Popüler Sinema

Paylaş
Dosyalar

Takip etmeniz gereken 10 yabancı dizi

Takip etmeniz gereken 10 yabancı dizi
Üye: Murat Duygu Diziler tek kanallı televizyon döneminden 90’lı yıllarda hem özel kanallar ve uydu alıcıları sayesinde yabancı kanalların hayatımıza girmesiyle, hayal dünyalarımızdaki kahramanların maceralarını uzun soluklu olarak hem de internetin ülkemizde yaygınlaşmasıyla da eş zamanlı olarak karşımıza çıkmaya başladı.

 

Çocukluğum; İtalyan kanallarında A-Takımı, McGyver, 6 milyon dolarlık adam ve Captain Power izleyerek geçti. Gençlik dönemlerimde ise Gülşen Abi, Şaşıfelek Çıkmazı ve 7 Numara gibi zamanının ötesinde TRT dizilerini takip ettim. Üniversite yıllarında arkadaşlar arasında adını duyduğum dizilere internet sayesinde hemen erişebilme lüksüne kavuşmuştum bende herkes gibi. Dosyayı hazırlarken hayatım boyunca etkisinden kurtulamadığım diziler tabi ki de geldi aklıma ( Ziyaretçiler, Alacakaranlık Kuşağı, Dünyalar Savaşı ve Uzay Yolu gibi ) ama bu dosya elmiş geçmiş en iyi diziler listesi olmadığı için halen yayınlanmakta olan diziler arasından tamamen kendi beğenilerimi göz önüne alarak bir liste hazırladım. Tercihlerim dizi film takipçisi olanlara aşina gelecek elbette ama belki içinden bir ya da iki diziyi yeni keşfetmenizi veya tekrar şans vermenizi sağlarsam takip ettiğim dizinin devam etmesi için bir izleyici daha kazandırmış olurum diye umut ediyorum. 

 

Her zaman ki gibi listeye giremeyen ama bahsedilmesi gereken dizilerin adını burada anmam gerekiyor. Tür çeşitliliği olması açısından aynı türde olan birçok dizi liste dışı kaldı. Örnek olarak, Walking Dead varken The Fear of Walking Dead’in listeye girmesi beklenemeyeceği gibi ( bence dizi sadece kâğıt üzerinde parlak bir fikirdi ). American Horror Story gibi her sezon farklı bir hikâye anlatan dizileri ve korku türünü sevsem de ne yazık ki o da liste dışı kaldı. Şahsi olarak İngiliz dizilerini sevmeme rağmen, Dr. Who gibi ya çok sevip ya da hiç sevmeyen bir kitlesi olan bu benzersiz diziyi sadece burada anmak zorunda kaldım. Game of Thrones’a ise hiç girmiyorum. Liste dışı kalan iyi dizi kontenjanına ise Daredevil, Penny Dreadfull ve Narcos girdi. One Punch Man ve listeye girebilen animasyon arasında çok düşündüm ama bilim kurguya olan düşkünlüğüm ne yazık ki onu da liste dışı bıraktı. Hiç bulaşmadığım Arrow ve Flash’a göre çizgi roman evrenine daha çok hizmet ettiğini düşündüğüm Agents of Shield’de son anda dışarıda kaldı. Sizi içimde hissettiğim değer sırasına göre yine 10’dan geriye saydığım liseyle baş başa bırakıyorum. İyi seyirler. 

 

 

10. The Last Man on Earth 

 

Dünya nüfusunu kırıp geçiren bir virüs sonrası gezegende kalan tek insan olduğunu düşünen Phill’in (Will Forte) başından geçen olayları anlatan Fox komedisi gerçekten insan doğası üzerine yapılmış en eğlenceli dizilerden biri. Phill’in tam yalnız bir erkeğe göre şekillendirdiği dünyası bir anda karşısına çıkan (ama güzel olmayan) kadın sayesinde altüst olurken her bölümde ilerleyen öykü bizlere zekice yazılmış bir komedi vaat ediyor. Listedeki 10 numarayı elinden aldığı Man Seeking Woman kadar alegori içermese de son yıllardaki en eğlenceli dizilerden olduğu kesin. 2.sezonu devam eden dizinin şimdilik 23 bölümü var.


 

9. The Walking Dead 

 

Televizyon tarihi boyunca yapılmış en iyi zombi dizisi belki de The Walking Dead’dir. Bu dizi hakkında fikir sahibi değilseniz bile etrafınızda mutlaka izleyen birileri vardır, geçen sezonlarda tökezleyen dizi kaybettiği izleyici kitlesini geri kazanarak yoluna devam ediyor üstelik bunu yedi sezondur yapıyor. AMC kanalı yapımı dizinin şu ana kadar 6 sezonu ve 83 bölümü mevcut. Dizi olağanüstü durumlar karşısından insanların neler yapabildiğine en güzel örnekleri vererek bize gelişime açık karakterler sunuyor, bunlardan en unutulmazları tabi ki Rick, Darly, Glenn ve Michonne. Merak unsurunu hep ayakta tutan dizi yeni sezonunu beklediklerimiz arasında.


 

8. Luther

 

Polisiye dizi yapma konusunda yetenekli İngilizlerin elinden çıkma BBC yapımı Luther, diziye ismini veren başkarakterini canlandıran İdris Elba sayesinde unutulmaz bir karakter sunuyor izleyicilere. Garip bir İngiliz televizyonculuk geleneği şeklinde sezonlar arasında birkaç yıl boşluk da olsa beklemekten bıkmayacağımız Dedektifimizin maceralarının şimdilik 4 sezonu ve 17 bölümü mevcut. Yeni sezonunun yakında başlamasını umut ettiğimiz dizi, Amerikan polisiyelerinden farklı olarak karakterlere odaklanıyor ve bunu başarılı bir şekilde suç öyküleriyle birleştiriyor. Ezeli düşman/ Ebedi dost ikilemini de Luther ve Alice karakterleriyle yaşatarak polisiyenin olmazsa olmazlarını da yerine getiriyor dizi.


 

7. Rick and Morty

 

Geleceğe Dönüş ve Futurama birleşirse ne olur? Cevap Rick and Morty. Şimdilik 2 sezonu ve 21 bölümü olan Rick and Morty gerçekten ikisi kadar eğlenceli ve komik. Geleceğe Dönüş’ün zaman gezginleri Doc. Brown ve Marty gibi bir ikili olan kahramanlarımız burada dede ve torun ama karakter olarak filmdeki muadillerine çok benzemiyorlar. Evet, Morty de Marty gibi biraz sarsak ama Rick kesinlikle bir Doktor değil hatta o kadar vurdumduymaz ki genellikle belaya bulaşma sebepleri Rick’in dahi derecesinde akıllı olmasına rağmen bu umursamaz tavrı oluyor. Animasyon sevmeyenlerin bile kesinlikle şans vermesi gereken bir dizi Rick and Morty.


 

6. Sherlock 

 

Yine bir İngiliz polisiyesi ve yine yıllarca beklenen sezonlar. Sherlock, bu kadar uzun ayrılıklar ve bu kadar az bölümü olmasına rağmen beklenen ve sevilen tek dizi galiba. 2010’da başlayan BBC yapımı dizinin 4 sezonu ve sadece 12 bölümü var ve yayınlanmakta olan sezonun kalan 3 bölümü de 2017 yılında karşımıza çıkacak üstelik. Sherlock Holmes efsanesinin tekrar dirilmesine olanak tanıyan dizinin en güçlü yanı zekice yazılmış senaryosu ve tabi ki Holmes ve Watson’ı canlandıran usta aktörler Benedict Cumberbatch ve Martin Freeman.


 

5. True Detective 

 

Her sezonda farklı karakterlerin farklı hikâyelerini anlatmasıyla dizi sektörü bu kadar gelişmemişken kült mertebesine yükselen The Wire’a öykünen True Detective’in ilk sezonun yükselttiği çıta yüzünden ikinci sezonundan beklenen olumlu geri dönüşleri alamasa da üçüncü sezonunun çekilmesi neredeyse kesin gibi. İlk sezonda farklı tarzlarda iki dedektif arasında yaşanan çatışmayı ele alarak klasik polisiye şablonunu kullansa da bunu o kadar başarılı bir şekilde yaptı ki yeni sezonların üzerine bir şeyler koyması çok kolay değil gibi. Başarısının çoğunu dizinin yaratıcısı Nick Pizzolatto’nun karakter geliştirmekteki başarısı ve bu karakterleri canlandıran birbirinden yetenekli Hollywood yıldızlarına borçlu. İlk sezondan efsanevi oyunculuğuyla Matthew McConaughey ve Woody Harelson, ikinci sezondan Vince Vaughn, Colin Farrell, Taylor Kitsch ve Rachel McAdams unutulmaz performanslar ortaya koydular. Polisiye meraklısı herkesin izlemesi gereken bir dizi True Detective.


 

4. X-Files 

 

Bu liste hazırlanırken uzun yıllar sonra yeni sezonuyla tekrar televizyona dönmesiyle kendine yukarılarda yer bulan bir efsane Gizli Dosyalar. X-Files, neredeyse televizyonda Bilim Kurgu/Gizem/Parapsikoloji odaklı polisiyeleri şekillendiren yegâne dizi. 1993 yılında başladığı televizyon macerasını 2002 yılında sonlandıran, üzerine iki de sinema filmi sığdıran bir mitolojiye sahip dizi bu yıl 10.sezonuyla ekranlara geri döndü. Uzaylı varlığının devlet tarafından örtbas edilmesinden tutunda laboratuvar araştırmalarında oluşturulan virüslerin silah olarak kullanılmasına kadar günümüzde popüler hale gelmiş komplo teorileri ve gizemlerinin hepsinin kendine yer bulduğu dizi 9 yıl boyunca neredeyse hiç kötü bölümü olmadan devam etti. Bu başarıda en önemli pay FBI ajanları Fox Mulder ve Dana Scully’i canlandıran oyuncular David Duchovny ve Gillian Anderson’da olduğu kadar dizi fikrinin arkasındaki isim olan Chris Carter’a ait. Şimdilik efsaneye yaraşır bir geri dönüş yaşatan yeni sezonun 6 bölümden meydana geldiğini hatırlatalım.


 

3. Mr.Robot

 

USA Network kanalında 2015 yılında yayınlanmaya başlayan Mr.Robot, bir siber güvenlik firmasında çalışan genç mühendis/hacker Elliot (Rami Malek) ve yalnızlığı şeklinde özetlenebilecek hikayesi, katman katman incelendiğinde sisteme entegre olmuş toplum, global köy kıvamına gelmiş dünya ve çıkarlarını korumak için yozlaşmış insanoğlu olarak gerçekleri suratımıza çarpan senaryosuyla Elliot Vs. World şeklinde ilerleyen başarılı bir dizi. Başrol dışındaki diğer dizi karakterlerinin de altının doldurulmaya çalışılması diziyi izlenir kılan özelliklerden olmuş.  Özellikle kötü karakter olarak sunulan Tyrell’i canlandıran (Martin Wallsröm)’ün oyunculuğu görülmeye değer. Kadrosunda Christian Slater’ı da bulunduran dizinin şimdilik bir sezonu ve 14 bölümü var.


 

 

2. Black Mirror

 

Eğer yine bir diğer İngiliz yapımı olan Utopia yayınlanmaya devam etseydi ikinciliği onunla paylaşması muhtemel olan Black Mirror her bölümünde farklı bir öykü anlatan çok başarılı bir antoloji. Charlie Broker’ın yaratıcısı olduğu dizi teknolojinin geldiği noktayı felsefi ve sosyolojik okumalara olanak sağlayacak şekilde gözler önüne seriyor. Üç sezonu ve 7 bölümü olan ve diğer İngiliz dizileri gibi uzun aralıklarla çekilen Black Mirror’ı izlemek için geç kalmış sayılmazsınız. Üçüncü sezonun 2. ve 3. bölümünün ne zaman çekileceği belli olmasa da bir anda sürpriz yapıp karşımıza çıkabilir. Black Mirror izlemek iyi bir bilim kurgu yazarının elinden çıkmış öyküler kitabı okumaya benziyor.


 

1. The Leftovers

 

Imdb puanlarına bakarsak listedeki bütün dizilerden düşük bir ortalamaya sahip olan HBO yapımı The Leftovers (Kalanlar) izlendiğinde neden bir numara olduğunu size kanıtlayacak bir dizi. Tom Perrotta’nın aynı adlı kitabından uyarlama olan dizinin senaryosu kitabın da ötesine geçerek 2.sezonu arkasında bıraktı. Açık yüreklilikle söylemek gerekirse Lost’dan sonra izlenebilecek dizi arayışından eli boş dönen gizem severlerin kaçırmaması gereken bir dizi. Konusunu anlatıp olayı basitleştirmek istemiyorum ama zamanında; Lost, 4400, Flashforward ve The Event izlediyseniz dizinin hepsinden iyi olduğunu söyleyebilirim.


 

 

Twitter.com/muratduygu

 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

HABERLER

43. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ BAŞLADI!

43. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ BAŞLADI!

Köpekle Kurt Arasında Moskova Film Festiv...

Köpekle Kurt Arasında Moskova Film Festiv...

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter