Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Yeni Leyla ile Mecnun Exxen Aldırır mı?

Yeni Leyla ile Mecnun Exxen Aldırır mı?
Yazar: Duygu Kocabaylıoğlu

Dizinin çooook eski bir hayranı olarak cevabı kestirmeden verelim mi? Evet! Peki neden? 

Resmi olarak hiçbir zaman kabul edilmese de, bilenlerin bildiğimi üzere 2013 yılında Gezi Direnişi’ndeki duruşlarından dolayı yayınlandığı devlet televizyonu TRT’de apar topar, yuvarlatılmış bir sonla 3. sezonda ekranlara veda eden efsanevi Leyla ile Mecnun dizisi, 3 Eylül 2021’de Exxen’de tekrar başladı. Daha önce Türk televizyonları tarihinde benzerini hiç görmediğimiz bir “ekibi yeniden” toplayış burada söz konusu olan. 

Çünkü; 

Dizi, gelecek sezon bir kanaldan diğerine transfer olmadı. (Bknz. Onlarca tv dizisi)

Dizi final yapıp, cevap bekleyen soruları bir sinema filmine evrilmedi. (Bknz. Behzat Ç.)

Dizinin adı ve oyuncu kadrosu korunup, yaratıcı yönetmen ve senariste yol verilmedi. (Bknz. Onlarca diğer tv dizisi)

8 sene önce aşırı duygusal bir finalle seyircisini darmaduman eden Leyla ile Mecnun, ülkenin resmi devlet kanalından çıkıp, 8 sene önce bize çok uzak gibi görünen dijital ve ‘yasal’ bir izleme platformunda ve tam performans yayın hayatına tekrar başladı.  

Peki dizi bıraktığı yerden, yani 4. sezondan mı devam ediyor? 

Hem evet, hem hayır. 

Leyla ile Mecnun’un televizyondaki 3 sezonu boyunca hem birbirini takip eden hem de etmeyen bölüm ve sezonlarına biz seyircileri olarak alışmıştık. Öyle bir dizi ki rastgele 2.sezondan 25.bölümü açmış olsanız da hikaye bazından pek bir şey kaçırmış olmuyorsunuz; 30. dakikada  “Mecnun hangi Leyla’nın peşinden ve neden koşuyor, İsmail abi yine hangi atasının izinden gidiyor, Yavuz ne dolaplar çeviriyor” tüm bunlara hızlıca hakim olabilirsiniz. Bu açıdan baktığınızda 2021 versiyonunu seyretmek için geçmiş 3 sezonu hatmetmek zorunda değilsiniz tabii ki ama izlerseniz taşlar daha net yerine oturur. 

Öte yandan Leyla ile Mecnun 8 sene sonra Ali Atay (Mecnun), Serkan Keskin (İsmail Abi), Ahmet Mümtaz Taylan (İskender), Cengiz Bozkurt (Erdal bakkal), Köksal Engür (Aksakallı Dede/Karabasan) ve Osman Sonant (Yavuz)’tan oluşan çekirdek kadrosuyla neredeyse firesiz döndü. Özlediğimiz ekibi 2013’ün temposunda bulmak gerçekten muazzam. 

Geçmişten yadigar oyuncu kadrosunda ise İştar Gökseven (Metonya kralı Metin), Sarp Aydınoğlu (Benjamin/Bünyamin), Nalan Kuruçim (Nurten), Ege Tanman (Gözlüklü çocuk; Kaan), Asuman Dabak (Pakize), Sebahat Adalar (Çiçekçi çingene teyze), Onursal Yıldırım (Her derde deva doktor), Bülent Baytar (Dosto-yevski) Neslihan Aker (Gotik Leyla) ve Emine Gülsüm Göznümer (Tonton Teyze) isimleri dizinin özlenen dokusunu katmerliyor. Yani oyuncu kadrosu açısından değerlendirince “Evet bu pekala Leyla ile Mecnun’un 4. sezonu olabilir” diyoruz.  

Bu arada yeri gelmişken ekibe yeni katılan oyuncular arasındaysa Deniz Işın (yeni Leyla) ve Selen Uçer’in (Feraye) de taze kan olarak yer aldığını ekleyelim. Yeni Leyla’mız tabii ki Mecnun’u maceradan maceraya sürüklerken, Feraye de yıllar sonra İskender’in kalbini çalan hippi kadın olarak karşımıza çıkıyor.   

3. sezon finalinden beri tabii ki çok fazla değişim geçerdi hem Türkiye, hem İstanbul. Leyla ile Mecnun gibi gündemin nabzını kara mizah ile tutarak karakterlerini sürreal alemlerde gezdirirken, ülke gerçeklerine taşlama yapan bir dizi için bu 8 yıllık sıçrama da ayrı bir anlam ifade ediyor. Örneğin, Karadeniz açıklarına bir umut el salladığımız Kireçburnu sahilinden şimdi bakınca 3. Köprü görünüyor, uçsuz mavilikler yerine. Tabii ki o günlerde de sosyal medya vardı ama bunca hayatımızın göbeğine oturup, ‘link için kaydırmazsak’ hayatın anlamını kaybedecek düzeye gelmemiştik belki de. Gazetelerin hepsi aynı şeyi yazmıyordu bir zamanlar. Hele ki Mecnun’un 8 yıldır hayalet gibi gezdiğini ve olan bitenden bi’haber olduğunu hatırlarsak, Yavuz’un her milyon dolarlık teklifini ‘2 ile çarpmasını’ yadırgamamak lazım… Yaa, biraz olsun bal çalabildik mi ağzınıza?      

Son bir not daha ekleyerek finale yürüyelim. Bu dizi iyi ki Kireçburnu semtini kendisine mesken edinmiş. Yeni bölümleri izlerken, daha merkezi bir semtte geçmiş dokunun bu kadar bozulmadan kalmasının neredeyse imkansız olduğunu düşündüm. Ve sadece 8 seneden bahsediyoruz aslında. Yine de yeni sezon çekimlerine neler yaşadıklarını bir röportajda Onur Ünlü ve Burak Aksak ikilisine sormak lazım belki de… 

17 Kasım 2017’de vizyona giren ve Burak Aksak’ın hem senaristliğini hem yönetmenliğini üstlendiği 5. uzun metrajlı yapım olan “Sen Kiminle Dans Ediyorsun?” filmine dair yazdığım eleştiriyi “ Ve o gemi bir gün elbette gelecek… Sebatla el sallayarak bekleyenlere selam olsun…” sözleriyle bitirmiştim. Çok bekledik, ama iyi bekledik; beklediğimize fersah fersah değdi be İsmail abi!

Leyla ile Mecnun hayranıysanız, Exxen platformu dışında şuan yeni sezonu seyretmeniz mümkün değil; öte yandan reklamlı üyelik size sadece eski dostları değil, Feyyaz Yiğit imzalı bir başka kafaya sürükleyen Gibi’yi, ya da Haluk Bilginer’in başrolde sırtladığı dramatik komedi Şeref Bey’i de vaat ediyor. Ya da isterseniz sadece eski bir arkadaşa bakıp, çıkın!

İyi seyirler!

Twitter.com/duygukocabayli 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

RÖPORTAJLAR

Filiz Kuka: “Filmde ölüm bir amaç değil ...

Filiz Kuka: “Filmde ölüm bir amaç  değil ...

Fırat Sayıcı

Salvatore Schirmo: "İtalyan sineması...

Salvatore Schirmo: "İtalyan sineması...

Fırat Sayıcı

Emre Ahmet Seçmen: “Bu belgesel için 53 r...

Emre Ahmet Seçmen: “Bu belgesel için 53 r...

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter