Gladiatori di Roma, Türkiye’nin ilk çizgi sinema filmi olma özelliğini taşıyan Ayas ve animasyonun büyük ustası Hayao Miyazaki’nin oğlu Goro Miyazaki’nin ikinci yönetmenlik çalışması olan Tepedeki Ev Kokuriko-zaka kara.

 

‘’Bugün Nasılsın?’’ Duyguları Canlandırma Atölyesi

 

Festival kapsamında çocuklara yönelik bir diğer etkinlik Canlandırma Atölyesi. 24 Mayıs Cumartesi günü Ulucanlar Cezaevi Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleşecek Canlandırma Atölyesi’nde 9-12 yaş grubundan 12 işitme engelli çocuk, duygularını ifade etmenin sıradışı ve eğlenceli yollarını, sanat terapisi yöntemiyle keşfedecek, animasyon tekniğiyle canlandıracaklar.

 

Eğitmenliğini canlandırma sanatçısı Işık Dikmen ve sanat terapisti Ezgi İçöz'ün yapacağı atölye çalışması boyunca katılımcılar, ‘’Bugün Nasılsın?’’ sorusuna, o sırada hissettiklerinden yola çıkarak yaratıcı yanıtlar bulacaklar. Oyun ve dansla tanımladıkları duygu durumlarından karakterler yaratıp bu karakterleri canlandırarak kısa animasyon denemeleri yapacaklar.

 

Söyleşiler de Engelsiz  

 

Festival’de gösterimler sonrası yönetmen ve film ekipleriyle yapılan söyleşiler işaret dili çevirmeni eşliğinde gerçekleştirilecek. Festival boyunca Ankara'da konuk olacak yönetmen ve oyuncular gösterimler sonrası seyircilerin merak ettikleri soruları yanıtlayacaklar. Hababam Sınıfı'nın bacaksızı Tuncay Akça 21 Mayıs Çarşamba 16:30'da ÇSM'de; Eve Dönüş Sarıkamış 1918'in oyuncusu Şevket Süha Tezel 22 Mayıs Perşembe 16:30'da ÇSM'de ve 23 Mayıs Cuma 19:00'da Ulucanlar C.S.S'de; Camera Obscura'nın oyuncusu Mehmet Hüseyinçelebi 23 Mayıs Cuma 14:15'de Ulucanlar C.S.S'de; Gözümün Nûru'nun yönetmeni Melik Saraçoglu 23 Mayıs Cuma 19:00'da ÇSM'de; Şarkı Söyleyen Kadınlar'ın oyuncusu Deniz Hasgüler 23 Mayıs Cuma 16:30'da ÇSM'de ve Kusursuzlar filminin yönetmeni Ramin Matin ile başrol oyuncusu İpek Türktan 24 Mayıs Cumartesi 19:00'da Ulucanlar C.S.S'de seyircilerle buluşacak.

 

Festival Mekanları: Ulucanlar Cezaevi Sinema Salonu ve Çağdaş Sanatlar Merkezi

 

Bu sene Festival'e Ulucanlar Cezaevi Sinema Salonu ile Çağdaş Sanatlar Merkezi ev sahipliği yapıyor. Festival mekanlarına ulaşım hakkında bilgi almak için tıklayınız.

 

Festival Destekçileri

 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın himayesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla gerçekleşen Ankara Engelsiz Filmler Festivali’nin ana sponsorluğunu Halkbank üstleniyor.

 

AnadoluJet ve Peugeot Festival'e ulaşım sponsoru olarak destek veriyorlar.

 

Outbox, Portline, Ströer-Kentvizyon ve Üniversite Medya Festival'in tanıtım sponsorluğunu yapıyorlar.  

Ares Yapım, davetpostasi.com, Interpress, Ka Atölye, Kolaj Film, Kurukahveci Mehmet Efendi ve Notte Otel Festival destekçileri arasında yer alıyor.

 

Festival'in medya sponsorluğunu ise NTV, Star TV, CNBC-e, Akşam, Birgün, Evrensel, Habertürk, Radikal, Solfasol, Ankara Life, Arkadaş Kültür Sanat, Kültür Mafyası, Kültür Sanat Haritası, MAG, arkapencere.com, bianet.org, Eksisinema.com, Populersinema.com, Sadibey.com, Virgin Radio Türkiye ve Radyo Vizyon üstleniyor.

 

Avustralya'nın önemli film festivallerinden The Other Film Festival ve Sırbistan'da düzenlenen Bosifest Festival Partnerleri olarak destek veriyorlar.

 

Festival hakkında ayrıntılı bilgiye Festival’in www.engelsizfestival.com adresinden ulaşabilir, Facebook ve Twitter hesaplarından duyuruları takip edebilirsiniz.

 

https://www.facebook.com/engelsizfestival

https://twitter.com/engelsizff

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter