Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

666 Cin Musallatı

666 Cin Musallatı
Üye: Gizem Şimşek

Yönetmen Fuat Yılmaz'ın 2015 yapımı Ezan filminden sonraki projesi olan 666 Cin Musallatı'nın senaryosu, önceki filmde de olduğu gibi kendisine ait. Çekim aşamasında Zuzula Cin Kabilesi olarak lanse edilen ancak daha sonra ismi 666 Cin Musallatı olarak değiştirilen filmin başrollerinde Ekrem İspir, Elif Yaz, Teena Tabbarrah, Tahsin Dursun ve Demet Basmacı bulunuyor.

 

Filmin konusunu İstanbul'da yaşayan bir senaristin gerçek hikaye arayışı sonucunda Fethiye-Kayaköy'e gitmesi oluşturuyor. Yaşamını korku ve gerilim üzerine senaryolar yazarak sürdüren ve geçimini bu yolla sağlayan Gürkan, sosyal medyada dikkatini çeken sıradışı bir haber doğrultusunda yaşananları araştırmaya başlar. Güzel bir hikaye yakalayabileceğini düşünen Gürkan, İstanbul'dan Fethiye'deki Kayaköy'e seyahat eder. Ev halkından hayatta kalan bir anne ve iki kız kardeşten biri olan Nihal'e, kendisini psikolog olarak tanıtır ve onlara yardım etmek için geldiğine Nihal'i ikna eder. Gürkan Nihal'den aldığı izinle evde kalarak yaşanılan olayları araştırmaya başlar. Kısa bir süre içinde yaşanan sıradışı olayların içine ister istemez dahil olmaya başlayan Gürkan için durum, artık bir hayatta kalma mücadelesine dönüşür.

 

Yılmaz'ın ikinci projesi olan bu filmde daha iyi bir ekipmanla çalışmış olması beklenirken, kamera ekipmanlarının yetersizliği ve yapım sonrası kurgu, seslendirme, birleştirme aşamalarında renk düzeltmesi gibi çabalara girilmemiş olması, filmin amatör çalışmalar arasına dahil olmasına neden oluyor.  Drone kullanılarak çekilen planlarda dahi görüntüler net ve temiz olmaktan uzak, bu nedenle filmin görüntü kalitesi maalesef sınıfta kalıyor.

 

Filme farklı bir tat katmak adına gösterilen, evcil hayvan statüsüyle evde beslenen Gürkan'a ait yılanın fare ile beslenmesi en başarılı çekim kalitesine sahip sahne; ancak bu da kurguda uygun zaman ve uygun yere konumlandırılamayarak harcanmış.

 

666 Cin Musallatı filminde seyirciyi zorlayan bir diğer unsur kurgu. Sahne geçişleri ekran karartma tekniğiyle sağlandığı, sahneler başarılı biçimlerde eklemlendirilemediği için seyirci her sahne geçişi sırasında filmden kopuyor. Filmde yer alan bir diğer sorun ise özellikle dış çekimlerde ciddi bir biçimde hissedilen ses. Rüzgarın mikrofona çarpmasıyla oluşan uğultu, bu sahnelerde her daim hakim. Gece görüşünden el kamerasına değin birçok tarz denenmiş olsa da, hiçbiri başarıya ulaşamamış. Filmin bitişinde yer alan açıklayıcı yazılar ve jenerikte de, birçok anlam ve imla hatası bulunuyor. Filme dahil edilen jenerik ve açıklama yazılarının kontrol ve dikkat edilmeksizin hazırlanması, 666 Cin Musallatı'nı bu bağlamda amatör film kıvamına sokuyor.

 

Filmdeki oyunculuklar yer yer fazlaca yapaylaşıyor. Ekrem İspir elinden geldiğince çabalasa da, yeterli performansa ulaşamıyor. Lübnan'dan gelerek filme dahil olan genç oyuncu Teena Tabbarah'ın oyunculuğu da tutuk ve yetersiz. Filmdeki oyunculuğun yapaylığına etki eden unsurlardan biri de gereksiz diyalogların sıklıkla kullanılmış olması.

666 Cin Musallatı'nın çekimleri için tercih edilen Fethiye'deki Kayaköy, verimli biçimde filme yansıtılamamış. Filmin başında ve sonunda yer alan birkaç drone çekimi dışında tarihi ve turistik dokunun kullanımı neredeyse yok denecek kadar az. Yaklaşık 100 yıldır kimsenin yaşamadığı turistik bir mekan olan Kayaköy'ün caddeleri, sokakları, evleri arasında dolaşılmadığı, yalnızca drone aracılığıyla genel planla çekim yapıldığı için, köydeki terk edilmişlik hissi maalesef seyirciye ulaşamıyor. Çekimlerin yapıldığı sokaklar, caddeler turistik ve tarihi bu bölgeleri içermemekle birlikte, ev sahneleri de muhtemelen yazlık olarak yapılmış yeni bir müstakil evde geçiyor. Sahnelerden birinde yer alan ahırın yeni örülmüş tuğlaları da dikkatlerden kaçmıyor.

 

Sonuç olarak, eğer Türk korku sinemasını seviyor ve cin filmlerini izlemekten hoşlanıyorsanız, beklentinizi yüksek tutmaksızın izleyebilirsiniz.

 

twitter.com/gizsimsek

 

 

Etiketler: 666 Cin Musallatı

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter