Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Akbank Kısa Film Festivali üzerine; “Kısalar ne alemde?”…

Akbank Kısa Film Festivali üzerine; “Kısalar ne alemde?”…
Yazar: Fırat Sayıcı

Bu yıl 19.su düzenlenen ve ülkemizin köklü kısa film festivallerinden biri olan Akbank Kısa Film Festivali sona erdi. Oyuncu Beren Saat, yönetmen Umut Aral, oyuncu Ekin Koç, kurgucu Ali Aga ve Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı’dan oluşan ana jüri üyelerinin değerlendirmeleri sonucu, Ulusal Yarışma ‘Festival Kısaları’ Bölümü ‘En İyi Kısa Film Ödülü’nü, Kasım Ördek’in yönetmenliğini yaptığı ‘Birlikte, Yalnız’ kazandı. Aynı kategoride yönetmenliğini Sis Gürdal’ın yaptığı ‘Yazın Sonu’ ve yönetmenliğini Turan Haste’nin yaptığı ‘Rutubet’ Mansiyon Ödülü’nün sahibi oldu.


Ben de elimden geldiğince online olarak da olsa Akbanksanat internet sitesi üzerinden 20’den fazla kısa film izledim. Tabii, daha önceki festivallerde izlediklerim de vardı. Onlara da hızlıca yeniden göz atarak hafızamı tazeledim.  Genel olarak pandemi sonrası kısa film kalitelerinin yeniden arttığını söyleyebilirim. Ancak hala içlerinde kısa filmin ruhunu kavrayamamış yapımlarla karşılaşmak üzdü. Kısa filmi dar kalıplara sokmak yanlış elbette ama işin ABC’sini de uygulamadan bir kısa film çekmek, onu festivallere yollamak, değerli jüri üyelerinin önüne çıkarmak biraz altyapısı olmayan bir özgüven gibi geliyor artık bana.


Bulunduğum kısa film festivallerinde, jüri üyeliklerinde, panel ve söyleşilerde, yazdığım yazılarda defalarca anlatmaya çalıştığım üzere kısa filmi kısa film yapan birkaç temel kural var; kısa sürede derdini ekonomik yollarla anlatmak, 2-3 farklı yan hikayeyi tek bir filme sığdırma gafletinden kaçınmak (uzun metraj değil sonuçta), mümkünse vurucu ve sürpriz bir son hazırlamak, kendine has bir sinema dili oluşturmaya çalışarak taklitçilikten kaçınmak, teknik gereklilikleri mümkün olduğunca sağlamak… Bu azami koşullara uyunca zaten iyi bir kısa filme doğru giden yolun kapıları açılmakta. Gerisi birkaç teferruattan ibaret sadece. 


Bu yıl izleme şansı bulduğum filmler arasında üzerinde konuşmaya değer bulduğum yapımları altta sıraladım. Online gösterime kapanan ya da kapalı olan bazı filmleri izleyemedim. Gelecek sene daha da güzel filmler görmek üzere…


Salça (12 dk)

Yön: Burak Oğuz Saguner

Eğer jüride olsaydım oyumu kesinlikle bu filmden yana kullanırdım. Zira üstte saydığım kısa filmin temel kurallarına uyan, bir yandan kadına şiddet meselesini anlatırken bir yandan da insanların vurdumduymazlığını başarılı şekilde anlatan tertemiz bir kısa film “Salça”. Filmin sonundaki şaşırtıcı anla seyirci minik bir ruhani başkalaşma yaşıyor. Gerçekten çok başarılı!


Cehennem Boş, Tüm Şeytanlar Burada (12 dk)

Yön: Özgürcan Uzunyaşa

Daha önce Altın Portakal’da izleme şansı elde ettiğim ve bu yılın en çok konuşulan/ödül alan yapımları arasında olan bu kısa film teknik yeterliliğinin üstünlüğü ve sanat alanında erkek egemen bir toplumda kadının yerini sorgulamasıyla benim için oldukça önemli. Filmin iki kozu daha var;  ‘zamanlama’ (timing) konusundaki başarısı ve başrol oyuncusu Öyküsu Özyürek…


Labirent (4 dk)

Yönetmen: Selçuk Ören

Modern insanın geçmiş ve vicdan hesaplaşmasını anlatan, son zamanlarda severek izlediğim bir animasyon. Derdini akışkan ve hareketli bir sanat eserine çevirebilmek her animasyoncuya nasip olmuyor. Animasyonun Türkiye’de daha da gelişmesini isteyen biri olarak, Selçuk Ören’i tebrik etmek ve yeni projelerini beklemek gerekiyor. 


Rutubet (20 dk)

Yönetmen: Turan Haste

Daha önce yaptıkları işleri yakından takip ettiğim Turan Haste, Furkan Daşbilek ve Ramazan Kılıç, son yıllarda kısa filmimiz adına çok güzel işlere imza attılar. Bu filmde de güçlerini birleştirmişler. Büyük kentten gelerek taşrada görev yapan devlet memuru hikayelerine son dönemde sıkça rastlıyoruz. “Rutubet” ise insanın içindeki kötülük kavramını başarılı bir şekilde sorguluyor. Filmin tek kusuru ise süresi. Bana kalsa 3-4 dakika daha makaslardım.  


Koyun (20 dk)

Yönetmen: Benhür Bolhava

İzlemesi çok keyifli bir kısa filmdi “Koyun”. Süleyman Kadim Kabaali perdeye çok yakışan, başarılı bir oyuncu. Filmi almış götürmüş. 20 dakikalık uzun süresine rağmen onun hatırına keyifle izleniyor. Filmin bir diğer artısı da yönetmenin mizansen yaratmasındaki başarı. Benhür Bolhava’nın adını ilerde daha sık duymak temennisiyle… 


Birlikte, Yalnız (20 dk)

Yönetmen: Kasım Ördek

“Kerata” isimli kısa filmini hala hatırladığım yönetmen Kasım Ördek’in son çalışması olan “Birlikte, Yalnız”, yine bu festivalin öne çıkan işlerindendi. Ecem Uzun ve Mert Doğan’ın doğal oyunculuklarıyla harlanan film en iyi kısa ödülüyle de onurlandırılmış. 

 

twitter.com/firatsayici

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter