Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

İkimizin Yerine – Bu sefer aşkta bulmaca çözme zamanı

:: Videolar İkimizin Yerine – Bu sefer aşkta bulmaca çözme zamanı
(9.0/10)
Yazar: Deniz Ali Tatar
“Seni düşünmek güzel şey, seni düşünmek ümitli şey. Dünyanın en güzel sesinden, en güzel şarkıyı dinlemek gibi bir şey... Fakat artık ümit yetmiyor bana, ben artık şarkı dinlemek değil, Şarkı söylemek istiyorum… Nazım Hikmet Ran”

Aşk işte, hiç beklemediğimiz duygulara ve hareketlere doğru itiyor bizi. İnsanın içinde bambaşka bir duygu aslında. Vazgeçebilmek zor... Nazım’ın bu şiiri de aslında aşkta azın yetmediğini, daha fazlasının sınırları zorlayarak yaşanmasını duygusal bir dille anlatıyor. Ve “İkimizin Yerine” nin temasına da büyük bir uyum gösteriyor. Serenay Sarıkaya ve Nejat İşler hayranlarının haberleri çıktığından beri merakla beklediği “İkimizin Yerine”, dar zamanımızda yetişti geldi desek abartmam. Bi anda yerli filmlerimizi görmeye başladık, ama son bir iki haftadır nadas durumu vardı. İkimizin Yerine, bu nadas sonrası çok iyi geldi. Yazının başında biraz tüyo verelim. “Bi Küçük Eylül Meselesi” filmindeki senaryoyu ve aşkı sevenler, bu filme de bağlanacaklar, emin olun…


 

“Ezel, Suskunlar ve 20 Dakika” gibi Türk dizi tarihimize efsane olacak dizilerin inşasını sağlayan senarist Pınar Bulut, ilk sinema filmi senaryosuyla karşımızda. 1997’de “Karışık Pizza” filminden sonra bir sinema filmi yönetmeyen, daha sonrasında dizilere kayan Umur Turagay’ın yönetmenliğini üstlendiği filmde; Nejat İşler ve Serenay Sarıkaya başrolleri paylaşırken, diğer rollerde ise Zerrin Tekindor, İştar Gökseven, Özgür Emre Yıldırım, Merve Çağıran ve Aslı Bekiroğlu karşımıza çıkıyor.

 

Bir taşra kasabasında, ailesinin dayattığı hayata sıkışıp kalmış genç Çiçek, hayatında yeni bir şeyler olsun istiyor. Doğum gününde bunu diledikten sonra, kasabaya yeni gelen edebiyat öğretmeni Doğan ile karşılaşınca hayatı bir anda değişiyor. Aşk duygusu bir anda ortaya çıkıyor. Doğan bu yasak aşka ne kadar dirense de kendini Çiçek'e aşık olmaktan alıkoyamıyor ve aşk başlıyor. Fakat bu aşkın içinde her alan hikayeler, bir ailenin de kaderini kökünden değiştirecektir.


 

Son yıllardaki filmlere buna arada sırada denk gelmeye başladık. Dram ve aşk türündeki filmlere, gizem eklenmesi ve izleyiciye bulmaca çözdürme olayının eklenmesi, filme çok apayrı bir fantastik bir ruh getiriyor. Bunu “Bi Küçük Eylül Meselesi” filminde de görmüştük. Bu türün yeni bir örneği olan “İkimizin Yerine” için de senarist Pınar Bulut, çok büyük bir işin altından başarıyla çıkmış gibi görünüyor. Belki tesadüfün bu kadarı olayında biraz abartıya kaçılmış olsa da, güzel bir iş izliyoruz. Çiçek ve Doğan karakterlerinin senaryodaki konumu, çok iyi yerleştirilmiş. Özellikle anne-kız arasındaki bilmediğimiz o gizemli hikaye de çok gerçekçi durmuş ve başarıyla grafik edilmiş. Bu karmaşada mantık hatasına rastlamamamız çok iyi olmuş. Final sahnesinin havada kalması biraz tuhaf gelse de, devamı mı olacak düşüncesi de oluşabiliyor. 

 

Film, Mudanya’da bir kasabada çekilmiş ve hikaye genel olarak orada. Mekan olarak Mudanya’nın seçilmesi güzel olmuş.  Nejat İşler ve Serenay Sarıkaya’yı birlikte, daha önce “Behzat Ç. Ankara Yanıyor” filminde partner olarak izlemiştik. Ama oradaki partnerlikle buradaki ikili arasında dağlar kadar fark var. Hem hikaye, hem oyunculuklar hem de senaryosal anlamda. Genelde daha önce partner oynayanları ilk proje ve sonraki proje olarak değerlendiririz ya, burada bu değerlendirmeye gerek bile duymuyoruz, çünkü bu fark gerçekten kapatılmış. Yeni bir ikili izliyoruz havasına bürünebiliyoruz İkimizin Yerine’de.  Nejat İşler’i uzun zaman sonra yeniden görmek gerçekten mutluluk verici. Kendisini izlemeyi gerçekten çok özlemişiz. Bizi bu kadar kendinden mahrum bırakma lütfen Nejat İşler... İşler, Doğan karakterini başarıyla icra ediyor ve edebiyat ruhunu güzel hissettiriyor. Serenay Sarıkaya ise daha önceki rollerini unutturacağa benziyor. Tabi daha önceki rolleri de çok güzeldi ama burada çok farklı. Aşkı ve kendi için mücadele eden kız olarak çok iyi durumda. Özellikle Sezen Aksu’nun “Vazgeçtim” şarkısını da çok güzel yorumlamış. İnşallah bu yorumun full hali sosyal mecralarda yer alır…


 

Zerrin Tekindor, zaten hepimizin izlemeye doyamadığı performansları yapan bir oyuncu. Burada da daha ilk başta bir güvensizlik hissettiren anne rolünde başarılı. Biraz eşinin altında kalmış koca rolünde İştar Gökseven de Tekindor’a iyi eşlik ediyor. Merhamet dizisindeki rolüyle bende iz bırakan Ayşegül Cengiz Akman’ı da bu filmde görmek gerçekten çok güzel. Bir çok dizide izlediğimiz Merve Çağıran da büyük çıkışlar yapmaya başlayan bir oyuncu ve filmdeki performansı da çok başarılı. Eksik ve Sarmaşık gibi festival filmlerinden aşina olduğumuz başarılı oyuncu Özgür Emre Yıldırım da mahalle bakkalı rolünde, yeniden dikkatleri üzerine çekiyor. Bir oyuncunun her role hemen bu denli girebilmesi büyük bir başarı, daha önce Antalya Film Festivali’nde tanıştığım güzel insan Yıldırım, güzel övgüyü hak ediyor. 

 

“İkimizin Yerine” Ezel, Suskunlar ve Bi Küçük Eylül Meselesi gibi yapımları sevenler için ideal bir film. Ağlatabilecek bir potansiyel de var, güldüren ve mutlu eden bir potansiyel de. Siz en iyi her duruma hazırlıklı olun bu filmde. Özellikle gizemli hikayedeki bulmacaları çözdükten sonra film çıkışında çok düşüneceksiniz. Ama pişman olmayacağınız bir film izleyeceğinize emin olun…

 

Twitter.com/CarpeDiem_Dali

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter