Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

2041'e ışınlanıyoruz!

2041'e ışınlanıyoruz!
Üye: Ömür Gedik Eva, İspanyol sinemasından drama yönü de etkileyici başarılı bir bilimkurgu örneği. Sadece bilimkurgu değil, duygusal yönüyle de öne çıkan filmin başrolündeki çocuk oyuncu Claudia Vega, üç bin çocuk arasından seçilmiş.

 

Üniversitede dâhi tanımına uyacak, insan robot üretmeye kafayı takmış bir arkadaşım vardı. Amerika’ya gitti defalarca, bilgisayar programları yazdı. Ama derdini kimseye anlatıp, sponsor desteği bulamadı. Bulsa neler değişirdi, insan robotlar konusunda bugün farklı bir yerde olur muyduk bilemiyorum tabii. Ama Eva’yı izlerken onun çalışmaları ve bize anlattığı hayalleri teker teker geçti gözümün önünden.

 

Zamanı ileriye alalım. Yıl 2041. İnsanlar robotlarla yaşıyor. Sadece insan değil, hayvan robotlar da var yanlarında. Başarılı sibernetik mühendisi Alex Garel, yeni bir çocuk robot projesi için 10 yıl sonra eski üniversitesine geri dönüyor. Alex’in uzaklarda olduğu yıllar içerisinde üniversite aşkı Lana ile kardeşi David hayatlarına devam etmiş ve birlikte yaşamaya başlamışlar. Tasarlayacağı çocuk robot için duygusal tepkiler arayışı içinde olan Alex, Lana ve David’in ilginç ve renkli bir kişiliğe sahip küçük kızları Eva’yı model olarak kullanmaya karar veriyor. Fakat bu sürede küçük kızın verdiği tepkiler Alex’in beklediğinden çok daha farklı. Eva tuhaf davranışlar sergiliyor. Alex’in Eva ve ailesiyle olan ilişkisi üzücü, şaşırtan, duygulandıran ama her sahnesinde merakta bırakan bir şekilde sürüyor.

 

Eva, yönetmen Kike Maillo’nun ilk uzun metrajı. Dört kişilik bir ekip tarafından kaleme alınan senaryonun duygusal boyutu da bilimkurgu yanı kadar ağır basıyor. Filmdeki insanlar robotlarla duygusal bağlar kuruyor ve onlara sevgi dolu davranıyor.  Alex’in evindeki programlanmasında sorun olan robot kediye bile sevgi dolu ve özgürlükçü yaklaşımı dikkat çekiyor. Makinaları, robotları sadece emir kulu olarak görmeyen, onlara duygusal değerler yükleyen insanların yaşadığı bir gelecekteyiz. Filmin bilimkurgusu kadar dramı da ağır basmakta. Hatta dengenin bazı sahnelerde dramdan yana olduğu bile söylenebilir.

 

Yönetmenliğini Kike Maillo’nun üstlendiği filmin başrollerinde Daniel Brühl (Alex), Marta Etura (Lana), Alberto Ammann (David) ve küçük Eva olarak Claudia Vega’yı seyrediyoruz. Oyuncu kadrosunun performansları gereği de seyirciyi tatmin etmeyi bilen Eva’da göze çarpan ilk isim elbette başrol oyuncumuz Claudio Vega oluyor. Vega, 6 ay süren seçmelerde üç bin çocuk arasından seçilmiş. İspanyol Oscarları olarak bilinen Goya Ödülleri’nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü kazanan Lluis Homar, Alex’in evindeki robot hizmetçiyi canlandırıyor. En beğendiğim oyuncuların başında gelen Daniel Brühl de başrolde sağlam. 

 

Gerek ilginç senaryosu, gerek karla kaplı bir coğrafyadaki doyurucu görselliği gerekse de çocuğundan büyüğüne başarılı oyuncuları ile draması da etkileyici bir bilimkurgu filmi var karşımızda. Türün meraklıları kaçırmasın.

 

 

Ömür Gedik

twitter.com/omurgedik

Etiketler: Eva, Ömür Gedik

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter