Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Bu da İngiliz Pastası

Bu da İngiliz Pastası
(7.6/10)
Üye: Serdar Akbıyık
Gençlik komedileri sinemanın başarılı türlerinden. Özellikle 80’lerde hit yapan bu tür ara ara başarılı örneklerle kendini hatırlatmakta. 1999 yılında gençlik komedilerinin son dönem kült olmuş örneği sinemalarda kendini gösterdiğinde bir çılgınlık yarattı. Amerikan Pastası o kadar başarılı oldu ki serisi çekildi. Bu yıl da sonuncu filmi seyrettik. Avrupa sineması da kendine has olmakla birlikte aslında Hollywood’u takip ediyor. Özellikle aksiyon filmlerinde bu gözleniyor. İşte bu takipçiliğin sonunda İngilizler 2008 yılında The Inbetweeners adlı diziyi televizyon için üretti. Lisede okuyan dört kafadarın maceralarını işleyen bu dizi o kadar tuttu ki dizinin filmi de çekildi ve bu hafta biz onu sinemalarda seyredeceğiz.

 

Türkiye’de Skor Sıfır adıyla vizyona giren The Inbetweeners Movie Avrupa’da gişe rekorları kırdı. Filmin Türkçe adı yine çok komik ve basit. Bu isimleri kimler buluyor bilemiyorum. Skor Sıfır aynı Amerikan Pastası’nın izinden giden bir film. Ama ne iyi ki en azından onun kadar kaba espriler barındırmıyor. Daha incelikli ve daha eli yüzü düzgün bir komedi. Tabii sonunda bir gençlik komedisi, odağında seks, bekaret, saçma sapan gençlik şakaları ve ilk aşkın sebep olduğu sarsaklıklarla dolu. 

 

Will, Jay, Neil ve Simon okullarında itilip kakılan kendilerine has dört arkadaştır. Simon aşırı mantıklı ve inek, Jay arkadaşlarından daha fazla hayata bağlı, Neil kafayı seksle bozmuş, Simon ise aşık olduğu kız tarafından terk edilmiş fakat bunu kabullenemeyen bir çocuktur. Hepsinin ortak noktası ise aileleriyle anlaşamamalarıdır. Sonunda bütün bu sıkıntılardan uzaklaşmak ve kızlarla macera yaşamak için bir tatil planlarlar. Yunan adası Mali hedeftedir. Dört arkadaş büyük umutlarla Mali için uçağa binerler. Adaya vardıklarında onları bekleyen cennet yerine neredeyse yıkılmak üzere olan bir apart otelle karşılaşırlar. Arkadaşlar morallerini bozmaz ve ava çıkarlar. Her birinin hayalleri farklı farklı şekilde yaşanacak ve sürprizler çocukların moralini bozacaktır. 

 

Film yer yer izleyiciye kahkaha attıracak kadar komik. Ve açıkçası örnek aldığı Amerikan Pastası’ndan daha başarılı. Yönetmen Ben Palmer dizinin de yönetmeni. Çok başarılı bir ilk film denemesi olduğunu söylemeliyim. Ama söz konusu yönetmenlik ise onu daha farklı türlerde ürettiği filmlerle de değerlendirmek isteriz. Filmin yönetmenliği kadar oyuncularının da performansı tebriği hak ediyor. Her biri kendine has ve birbirini ezmeyen performanslar gösteriyorlar. Özellikle Will’i canlandıran Simon Bird, Ben Stiller ile Adam Sandler karışımı tarzıyla yakın gelecekte bir çok filmini izleyeceğimiz bir isim. Bu oyuncuların hepsi televizyon dizisinde yer alan isimler. Kariyerlerinde de hep televizyon dizileri var. Sanıyorum yıllar içinde Monty Python’s  Flying Circus ile komedi dünyasının odağına düşen John Cleese, Michael Palin gibi büyük komedyenlerden nasıl bahsediyorsak onları da öyle anacağız. Eğer doğru bir kariyer planlamasıyla ilerlerlerse İngiliz sineması yeni efsane komedyenler doğurmaya devam edecek. 


Serdar Akbıyık

 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

RÖPORTAJLAR

Emre Ahmet Seçmen: “Bu belgesel için 53 r...

Emre Ahmet Seçmen: “Bu belgesel için 53 r...

Fırat Sayıcı

Filiz Kuka: “Filmde ölüm bir amaç değil ...

Filiz Kuka: “Filmde ölüm bir amaç  değil ...

Fırat Sayıcı

Seda Aktaş: “Kitlesel fonlama, film üreti...

Seda Aktaş: “Kitlesel fonlama, film üreti...

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter