Popüler Sinema

Paylaş
Haberler

Büyük usta Müşfik Kenter'i kaybettik, başımız sağolsun...

Büyük usta Müşfik Kenter'i kaybettik, başımız sağolsun...
Usta tiyatrocu Müşfik Kenter, akciğer kanseri nedeniyle tedavi gördüğü hastanede solunum ve dolaşım yetersizliği sonucu 80 yaşında hayatını kaybetti

 

Türkiye'nin tiyatro ve seslendirme sanatçılarından Kenter, akciğer kanseri nedeniyle Çağlayan Florence Nightingale Hastanesi'nde tedavi görüyordu. Usta oyuncunun bugün solunum ve dolaşım yetersizliği nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı.

 

Hastaneden yapılan yazılı açıklamada, "7 Ağustos 2012 tarihinde akciğer kanseri ve buna bağlı gelişen akciğer enfeksiyonu nedeniyle hastanemizde Prof. Dr. Günseli Kılınç tarafından tedavi altına alınan ülkemizin değerli sanatçılarından Müşfik Kenter, tedavi gördüğü yoğun bakım ünitesinde solunum ve dolaşım yetersizliği nedeniyle saat 16.20'de hayatını kaybetmiştir. Cuma günü Kenter Tiyatrosu'nda yapılacak törenin ardından Teşvikiye Camii'nde cenaze namazı kılınacaktır" denildi.

 

SEVENLERİ NE DEDİ?

 

Ali Poyrazoğlu: Çok üzgünüm. Bir dostu, çok şey öğrendiğim bir ustayı kaybettik. Türk tiyatrosunun gelmiş geçmiş en büyük isimlerinden biriydi. İnsana, dünyaya karşı olanlara derin kaygılar duyan hassas bir insandı. Bu baygılarını kahkahaların ardına gizlerdi. Öğrencileri, seyircileri onu her zaman anacaklar. 

 

Nilgün Belgün: Türk tiyatrosunun en önemli aktörlerinden biri olan Müşfik Kenter'i kaybettik haberi geldi..Türk tiyatrosunun başı sağolsun. Hayat bu işte bir varız bir yokuz... Değer mi birbirimizi kırmaya ve üzmeye. Bizler ne şanslıymışız.. Tiyatromuzun en verimli yıllarında Yıldız Kenter ve Müşfik kenter hocalarimizdi ve biz onlrın öğrencileriydik.

 

Haldun Dormen: Çok sevdiğim ve saygı duyduğum bir insandı. Türk tiyatrosunun en büyük aktörlerinden biriydi. Dostlarının ve tiyatro dünyasının başı sağolsun. Çekmediğine memnun bir yandan. Karısına da çok minnettarım. Çok iyi baktı ona sütun gibi arkasında durdu.

 

Cem Davran: Nurlar içinde yat  Müşfik hoca. Büyük aktördü, çok büyük. Mekanın cennet olsun.

 

 

MÜŞFİK KENTER KİMDİR?


Müşfik Kenter, 1932 yılında Diplomat Ahmet Naci Kenter ve Olga Cynthia'nın oğlu olarak İstanbul'da dünyaya geldi. 15 yaşındayken Ankara Devlet Tiyatrosu Çocuk bölümünde tiyatro eğitimine başlayan Kenter, Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü'nde eğitimini tamamladı. Okulunu yüksek dereceyle bitirmesinin ardından da devlet tiyatrosunda oynadığı ilk oyun olan Oğuz Ata ile sanat yaşamı başladı.

 

1959 yılında Devlet Tiyatrosu'ndan ayrılan Müşfik Kenter, İstanbul'da kız kardeşi Yıldız Kenter ile birlikte Muhsin Ertuğrul ile çalıştı. Şükran Güngör ve Kamuran Yüce ile yine bu dönemde bir araya geldiler ve uzun yıllar beraber aynı sahnenin tozunu yuttular.

 

İki kardeş ve diğer iki arkadaşları 1960-1961'de Site Tiyatrosu'nu kurdular. 1962 yılında da tiyatronun adını Kent Oyuncuları olarak değiştirdiler. 1968 yılında da İstanbul'da Kenter Tiyatrosu'nun binasının inşaatını tamamladılar.

 

İngiliz Kültür Heyeti ve Rockefeller'den burslar alarak Amerika ve İngiltere'de tiyatro araştırmaları yapan ve incelemelerde bulunan Kenter, İngiltere, Amerika, Fransa, Almanya, Yugoslavya, Kıbrıs gibi bir çok ülkede oyunlar sergiledi.

 

Usta tiyatrocu, 25 seneden fazla süredir, Murathan Mungan'ın Orhan Veli şiirlerinden düzenlediği "Bir Garip Orhan Veli" isimli tiyatro oyununu sergiledi.

 

Kenter, Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı`ndan emekli olmasının ardından, Haliç Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü Başkanlığı ve Bakırköy Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmenliği yaptı.

 

Kenter, sadece tiyatro sahnesinde değil, beyazperdede de oyunculuk yaptı.  Usta sanatçı 1966 yılında 3. Antalya Film Festivali'nde Bozuk Düzen filmiyle "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü kazandı. Ayrıca 1993 yılında Konken Partisi oyunuyla "Olağanüstü Yorum Ödülü"ne, 1997 yılında 1. Afife Tiyatro Ödülleri'nde "Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü"ne, 2002 yılında 6. Afife Tiyatro Ödülleri'nde "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" ödülüne ve 2005 yılında 8. Uluslararası Kukla Festivali'nde "Onur Ödülü"ne layık görüldü.

 

Yerli, yabancı TV filmlerinde, belgesel ve reklamlarda seslendirme yapan Müşfik Kenter, Mehlika Kenter ve Gülsüm Kamu ile evlenip ayrıldı.

 

 

 

Etiketler: Müşfik Kenter

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

RÖPORTAJLAR

Aziz Alaca: “Kısacıların birçok uzuncudan...

Aziz Alaca: “Kısacıların birçok uzuncudan...

Fırat Sayıcı

Emre Ahmet Seçmen: “Bu belgesel için 53 r...

Emre Ahmet Seçmen: “Bu belgesel için 53 r...

Fırat Sayıcı

Filiz Kuka: “Filmde ölüm bir amaç değil ...

Filiz Kuka: “Filmde ölüm bir amaç  değil ...

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter