Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

MAN ON WIRE - Teldeki Adam

:: Videolar MAN ON WIRE - Teldeki Adam
(7.0/10)
Üye: Müge İbrikçi
Akademi Ödüllerinde En İyi Belgesel ödülünü kazanan Man on Wire, Philippe Petit’in yazdığı otobiyografik kitabı “To Reach The Clouds”u temel alıyor.

En son The Theory of Everything (Her Şeyin Teorisi, 2014) filmiyle dikkatleri üzerine çeken James Marsh’ın yönetmenliğini yaptığı 2008 tarihli belgesel Man on Wire (Teldeki Adam) Fransız ip cambazı Philippe Petit’in 1974 yılında ikiz kulelerin arasına ip gererek gerçekleştirdiği tutkulu hayalini anlatıyor. 


Philippe Petit’in17 yaşındayken bir dişçinin bekleme salonundaki gazetede gördüğü “Dünya Ticaret Merkezi”nin yaygın bilinen adıyla İkiz Kuleler’in inşaatıyla ilgili gördüğü haber, onda bir umut ışığı yakar. O an nedenini bilmediği ama olabilmesi için çok iyi bir plan yapması ve çok çalışması gerektiğini bildiği bir tutkusu ortaya çıkar. İlk önce Notre Dame Katedrali’ne sonra da Sidney Liman Köprüsüne ip gererek üzerinde sanatsal yürüyüşünü gerçekleştirir. Bir yandan gösterilerine devam eder bir yandan da bu en büyük hayali üzerinde plan yapmaktan da geri kalmaz. Sevgilisi ve arkadaşlarıyla beraber henüz ikiz kuleler inşa edilmeden önce yapmaya başladığı çalışmalar belgesel boyunca izleyiciye aktarılır. Rüzgarı ve telin gerginliğini hesaplarlar fakat en önemlisi hiç kimseye yakalanmadan en tepeye çıkabilmektir ki bu da zaten işin en zor yanıdır. Çok dikkat gerektıiren bu noktada sanki büyük bir soyguna hazırlık yaparcasına kusursuz olmaları gerekmektedir.


 

Akademi Ödüllerinde En İyi Belgesel ödülünü kazanan Man on Wire, Philippe Petit’in yazdığı otobiyografik kitabı “To Reach The Clouds”u temel alıyor. Filmde gerçek görüntüler ile canlandırmalar harmanlanarak ve olayın içinde olan tanıkların anlatımıyla da desteklenerek bayağı detaylı bir belgesel ortaya çıkmış. Belgeselde Petit’in hayatından çok, en büyük hayali için hem kendisinin hem de onu seven ve ona inanların çabalarını izliyoruz. Aslında sanat yapmak isteyen bir adamın birtakım kurallardan dolayı mucize gibi bir olayı gerçekleştirmesinin ne kadar zor olduğuna da şahit oluyoruz. Belgeselin en güzel tarafı da olayı doğrudan yaşayan insanların ağzından dinlemekti. Çünkü Petit’in heyecanlı ve gururlanmış halinin yanı sıra, arkadaşlarının o muhteşem duygusal anlatımları o anın izleyiciye daha iyi aktarılmasına olanak sağlamış.


Küçük bir pek yakında haberini de yazının sonuna iliştirelim. Forrest Gump (1994) filmiyle “En İyi Yönetmen” Oscar ödülünü kazanan Robert Zemeckis’in, Petit’in ikiz kuleler macerasını bir sinema filmine dönüştürdüğü The Walk (2015) adlı film,Türkiye’de Ekim ayında vizyona girecek. Petit’i Joseph Gordon-Levitt canlandırırken kadrodaki Ben Kingsley ile Charlotte Le Bon gibi usta oyuncular da dikkat çekiyor. Zemeckis’in iyi bir hikaye anlatıcısı olduğunu unutmayıp kadroyu da göz önünde bulundurursak eğer, şimdiden en az belgeseli kadar umut vaat ettiğini söylemek mümkün. Bakalım The Walk, hikayenin orjinali olan Man on Wire belgeseli kadar ses getirebilecek mi ? 

 

Twitter.com/mugeibrikci

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

RÖPORTAJLAR

Seda Aktaş: “Kitlesel fonlama, film üreti...

Seda Aktaş: “Kitlesel fonlama, film üreti...

Fırat Sayıcı

Filiz Kuka: “Filmde ölüm bir amaç değil ...

Filiz Kuka: “Filmde ölüm bir amaç  değil ...

Fırat Sayıcı

Emre Ahmet Seçmen: “Bu belgesel için 53 r...

Emre Ahmet Seçmen: “Bu belgesel için 53 r...

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter