Popüler Sinema

Paylaş
Haberler

Altın Portakal'da bir başyapıt

Altın Portakal'da bir başyapıt
Yönetmen Victor Turin'in, senaryo ve kurgu tekniği açısından bir başyapıt olarak kabul edilen ''Turkestan to Siberia'' (Turk-Sib) belgeseli, 6-12 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında British Film Enstitüsü katkılarıyla gösterilecek.

9. Altın Portakal'ın ''Pelikülün İzinde'' bölümünde izleyiciyle buluşacak Turk-Sib'in gösterimine, ünlü İngiliz grubu Bronnt Industries Kapital, canlı müzik performansıyla eşlik edecek.

 

Filmde, Sovyetler Birliği döneminde yapılan bugünün Özbekistan'ından Kazakistan çöllerine, oradan Sibirya'ya uzanan bin 445 kilometrelik Türkistan-Sibirya demiryolu inşaatı konu ediliyor. Demiryolunun yapımı sırasında ıssız doğanın acımasız koşulları karşısındaki insan manzaralarını izlenimci bir yaklaşımla ele alan Turk-Sib belgeseli, senaryo ve kurgu tekniği açısından ''başyapıt'' olarak değerlendiriliyor.

 

Sovyet sessiz sinemasının en önemli propaganda filmlerinden birini çeken belgesel yönetmeni Victor Turin ise görüntüleri ve kullandığı ritmik kurgu tekniğiyle belgeseline ayrı bir duyarlılık kazandırıyor.

 

 Altın Portakal Film Festivali kapsamında düzenlenen ''Pelikülün İzinde'' bölümünde, sessiz sinema döneminden gelen ve yıllarca kaybolduğu düşünülen filmler, canlı müzik performansları eşliğinde sinema severlerin beğenisine sunuluyor. Altın Portakal, Hollanda Eye Film Enstitüsü'nün desteğiyle 2010 yılında, Türkiye'de çekilen ilk yabancı film olan ''Enis Aldjelis-Doğunun Çiçeği'' filmini Baba Zula'nın canlı performansı ile geçen yıl da yönetmenliğini Fred Von Bohlen-Hegewald'ın yaptığı 1930 yapımı ''Kalabaka'' filmi Kingalita and the Very Good Band grubunun canlı performansı eşliğinde izleyici ile buluşturmuştu.

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter