Popüler Sinema

Paylaş
Haberler

9. Balkan Panorama Film Festivali’ne Geri Sayım Başladı

9. Balkan Panorama Film Festivali’ne Geri Sayım Başladı

 

Sanatı ve sanatçıyı desteklemek, toplumun sanat ile olan bağını güçlendirmek için çeşitli çalışmalara imza atan Karşıyaka Belediyesi, 9. Balkan Panorama Film Festivaline ev sahipliği yapacak.

 

19 - 25 Ocak 2024 tarihleri arasında düzenlenen 9. Balkan Panorama Film Festivali’ne katılan filmlerin gösterimleri Suat Taşer Kültür Merkezi, Ahmet Piriştina Balkan Kültür Merkezi, Hikmet Şimşek Sanat Merkezi, Çarşı Kültür ve Sanat Merkezi ve İzmir Sanat’ta gerçekleştirilecek.

 

Ortak kültürel, tarihsel ve akrabalık köklerine sahip olan Türkiye ve Balkanlar arasındaki bağı güçlendirmek, arada bir köprü görevi görmek için düzenlenen Balkan Panorama Film Festivali bir kez daha İzmir’de gerçekleştiriliyor. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sali Saliji - Sallini tarafından kurulan ve 2015 yılından bu yana İzmir’de düzenlenen festival; bu yıl  Karşıyaka Belediyesi’nin ev sahipliğinde ve İzmir Büyükşehir Belediyesi  katkılarıyla Rumeli Kültür Sanat ve Eğitim Derneği tarafından 19 - 25 Ocak 2024 tarihleri arasında Suat Taşer Kültür Merkezi, Çatı Bostanlı, Hikmet Şimşek Sanat Merkezi, Çarşı Kültür ve Sanat Merkezi, İzmir Sanat’ta gerçekleştirilecek.

 

12 DALDA ÖDÜL VERİLECEK

Festivalde Türkiye ve Balkan yapımı uzun metraj ve kısa metraj kurmaca, belgesel ve animasyon filmler gösterilmekle birlikte; ulusal ve uluslararası olmak üzere 12 dalda festivalin sembolü olan Sarı Şemsiye ödülü verilecek. Ulusal ve uluslararası kategorilerde ‘En İyi Uzun Metraj Film’, ‘En İyi Yönetmen’, ‘En İyi Kadın Oyuncu’, ‘En İyi Erkek Oyuncu’, ‘En İyi Kısa Metraj Film’ ve ‘Dario Moreno En İyi Uzun Metraj Film’ ile ‘Süslü Şemsiye En İyi Uzun Metraj Film’ kategorilerinde en iyiler seçilecek. Festivale konuk ülke olarak Kuzey Makedonya, konuk sinema okulları olarak ise Selçuk Üniversitesi ve Saraybosna Üniversitesi Sahne Sanatları Akademisi katılacak.

 

SÜSLÜ KADINLAR İLE ÖRNEK İŞ BİRLİĞİ

Bu yıl ilk kez; 2013 yılında İzmir’den başlayıp 10 yıl içinde 33 ülke ve 200 şehirden binlerce kadının katılımıyla devam eden, özellikle çevre ile ilgili farkındalık gösteren kadın hareketi ‘Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’ ile yapılan iş birliği sonucunda festivalin ulusal ve uluslararası uzun metraj yarışma filmlerinin yarışacağı kategoride Süslü Kadınlar Bisiklet Turu Hareketi’nin üyelerinin oluşturduğu halk jürisi tarafından seçilecek en iyi filme ‘Süslü Şemsiye’ ödülü de verilecek.

 

DANIŞMA KURULUNDA ÜNLÜ İSİMLER

Festivalin danışma kurulunda Oscarlı Macar film yönetmeni, senarist, yapımcı Istvan Szabo; Dünyaca ünlü Hırvat aktör Rade Serbedzija; Türk sinema oyuncusu, Yeşilçam'ın efsane ismi ve siyasetçi Ediz Hun; Sırp oyuncu, yönetmen ve yapımcı Lazar Ristovski; Hırvat oyuncu İgor Galo bulunuyor. Türk sinemasının önemli isimlerinden, geçen yıl vefat eden oyuncu Rıza Akın, Karadağlı aktör Petar Božović ise festivalin onur konuğu olacak. İki ismin başrol olarak yer aldığı ‘Rıza’ ile ‘Nikola Tesla’nın Sırları’ filmleri festivali kapsamında gösterilecek.

 

ULUSAL UZUN METRAJDA 5 FİLM

Festival kapsamında birbirinden güçlü yapımlar gösterilirken bazı yapımlar ise prömiyerini yapacak. 9. Balkan Panorama Film Festivali’nin ‘Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’ kategorisinde; Kazım Öz ve Semir Aslanyürek’in yönetmenliğini üstlendiği ‘Elif Ana’, Maryna Er Gorbach yönetmenliğindeki ‘Klondike’, Majid Panahi yönetmenliğindeki ‘Horoz Dövüşü’, Özcan Alper’in yönetmenliğini yaptığını ‘Karanlık Gece’ ve Kazım Öz yönetmenliğindeki ‘Bir Kar Tanesinin Ömrü’ filmleri yarışacak. Jüride ise; Karadağ tarihindeki ilk kadın film ve TV yönetmeni Marija Perovic, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Emel Göksu ve Türk oyuncu Nursel Köse yer alacak.

 

ULUSLARARASI UZUN METRAJ

‘Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’ kategorisinde ise; yönetmen koltuğunda İvo Trajkov’un oturduğu ‘Piargy’nin Baladı’, Kristof Deak’ın yönetmenliğini yaptığı ‘Torun’, yönetmenliğini Nedeljko Kovacic’in üstlendiği ‘Vera’, yönetmen Radislav Jovanov’un ‘Mutlu Hayat’ ve Milcho Manchevski’nin yönetmenliğini gerçekleştirdiği ‘Kaymak’ filmleri gösterilecek. Söz konusu yarışma kategorisinin jüri koltuğunda ise; sinema ve tiyatro yönetmeni, sinema tarihi profesörü ve günümüzde Saraybosna Üniversitesi Sahne Sanatları Akademisi’nin dekanı Faruk Loncarevic, Türk oyuncu Ece Dizdar ve Türk-Alman aktör Tim Seyfi oturacak.

 

DARIO MORENO’YA VEFA

Festivalin önemli değerlerinden biri olan ‘Dario Moreno Uzun Metraj Film Yarışması’ kategorisinde; Radivoje Andric’in ‘Uçmayı Nasıl Öğrenirim’, Szilárd Bernáthv’ın ‘Larry’, Kristijan Risteski’in ‘Pamuk Prenses Sonunda Ölüyor’, Benő Baranyi’in ‘Zanox-Riskler ve Yan Etkiler’ ile Darijan Pejovski’in ‘Mimi’ yapımları gösterilecek. Jüride; film ve televizyon yönetmeni, yazar Ana Maria Rossi, Macar asıllı Slovak aktris Vica Kerekes ve Türk oyuncu Hakan Salınmış bulunacak.

 

KISA FİLMLER DE YARIŞACAK

Festivalde kısa metraj filmler de yarışacak. ‘Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması’ kategorisinde Furkan Nihat Tüken’in ‘Mortis’, Ömer Dişbudak’ın ‘654 Gram’, Lütfi Öz’ün ‘Kayık’, Eda Arısoy’un ‘Saklı’, Nursen Çetin Köreken’in ‘Leyla’ ve Nuray Kayacan Sünbül’ün ‘Ukde’ filmleri yarışacak. Jüride ise; ünlü Türk oyuncu Ayşenil Şamlıoğlu, Türk tiyatro sanatçısı ve oyuncu Onur Dilber, ve Türk akademisyen Özlem Özgür yer alacak.

‘Uluslararası Kısa Metraj Film Yarışması’ kategorisinde de yönetmenliğini Alexandros Rellos yaptığı ‘Yaz Esintisi’, Damir Mehić’in ‘Gurbete Gitmek’, yönetmen Lino Kafidas ve Dimitris Kafidas’ın ‘Centaur Hoteli’, Maria Dragoi’nin ‘Maria T.’, Goce Trajkovski’nin ‘Dosya: Gelecek’, Viktor Ivanov’nun ‘Eski Numaralar’ ve Nikol Cibulya’nın ‘Maria Theresa’nın Doğumu’ filmleri gösterilecek. Türk yönetmen Tayfur Aydın, Türk oyuncu Başak Daşman ve Türk akademisyen Ozan Otan jüri koltuğunda oturacak.

 

TAMBURICA İLE GELENEKSEL MÜZİK BELGESELİ

Festival kapsamında Balkan Panorama Film Festivali ile Tamburica Fest arasında yapılan iş birliği doğrultusunda; yönetmenliğini Sali Saliji-Sallini’nin yaptığı, Balkanların geleneksel müziğinin önemli simgelerinden olan Tamburica adlı enstrüman ve müziği hakkında uzun metrajlı belgesel film ‘Tuna Nehrini ve Eski Yelkovanları Durdurun  festivalin açılış filmi olarak Türkiye prömiyerini gerçekleştirecektir.

 

 

BİRBİRİNDEN ÖNEMLİ YAPIMLAR GÖSTERİLECEK

9. Balkan Panorama Film Festivali Uzun Metraj Film Resmi Gösterim Seçkisi’nde ise; yönetmen Peter Fazakas’ın ‘Oyun’, Arsen Oremović’in ‘Büyük bir Balığın Kafası’, Arsim Fazlija’in ‘Saklı’, Hadzi-Aleksandar Djurovic’in ‘Çölde Bir Haç’, Nurdan-Orhan Tekeoğlu’nun ‘Paramparça’, Róbert Lakatos’un ‘Ben Kimin Köpeğiyim’, Nenad Pavlovic’in ‘Yaratığın İzi’, Zeynep Üstünipek’in ‘Aynı Masanın Etrafında’, Jani Bojadzi’nin ‘Sinema Aşkı’, Miran Zupanič’in ‘Saraybosna Safarisi’, Sezer Ağgez’in ‘Fatma’dan Sonra 40 Yıl’, Noémi Veronika Szakonyi’nin ‘Altı Hafta’, Siniša Cvetić’in ‘Vaftizci Yahya’nın İdamı’, Çağlar Çetin-Ayşe’nin ‘Buralar Güllük Gülistanlık’, Yvonne Kerékgyátó’nun ‘Beraber Başladık’, Metin Kuru’nun ‘Yasak Düğün’, Mátyás Szabó’nun ‘Senin Gördüğünü Görmek’, Marjan Gavrilovski’nin ‘Seni Seviyorum, Yemin Ederim’, Sanela Prašović Gadzo’nun ‘Sonja’, Merita Çoçoli-Sali’nin ‘İğne-Saklı Bahçem’, Mirza Begović’in ‘Babamın Son Dileği’, Fanni Szilágyi’nin ‘Hiçbir Şey Değil’, Zekiye Kaçak Bakırhan’ın ‘Bu Ben Değilim’, Ádám Császi’nin ‘Numaralı Üç Bin Parça’, Atalay Taşdiken’in ‘Hara’, Ádám Tősér’in ‘Ulusların Üzerindeki Barış’, Darko Sinko’nun ‘Envanter’, Goran Radovanovic’in ‘Handke’yi Beklemek’ ve Sándor Csoma’nın ‘Yükseklikler ve Derinlikler’ yapımları yer alıyor.

 

KISA FİLMLER GÖSTERİLECEK

‘Kısa Metraj Film Resmi Gösterim Seçkisi’nde de; Dimitris Andjus’un ‘Porfyri Lemonia’, Vivian Papageorgiou’nun ‘Kayıp Eşyalar’, Tomaž Gorkič’in ‘Kurent’in Ayı: Ritüel’, Sara Ristić’in ‘Bir Parça Özgürlük’, Milija Scepanovic’in ‘Kartal Yuvası’, Alexis Koukias-Pantelis’in ‘Öğleden Sonra’, Kristina Rushiti’nin ‘Anna’, Lidija Mojsovska’nın ‘Sadece Şeytan Sudan Nefret Eder’, Teodor Ioan Vlad Popa’nın ‘Alibaba’, Carina Dasoveanu’nun ‘Hareket Halindeki Aşk Hikayeleri’, Theodor Ioniță’nın ‘Kız Kardeşim ve Ben’, Gospodin Nedelchev’in ‘Olmadan Yaşayamayacağımız Aşk’, Lorena Sopi’nin ‘Çölün Kahramanı’, Suzana Dinevski’nin ‘Tatlı İnsanlar’, Kristian Xipolias’ın ‘Çiçekler’, Aleksa Borković’in ‘Su Balonları’ ve Zdravko Terkeš’in ‘Gümüş ve Altın Gecesi’ yapımları yer alıyor.

 

KONUK ÜLKE KUZEY MAKEDONYA

9. Balkan Panorama Film Festivali’nde konuk ülke olan Kuzey Makedonya ‘Dövme’, ‘Yağmurdan Önce’, ‘Büyük Su’, ‘Savaş Bitti’, ‘Punk Ölmedi’, ‘Üçüncü Yarı’, ‘Amok’, ‘Bal Ülkesi’, ‘Unutulmuş Bir Köyde Unutulmaz Bir Bahar’ ve ‘Kız Kardeşlik’ yapımlarıyla katılacak. Festivale konuk sinema okulu olarak katılan Selçuk Üniversitesi’nin ‘İkilem’, ‘Kördüğüm’, ‘Sabır’, ‘Satranç’, ‘Sinsin’ ve ‘Haymatlos’ yapımları gösterilecek. Saraybosna Üniversitesi Sahne Sanatları Akademisi ise ‘B4’, ‘Bjelko’, ‘Justine’ ve ‘Neden Dans Etmiyorsun’ filmleriyle festivalde yerini alacak.

 

“SANAT YAŞAMI DAHA İYİ HALE GETİRİR”

Barış, birliktelik, kardeşce ve insanca yaşamı inşa etme yolunda en önemli taşın sanat olduğuna dikkat çeken Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Ortaklaşa yaşanan bir coğrafyada kadim kültürlerin kardeşliği, dostluğu ve birbirini etkilemesiyle çok özel bir yere sahip olan Balkanlar insanlık tarihini de belirlemiştir. Bize düşen bu güzel coğrafyayı hep birlikte insanlığa sunulan bir armağana dönüştürmektir. ‘Yurtta Barış, Dünyada Barış’ şiarıyla tüm dünyaya nasıl yaşamamız gerektiğini işaret eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan kısa bir süre sonra ‘Balkan Halk Oyunları Festivali’ni öngörmüş, gerçekleşmesini sağlamıştır. Bu güzel gelenek günümüzde de sürdürülmekte, barış ve kardeşlik zincirini genç kuşaklarla geleceğe taşımaktadır. Sanatın iyileştirici, kaynaştırıcı yanı yalnızca estetik bir sonuç doğurmaz. Halkların, kültürlerin, değerlerin insanı alışverişini, birbirlerini fark etmelerini sağlayarak yaşamı daha anlamlı hale getirir. Yeryüzünün daha yaşanır, daha anlayışlı daha paylaşılır olmasını istiyorsak bunun en anlamlı yolu sanattır. 9. Balkan Panorama Film Festivali’nin bu yolu kısaltacağına ve unutulmaz anlar yaşatacağına inanıyorum. Karşıyaka’nın geleneksel konukseverliğiyle, hepinize saygılarımı, sevgilerimi, selamlarımı sunuyorum” dedi.

 

“KISA ZAMANDA KARŞIYAKA İLE ÖZDEŞLEŞECEK”

Festival sayesinde İzmirli sinema severlerin balkan sinemasıyla buluşmaktan büyük bir keyif alacağını belirten festival kurucusu ve direktörü Doç. Dr. Sali Saliji-Sallini de, “Kısa zaman içerisinde Festivalin, bir Balkan göçmen kenti sayılan İzmir’in gözde ilçesi Karşıyaka ile özdeşleşeceği ve halk tarafından büyük bir beğeni toplayacağından kuşkum yoktur. Bu vesile ile Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’a ve belediyedeki tüm çalışanlara ev sahipliklerinden dolayı teşekkürlerimi sunarım. Balkan Panorama Film Festivali’nin Karşıyaka’nın bir simgesi haline gelmesi ümidiyle ve keyifli bir festival geçirmeniz dileğiyle” diye konuştu.

 

“DOPDOLU BİR PROGRAM”

Türkiye ile Balkan ülkeleri arasındaki dostluk ve iş birliğinin gelişmesi açısından festivalin büyük önem taşıdığını vurgulayan Rumeli Kültür Sanat ve Eğitim Derneği Başkanı Murat Tufan, “Balkan coğrafyasında tam 16 ülkeyi kapsayan ve yoğun katılım ve teveccühle devam eden Balkan Panorama Film Festivali'nde 9. kez buluşuyor olmanın haklı gururunu taşımaktayız. Bu yıl yine dopdolu bir programla karşınızda olacağız” ifadelerini kullandı.

 

TÜM GİRİŞLER HALKA AÇIK VE ÜCRETSİZ OLACAKTIR

Bir hafta boyunca yaklaşık 200 seansta 100’ün üzerinde film gösterilecektir. Tüm girişler halka açık ve ücretsiz yapılacaktır. Festivalin Açılış Töreni 19 Ocak Cuma saat 19.30’da, Kapanış ve Ödül Töreni ise 25 Ocak Perşembe günü saat 20.00’da Suat Taşer Sanat Merkezi’nde yapılacaktır. Bu her iki tören de aynı şekilde halka açık ve ücretsiz yapılacaktır. Sizleri renkli Balkan filmleriyle buluşturma çoşkusunu yaşıyoruz. 9. Balkan Film Festivali’nde görüşmek üzere!

 

Program indirmek ve daha detaylı bilgi için:

www.karsiyaka.bel.tr

www.bpff.com.tr

 

 

 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter