Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Gölge / Gülay'ın İki Yüzü

:: Videolar Gölge / Gülay'ın İki Yüzü
(4.5/10)
Üye: Gizem Şimşek
Birçok ilk filmde karşılaşılan, senaryoda bulunan boşluklar ya da bazı durumların açıklanmaması gibi kusurlar Gölge'de söz konusu değil. Senaryo, bazı sahnelerde sarkmaya uğrasa da, filmdeki gizem ve gerilim birkaç makas değiştirme ile film sonuna dek canlı tutuluyor.

GSA Film yapımcılığında, Burak Donay'ın yönetmenliğinde çekilen Gölge filminin senaryosu İbrahim Vurmaz'a, görüntü yönetmenliği ise Yavuz Petek'e ait. Filmin başrollerinde Funda Dönmez ve Yüksel Molla ağır yükü sırtlanırken, Şenol İpek, Deniz Gönen, Erol Koçan, Erkay Yavuz, Rukiye Gül gibi oyuncular ise onlara aralıklarla eşlik ediyor.


 

İlk olarak 15 Temmuz 2016 tarihinde gösterime girmesi planlanan film, vizyona sayılı günler kala ertelenmişti  Sinema ve seans bilgileri içeren birçok web sitesinde türü dram olarak geçen Gölge filminin, yer yer korku unsurlarını kullanan bir gerilim filmi olduğunu söylemek çok daha doğru olacaktır. Tarık ve Gülay çiftinin yaşamına odaklanan filmde, Gülay'ın kabuslar ve halüsinasyonlar görmeye, sonrasında sinir krizleri geçirmeye başlamasıyla yavaş yavaş tırmanan gizem ve gerilim içeren olaylar işleniyor.

 

Funda Dönmez ve Yüksel Molla'nın yer yer yükselen, yer yer düşen ancak bıktırmayan performanslarına Şenol İpek, Deniz Gören ve Erkay Yavuz gibi oyuncuların karikatürize tiplemeleri eşlik ediyor. Şenol İpek ve yanında yer alan kadın oyuncuların yapay performansları oldukça gülümsetiyor. Funda Dönmez'in gölge/persona çatışmaları filmin kilit noktasını oluşturuyor. Ancak Dönmez'in gölgeye dönüştüğü sahnelerdeki performansları, "yeni evli iyi eş" performansından daha başarılı ve doğal. Funda Dönmez benzer temalı filmlerdeki Demet Evgar (Beyza'nın Kadınları, 2006) ya da Selma Ergeç (Ses, 2010)'in performanslarına yetişemese de, filmi tek başına olabildiğince taşımaya çabaladığını izleyiciye hissettiriyor.


 

Birçok filmde karşılaşılan, senaryoda bulunan boşluklar ya da bazı durumların açıklanmaması gibi kusurlar Gölge'de söz konusu değil. Senaryo, bazı sahnelerde sarkmaya uğrasa da, filmdeki gizem ve gerilim birkaç makas değiştirme ile film sonuna dek canlı tutuluyor. Bununla birlikte art arda gelen bir-iki sahnede yaşanan, olayın dün mü, bugün mü olduğu konusunda ikilem yaşanması da gözden kaçmıyor. 


 

Son dönem Türk korku filmlerinde fazlaca kullanılan büyü ve musallat unsurları, bu filmde de karşımıza çıkıyor. Ancak işlenişi ve senaryoya uygun şekilde eklemlendirilmesi bu unsurların korku ya da gerilim filmlerinde farklı biçimlerde de kullanılabileceğini gösteriyor. Filmde korku ve gerilim unsurları ses, tekinsizlik, belirsizlik ve diğer korku filmlerinde sıklıkla karşımıza çıkan ayna, sandık, su bardağı gibi objelerin minimal düzeyde kullanılmalarıyla veriliyor. Gölge'de görsel efekt pek iç açıcı olmayan bir şekilde yalnızca bir sahnede karşımıza çıkıyor; ancak yönetmenin makyaj ve görsel efekti asgari seviyede tutması bu bağlamdaki başarısızlık riskini korku ya da gerilim türündeki diğer filmlere kıyasla oldukça düşürüyor.

 

Sonuç olarak amatör yapımlar arasında, farklı bir konu işlemesi özelliğiyle diğerlerinden ayrılan Gölge, beklentileri yüksek tutmadan izlenebilecek yerli bir gerilim filmi.

 

twitter.com/gizsimsek

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

RÖPORTAJLAR

Seda Aktaş: “Kitlesel fonlama, film üreti...

Seda Aktaş: “Kitlesel fonlama, film üreti...

Fırat Sayıcı

Filiz Kuka: “Filmde ölüm bir amaç değil ...

Filiz Kuka: “Filmde ölüm bir amaç  değil ...

Fırat Sayıcı

Salvatore Schirmo: "İtalyan sineması...

Salvatore Schirmo: "İtalyan sineması...

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter