Popüler Sinema

Paylaş
Haberler

Altın Koza yarın başlıyor

Altın Koza yarın başlıyor
Adana Büyükşehir Belediyesi 19. Altın Koza Film Festivali 17 Eylül Pazartesi (YARIN) başlıyor. 23 Eylül’e kadar devam edecek olan festivalde Türk sinemasının unutulmaz oyuncuları Ediz Hun, Perihan Savaş ile yapımcı Abdurrahman Keskiner’ Yaşam Boyu Onur Ödülü takdim edilecek. Sinemamızın Sultanı Türkan Şoray’ın Onur Konuğu olacağı festivalde Şoray’ın filmlerinde giydiği kostümlerden oluşan sergi sanatseverlerle buluşacak.

Festivalde her yıl olduğu gibi Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması ve Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması yapılacak. Dünyanın çeşitli köşelerinden 238 filmin izleyiciyle buluşacağı Altın Koza, son dönemin dikkat çeken yapılarının Türkiye prömiyerlerine evsahipliği yapacak. Özel gösterim bölümleriyle öğrencileri ve engellileri sinemayla buluşturacak olan festivalde, her yıl olduğu gibi atölye çalışmaları, söyleşiler ve sergiler de gerçekleştirilecek.

 

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 17 – 23 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 19. Altın Koza Film Festivali için heyecan dorukta. Festivalin gelenekselleşen bölümlerinden ‘Yaşam Boyu Onur Ödülleri’ bu yıl Türkiye Sineması’nın unutulmaz oyuncuları Ediz Hun ve Perihan Savaş ile yapımcı Abdurrahman Keskiner’e takdim edilecek.

 

Bölüm kapsamında Hun, Savaş ve Keskiner’in eserlerinden oluşan bir seçki izleyiciyle buluşacak. Yaşam Boyu Onur Ödülleri sahiplerine, 17 Eylül Pazartesi günü yapılacak Açılış ve Onur Ödülleri Töreni’nde takdim edilecek. Caner Cindoruk’un sunuculuğunu yapacağı tören, A Haber’den canlı olarak yayınlanacak.

 

Bu yıl festivalin bir de Onur Konuğu var: Türk Sineması’nın Sultanı Türkan Şoray. Bölüm kapsamında Şoray’ı başrollerini oynadığı eserlerden bir seçki oluşturuldu. 75. Yıl Sanat Galerisi’nde ise, Şoray’ın filmlerinde kullandığı kostümlerden oluşan sergi, festival haftası boyunca görülebilecek.

 

SON YILLARIN EN HEYECAN VERİCİ YARIŞMASI

 

Festivalin en dikkat çekici bölümü ise Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması. Yarışmada Veli Kahraman’ın ‘Ana Dilim Nerede?’, Yeşim Ustaoğlu’nun ‘Araf’, İsmail Güneş’in ‘Ateşin Düştüğü Yer’, Elfe Uluç’un ‘Aziz Ayşe’, Orhan Eskiköy ve Zeynel Doğan’ın ‘Babamın Sesi’, Derviş Zaim’in ‘Devir’, Pelin Esmer’in ‘Gözetleme Kulesi’, Reis Çelik’in ‘Lal Gece’, Selim Evci’nin ‘Rüzgarlar’, İnan Temelkuran ve Kristen Stevens’ın ‘Siirt’in Sırrı’, Belmin Söylemez’in ‘Şimdiki Zaman’, Filiz Alpgezmen’in ‘Yabancı’, Zeki Demirkubuz’un ‘Yeraltı’ ve Erden Kıral’ın ‘Yük’ isimli filmleri yeralıyor.

 

En İyi Filmin 350.00 TL’lik ödül kanacağı yarışmanın jüri üyeleri ise, jüri başkanı yönetmen Ferzan Özpetek, görüntü yönetmeni Eyüp Boz, müzisyen Hasan Saltık, öğretim üyesi Hülya Uğur Tanrıöver, oyuncular Nejat İşler ile Nurgül Yeşilçay ve yapımcı Zeynep Özbatur Atakan’dan oluşuyor.

 

KISA FİLMCİLERE DESTEK YİNE ALTIN KOZA’DAN

 

Ülkemizdeki iletişim ve güzel sanatlar fakültelerinin, sinema ve televizyon bölümlerinde devam eden lisans öğrencilerinin başvurabildiği Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması’nda ise,  kurmaca dalında 10, belgesel dalında 9, canlandırma dalında 5 ve deneysel dalda 6 eser yarışacak.

 

Finalist filmleri, yönetmen Veli Kahraman, canlandırma yönetmeni Lamia Karaali, yönetmen Türkan Derya, yapımcı ve sinema yazaro Nadir Öperli ve oyuncu Nesrin Cavadzade değerlendirecek.

 

Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması’nda her dört dalda ‘En İyi Film’ seçilen esere 7.500 TL ödül veriliyor. Yine finale kalan her film için 500 TL ‘lik gösterim bedeli ödenmesi de sadece Altın Koza’ya ait bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor.

 

Akdeniz ülkelerdeki kısa filmcilerin başvurabildiği Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması’nda ise kurmaca dalında 36, deneysel dalda 13, belgesel dalda 6 ve canlandırma dalında 9 film jüri önüne çıkmaya hak kazandı.

 

Jüri şu isimlerden oluşuyor: Fransa Marsilya Film Festivali’nden Anaelle Bourguignon, İtalya’dan film yönetmeni ve yapımcı David Maria Putorti, Estonya’dan canlandırma film yönetmeni Priit Tender, Yunanistan Greek Film Center Kısa Film Bölümü’nden Paola Starakis ve Türkiye’den oyuncu Devin Özgür Çınar.

 

Yarışmada her dalda en iyi film seçilen eser, 10.000 TL ile ödüllendiriliyor.

 

Festival kapsamında yapılacak yarışmaların sonuçlar, 22 Eylül Cumartesi akşamı, TÜYAP Uluslararası  Kongre ve Fuar Merkezi’nde yapılacak, Kapanış ve Ödül Ödülü Töreni’nde belli olacak. Zuhal Olcay ve Mahir Günşiray’ın sunuculuğunu yapacağı gece, A Haber’den canlı olarak yayınlanacak.

 

DÜNYA SİNEMASI PRÖMİYERLERİ GÖZ DOLDURUYOR

 

Fatih Akın’ın ‘Cennetteki Çöplük’, Michael Haneke’nin ‘Love/Aşk’ ve Abas Kiarostami’nin ‘Like Someone In Love/ Sevmek Gibi’ isimli filmlerinin Türkiye prömiyerinin yapılacağı festivalde dünyanın çeşitli köşelerinden 238 film izleyiciyle buluşacak. Gösterimler, Cinemaximum, Metropol ve Avşar sinemaları ve Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’ndaki 10 salonda gerçekleştirilecek.

 

ÖĞRENCİLER VE ENGELLİLER İÇİN ÖZEL GÖSTERİMLER

 

19. Altın Koza Film Festivali’nin gelenekselleşen bölümlerinden “Okullar Sinemada-Sinema Okullarda”, etkinliğinde her yıl olduğu gibi bu yıl da sinema sanatı ile çocukları bir araya getirmeyi hedefliyor.

 

Bölüm kapsamında öğrenciler, Cinemaximum ve Avşar sinemalarındaki toplam 2 salonda film izleyebilecek. Bu özel seans 18-21 Eylül tarihleri arasında, saat 10.00’da gerçekleşecek. 71 okulda ise, film gösterimleri yapılacak. 80.000 öğrenciye ulaşması hedeflenen etkinlikte, çocuklar kendileri için oluşturulan özel bir seçkiyi izleyebilecekler.

 

Festival kapsamında her yıl olduğu gibi, yine engelliler için de özel film gösterimlerinin gerçekleşecek. Adana Kent Konseyi Engelli Meclisi, Adana’daki rehabilitasyon merkezleri ve ilgili okullarla ortaklaşa yapılacak etkinlik kapsamında, görme, işitme ve zihinsel engelli öğrenciler, Acıbadem Hastanesi’ndeki özel donanımlı sinema salonunda, kendileri için özel olarak seçilmiş filmleri izleme imkanı bulacaklar. Gösterimler, 17-22 Eylül tarihleri arasında her gün saat 10.00’da olacak.

 

Engelli yetişkinler için ise, Doğa Rutkay’ın seslendirmesiyle, Selçuk Aydemir imzalı 2011 yapımı ‘Çalgı Çengi’, Ececan Gümeci’nin seslendirmesiyle Metin Erksan 1965 yapımı ‘Sevmek Zamanı’ ve Beste Bereket’in seslendirmesiyle Onur Ünlü’nün 2008 yapımı ‘Güneşin Oğlu’ isimli filmler, Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda, 17-19-20-21 Eylül tarihlerinde saat 14.00’da gösterilecek.

 

 ‘ENGEL’ KONULU SİNEMA ATÖLYESİ

 

Festivalde, senarist – yönetmen Işıl Özgentürk’ün eğitmenliğinde ‘Engel’ konulu bir atölye çalışması yapılacak. Temel eğitimin 17 – 21 Eylül tarihleri arasında yapılacağı atölyede, katılımcılar festivalin son iki günü ise film çekecekler.

 

 BELGESEL GÖSTERİMİ, SÖYLEŞİ VE KONSER

 

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 17 – 23 Eylül tarihleri arasında yapılacak 19. Altın Koza Film Festivali, Türkiye müziğinin önemli gruplarından Yeni Türkü’nün kuruluş ve ilk albümleri olan ‘Buğdayın Türküsü’nü gerçekleştirme hikayelerini anlatan ‘İlk Türkü: Buğdayın Türküsü’ isimli belgeselin prömiyerine ev sahipliği yapacak.

 

Filmin 19. Altın Koza Film Festivali kapsamında yapılacak prömiyeri, 18 Eylül Salı günü saat 15.00’da gerçekleştirilecek. Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda yapılacak gösterimin ardından, saat 16.15’de Can Dündar, Derya Köroğlu ve Selim Atakan’ın konuşmacı olarak katılacağı ‘Bir Grubun Doğuşu: Yeni Türkü’ başlıklı söyleşi yapılacak. Saat 17.30’da ise grup sahne alacak. 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter