Popüler Sinema

Paylaş
Röportajlar

“Eğlenerek öğreniyoruz, Dünya’yı değiştiriyoruz…”

“Eğlenerek öğreniyoruz, Dünya’yı değiştiriyoruz…”
Yazar: Seza Köreken Yalçınkaya

Güven Kara YouTube’daki ismiyle Güven Öğretmen, sinemadan sınıf öğretmenliğine oradan da YouTube’da eğitim konusunda içerik üretmeye yönelmesiyle dikkat çeken bir isim. Patik, Pazartesi, Perde gibi kısa filmleriyle yurtiçinde ve yurtdışında birçok ödül alan Güven Kara’yla, öğrencileri Pamir’le ve Beren’le tatlı bir sohbet gerçekleştirdik. Sohbetimize Beren’in annesi Gökçe Cennetoğlu’ nun da katkısı oldu.


Kısaca tanıyalım sizi, Güven Öğretmen kimdir?


Güven Öğretmen (G.Ö.): Van doğumlu, sınıf öğretmenliği mezunuyum. Yüksek lisansımı Sinema-TV üzerine yaptım. Dört beş sene setlerde çalıştım. Babam çocukken ticareti yapardı, eve kamera getirirdi. Çektiklerini izlettirirdi ve benim çok hoşuma giderdi. O yüzden kamera kullanımım da iyidir. Ondan dolayı sinemaya yöneldim. Kamera tutkusu öyle başladı. Üniversitede senaryomu Şengay Uluslararası Film Festivali’ne gönderdim, ödül almak çok hoşuma gitti. Sonrasında da kısa filmler geldi. Üniversitede okurken Çanakkale’de iki sinema filminde aynı anda çalıştım, İstanbul’a taşınınca da setlere devam ettim.


Sınıf öğretmenliğine geçiş nasıl oldu?


G.Ö.: Sektör şartlarından dolayı tercih ettim. Türkiye’de bu sektörün sabahı, akşamı yok. Şartlar çok zor. Evlilik de etkili oldu tabii. Sonuçta eşime zaman ayırmak istiyorum. Sabah dokuz akşam beş, beyaz yakalı olarak çalışmayı herkes ister. 


Peki sence YouTube’un sinema-TV sektörüne etkisi ne oldu?


G.Ö.:Bu soruya şöyle cevap vereyim. TV %40’sa YouTube %60 oldu. Hatta YouTube’u TV’ye yansıtıp izliyoruz. Ticari olarak düşünürsek büyük bir piyasa. Mesela Barış Özcan’ı takip ediyorum. Türk olması, NASA’nın çağırması önemli olaylar. Bu tür insanların YouTube’da olması inanılmaz bir bilgi kaynağı.  Benim açımdan YouTube planlı bir geçiş olmadı GoogleAds’den sözleşme gelince şaşırdım, onların çalışanı gibiyim şu an. Kendiliğinde ilerleyince daha iyi ne yapabiliriz diye düşünmeye başladım. Tesadüfi başladı ama ilerde başka şeyler yaparız belki bakalım.

 

YouTube kanalı açma fikri nasıl gelişti? Kanalı büyütmek için özel bir çaba harcadın mı?


G.Ö.:Çok tesadüf oldu aslında. Önceden çalıştığım okulda öğrencilerimle küçük küçük videolar çekip kurgu yapıyorduk, zaten çok seviyorum böyle şeyler yapmayı. Velilerin de çok hoşuna gidiyordu. Velilerden imzalı dilekçe almadan bunları YouTube’da paylaşamazdım, ertesi gün herkes dilekçe gönderdi. Okuldan ve Milli Eğitim Bakanlığı’ndan da izinleri aldık. Şu an Bahçeşehir Koleji’nde çalışıyorum. Burada da veliler destek oldular. Kanal kendi kendine büyüyor. Eğitici videolar yapmaya çalıştığımız için çocuklar birbirine tavsiye ederek büyüyor. Herhangi bir yerle çalışmaya gerek kalmıyor böylece.

 

Bu kanalın öğrenmeye etkisi ne oldu? Çocuklar açısından motivasyon sağladı mı?


G.Ö.:Sloganımız “Eğlenerek öğreniyoruz, Dünya’yı değiştiriyoruz…” Hiç dersle alakası olmayan bir çocuk bile bu tür turnuva etkinliğine katılmak için ders çalışmaya başladı. Böyle bir şeyin içinde olmak, daha çok bilmek ve etkin olmak çocukların inanılmaz hoşuna gidiyor. Üstelik videonun yüklenmesini heyecanla bekledikten sonra çocuklar bu videoları tekrar tekrar izleyip öğrendiklerini de pekiştirmiş oluyorlar aslında. Aynı zamanda videoyu izleyen başka çocukların da yeni bir şeyler öğrenmesi bizim bir misyonumuz haline geldi. Kötü sözlerin ve zorbalığın olmamasına çok dikkat ediyoruz. 


Pamir: En ufak bir şey olduğunda bile o videoyu iptal ediyoruz.


G.Ö.: Aktif izleyici sayısı gittikçe artıyor ve çocuklar videolardan bir çok davranışı örnek alıyor. Bizim amacımız hem yeni bir şeyler öğretmek hem de olumsuz davranışlardan uzak durarak izleyen çocuklara örnek olmak. Çocukları artık sokakta tanıyıp “Aaa! Sen Güven Öğretmen kanalından değil misin?” diye soruyorlar. Bir de bu videolar sayesinde çocuklar toplam 10 dilden en az 100’er kelime öğrendiler ve bunu isteyerek yaptıkları için özel bir çaba harcamaya da gerek kalmadı. 


Velilerin tepkisi ne oldu? Karşı çıkabilecek veliler olabilir.


G.Ö.:Önyargılı olanlar olabiliyor ama videoyu gördüğü zaman ne yapmaya çalıştığımızı anlıyorlar zaten. Onların imzası olmadan paylaşamam. Ayrıca bütün çocukların dahil olması önemli, bir öğrencinin bile ailesi istemiyorsa yayınlamam çünkü o çocuk geride kalmamalı. Hatta bu hafta video yok mu diye soran veliler oluyor. O hafta yoğun çalıştıysak video yayınlamıyoruz. YouTube’da TBT yapıyorum. Çok izlenmemiş ilk videoları tekrar paylaşıyorum. 


Gökçe Cennetoğlu (Beren’in annesi): Normal şartlarda ben çocukların her şeyde kullanılmasından çok hoşlanan biri değilim. Bu tamamıyla karşınızdakinin eğitimine, yaptığı şeylere ve iletişime bağlı. Öğretmene güveniyorsanız sıkıntı olmuyor. Hatta ben videolara çıksın istiyorum. Değerlerine inanmadığım biri olsaydı kızıma “Boş ver çıkma, ne gerek var.” diyebilirdim.


Kanalın tüm kreatif süreci senin elinde mi? Bir video nasıl ortaya çıkıyor? İçeriğe nasıl karar veriyorsun?


G.Ö.:İçeriğe çocuklarla beraber karar veriyoruz. Fikir sunuyorlar. Sınıfta çekiyoruz. Sen ne önermiştin Beren?


Beren: Ben İspanyolca önermiştim.


G.Ö.:Bilenler bilmeyenleri çalıştırıyor. Mutlaka bir beyin fırtınası yapıyoruz sınıfta. Bir de o haftanın konu tekrarı gibi oluyor. O hafta toplama işlemini gördüysek çocuklara üç basamaklı, dört basamaklı iki sayının toplamını soruyorum. Bunları zihinlerinden yapıyorlar. Şu an düşündüğümde cevapları da onlar onaylıyor. 


Bir kere film çeken set ortamından kopamaz. Senin içinde hala böyle bir istek var mı? Yeni bir film projesi olur mu?


G.Ö.:İlk olarak şunu söyleyeyim öğretmenlikten keyif almasaydım hemen bırakıp sinemaya dönerdim. Çünkü senin dediğin gibi bir kere sete girince çıkmak istemiyor insan. Daha yeni bir kısa film çektik, şu an kurgu aşamasında, adı Toplu İğne. Berlin’den daha önce ödül aldığımız için bu filmi de görmek istiyorlar. Ayrıca YouTube da benim için iyi bir tanıtım oldu. Yurt dışından davet aldık ama eğitim dönemi olduğu için gidemedik. Belki bir gün öğrencilerimi alır giderim.

 

Youtube Kanalı:

 

https://www.youtube.com/channel/UCg2BEWCkPwWsg8OoyFNnA9Q/videos

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

HABERLER

Yakup Tekintangaç'ın Yeni Kısa Filmi &quo...

Yakup Tekintangaç'ın Yeni Kısa Filmi &quo...

Melisa Uzunarslan'ın "Geçmiyor Günle...

Melisa Uzunarslan'ın "Geçmiyor Günle...

43. İstanbul Film Festivali 17-28 Nisan’...

43. İstanbul Film Festivali  17-28 Nisan’...

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter