Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

GODS OF EGYPT - Mısır Tanrıları

:: Videolar GODS OF EGYPT - Mısır Tanrıları
(8.0/10)
Üye: Gizem Şimşek
Mısır Tanrıları filmiyle uzun bir süredir İslamofobi nedeniyle ötekileştirilen Ortadoğu eski mistik, egzotik ve fantastik imajına geri dönüyor.

The Crow (1994), Dark City (1998), I, Robot (2004) gibi unutulmaz filmlerin yönetmeni olan Alex Proyas'ın son filmi Gods Of Egypt; fantastik, mistik ve egzotik bir yer olarak hatırlanan ancak sürekli oluşan kaotik savaş ortamı nedeniyle Amerikan Sineması tarafından kötülük bölgesi olarak konumlandırılan Ortadoğu'nun üzerindeki ölü toprağını kaldırıyor. Amerikan Sineması sıklıkla kullandığı Yunan Mitolojisi tanrıları yerine bu kez Mısır Tanrıları ve Mısır Mitolojisi'yle seyircileri buluşturuyor.


 

Mısır Tanrıları filmiyle uzun bir süredir İslamofobi nedeniyle ötekileştirilen Ortadoğu eski mistik, egzotik ve fantastik imajına geri dönüyor. Yıllarca basında "Axis Of Evil" (Şeytanın ekseni) olarak nitelenen Ortadoğu, filmde görselliğiyle adeta seyirciyi büyüleyerek kendine çekiyor. Mısır tanrıları, filmin başrollerinde ünlü oyuncuların şahsında vücut buluyor. Kötülüğün tanrısı Seth'i Gerard Butler, iyiliğin gücü olan Horus'u Nikolaj Coster-Waldau, ikisinin arasında kalan aşk tanrıçası Hathor'u Elodie Yung, ölümlü kahraman Bek'i Brenton Thwaites ve büyük tanrı Ra'yı Geoffrey Rush canlandırıyor.


 

Filmin konusunu iyilik ve kötülüğün Mısır Mitolojisi'ndeki karşılığı olan Seth ile Horus'un savaşı oluşturuyor. Karanlığın acımasız tanrısı Seth, Horus'un taç giyme törenini basarak tanrı Osiris'i öldürür. Horus'un gözlerini yerinden çıkarır ve saklar. Gücünü gözlerinden almakta olan Horus güçsüz kalır ve Seth onu sürgüne gönderir. Böylece Seth Mısır tahtını devralır. Sevgi ve barışla yönetilen krallık, Seth'in başa geçmesiyle kölelerin eziyetle çalıştırıldığı, öldükten sonra diğer dünyaya geçiş için altınla ödeme yapılması gereken bir eziyet dünyasına dönüşür. Horus'a büyük bir inançla bağlı olan Zaya, Horus'un Seth'i yenerek tekrar eski düzeni geri getirebileceğine inanmaktadır. Bu inancıyla hırsız olan Bek'ten Horus'a yardım etmesini ister. Hırsızlıktan başka bir vasfı olmayan Bek, sevgilisi Zaya uğruna Horus'a yardım etmeye karar verir. Seth tarafından saklanan Horus'un gözlerini çalıp Horus'a geri götürmek için yola koyulur.


 

Troy'dan Lord Of The Rings'e, Indiana Jones'dan The Mummy serisine kadar fantastik ve macera içeren filmlerdeki en heyecanlı sekansları bünyesinde birleştirmiş Gods Of Egypt. Yaratılan Mısır dünyasında bütün detaylar düşünülmüş ve bu detayların incelikleri özellikle dikkat çekiyor. Hem ölüler dünyasının hem de yaşayanlar dünyasının, Mısır mitolojisinin dikkatle incelenerek oluşturulduğu göze çarpıyor. 3D teknolojisi, filmin bazı sahneleri yerine filmin bütününe ustalıkla yerleştirilmiş. Bu bağlamda film seyirciler için görsel anlamda adeta bir şölen. 

 

Filmin müziklerinde mistik Ortadoğu ezgileri kullanılmış. Bu durum Arabistan Geceleri ve Alaaddin masallarını zihinlere çağrıştırırken, tanrı Horus'a yardım eden ölümlü Bek'in hırsız oluşu da Alaaddin masalını bu bağlamda destekliyor. Öykü sonu tahmin edilebilir ve kahramanın yolculuğu üzerinden analiz edilebilir bir yapıya sahip olsa da, yaratılan dünya görülmeye değer. Yunan tanrıları yerine yeni bir mitolojiye kapılarını açmak isteyen tüm fantastikseverlere şiddetle tavsiye edilir.

 

Twitter.com/gizsimsek

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

RÖPORTAJLAR

Seda Aktaş: “Kitlesel fonlama, film üreti...

Seda Aktaş: “Kitlesel fonlama, film üreti...

Fırat Sayıcı

Filiz Kuka: “Filmde ölüm bir amaç değil ...

Filiz Kuka: “Filmde ölüm bir amaç  değil ...

Fırat Sayıcı

Emre Ahmet Seçmen: “Bu belgesel için 53 r...

Emre Ahmet Seçmen: “Bu belgesel için 53 r...

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter