Popüler Sinema

Paylaş
Haberler

Rezan Yeşilbaş'ın "Sessiz"i, Cannes'ın en iyi kısası oldu!

Rezan Yeşilbaş'ın "Sessiz"i, Cannes'ın en iyi kısası oldu!
Rezan Yeşilbaş’ın 'Sessiz' (Be Deng) filmi Cannes'da En İyi Kısa Film ödülünü kazandı.

65. Cannes Film Festivali kapanış töreni görkemli bir törenle başladı. Bu yıl tek filmle katılan Türkiye'yi Cannes'da Rezan Yeşilbaş'ın 'Sessiz' filmi temsil etti. Ödül töreninde ilk Altın Palmiye 'Kısa Film dalında verildi. En İyi Kısa Film ödülünü 'Sessiz' filmiyle Rezan Yeşilbaş kazandı.

 

 

''Ülkemin sessiz ve yalnız bırakılmış bütün kadınlarına...''

 

 

Rezan Yeşilbaş ödülü almak için sahneye çıktığında sözlerini "ödülü ülkemin sessiz ve yalnız bırakılmış bütün kadınlarına adıyorum" şeklinde bitirdi.

 

Belçim Bilgin ve Cem Bender’in başrollerinde olduğu, daha önce Akbank Kısa Film yarışmasında en iyi film ödülü de alan film, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Müdürlüğü’nün desteğiyle Diyarbakır’da çekildi. 

 

'Sessiz', 1984 yılında Diyarbakır’da tutuklu olan kocasına, cezaevi koşullarında yasak olmasına rağmen yeni bir çift ayakkabı götürmeye çalışan Zeynep’in hikayesi sade ve yalın bir dille anlatılmaktadır.

 

'Sessiz' Cannes’da kısa film kategorisinde bugüne dek Türkiye’den yarışan dördüncü film. Bundan önce Koza filmi ile Nuri Bilge Ceylan, Kıyıda filmiyle Ebru Ceylan ve Poyraz filmiyle Belma Baş festivalin yarışmalı bölümüne seçilmişti. 1939 yılından bu yana Cannes’da uzun metraj kategorisinde yarışan ve başarı elde eden toplam yedi filmimizin yönetmenleri, Yılmaz Güney, Nuri Bilge Ceylan ve Fatih Akın olmuştu.

 

 

Rezan Yeşilbaş kimdir?

 

1977'de doğdu. 2008 yılında Marmara Ünivesitesi Sinema-TV Bölümü'nden mezun oldu. Öğrenciyken kısa filmler çekti. Daha sonra CNN Türk televizyonunda belgesel film yapımında çalıştı. Kısa filmi "Hüküm", onun "Kadın Üçlemesi"nin ilk filmiydi. Hüküm yurtiçi ve yurtdışı bir çok festivalde gösterildi ve çeşitli ödüller kazandı. Yeşilbaş, bazı sinema filmlerinde yapım sorumluluğu ve yönetmen yardımcılığı yaptı. Üçlemenin ikinci filmi olan "Sessiz/Be Deng"i ise 2011'de çekti. Şu an üçlemeninüçüncü filminin senaryosunu da hazır bulunduruyoru. Rezan Yeşilbaş, 2008 yılından beri yönetmen Zeki Demizkubuz'un asistanlığını yapmaktadır.

 

 

 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

HABERLER

43. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ BAŞLADI!

43. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ BAŞLADI!

Köpekle Kurt Arasında Moskova Film Festiv...

Köpekle Kurt Arasında Moskova Film Festiv...

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter