Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Siz yaşasanız ne olur, ölseniz kim üzülür?

Siz yaşasanız ne olur, ölseniz kim üzülür?
(3.0/10)
Yazar: Murat Tolga Şen
Matilda (neden bütün felaketler bir kadın ismine sahiptir)? adında dev bir astreoid hızla dünyaya yaklaşmaktadır ve çarptığında dinazorların soyunu tükettiğini varsaydığımız felaketin bir benzeri insanlık için gerçekleşecektir. Onlar dünyada 65 milyon yıl cirit attılar, biz hepi topu 2 milyon yıldır buradayız ama meteor bu işte, adres sormuyor!

 

Yediden yetmişyediye herkesin yaşamak için sadece 3 haftası var ve bu bilim insanlarının en iyimser tahmini... Neresinden baksanız bir şok dalgası, moral değerler için gerçek bir deprem! Sistem çöküyor, insanlar kanundan ve toplumsal ahlaktan uzaklaşıyor. 2012 filminde gösterilenin tam tersi yani, aileyi yüceltmek şöyle dursun, ortada aile bile kalmıyor! Herkes son günlerini umursamaz bir yaşam şehvetine adamış gibi görünüyor. işte bu ahval ve şerait altında kahramanımız Dodge karısı tarafından terkedilmiş, şaşkın bir şekilde olanı biteni izliyor. Kapı komşusu Penny de ailesini bir daha göremeyeceği için çok dertli. Dodge "madem öleceğim, ilk aşkımı bulup ona açılayım bari" diyor ve yola çıkıyor. Penny'de ailesine ulaşabileceği rotadaki bu tolculukta Dodge'a katılıyor ve pre-apokaliptik fonda, macera, komedi ve dramla yüklü bir yolculuğa çıkıyorlar.

 

İlk ve Son Aşkım'ın konusu ilginç ama yeni değil. 1998 tarihli, Don McKellar filmi Last Night (Son Gece)nin çatısını olduğu gibi alıp fikri işine geldiği gibi yağmalamış. Sadece İlk ve Son Aşkım'a kızmamak lazım tabi... 2010 yılında çekilen bizden bir film, Gişe Memuru'da bu meteor hadisesine bir şekilde yamanır. Daha doğrusu, dener ama beceremez. Lars von Trier ustanın Melankoli'sini hatırlayın, o da benzer bir çıkış noktası içerir. Onlara değil de neden bu filme çattığıma gelince, "son günlerimiz" gibi dallanıp budaklanacak potansiyele sahip bir fikri dahi kurutmak epey bir beceriksizlik ister, İlk ve Son Aşkım bunu itinayla başarıyor.

 

 

Oyunculuklara gelelim; ya Keira Knightley kötü bir oyuncu ya da ben onu beyazperde'de izlemeyi sevmiyorum. Cronenberg ustanın elinden çıkma Tehlikeli İlişkiler'deki abartılı performansını bile aratır şekilde oynamış bu defa... Hele de sinema tarihinin en kötü eşleşmesiyle Steve Carrell'in partneri olarak oynayınca hepten rahatsız eden bir performansa imza atmış.

 

Steve Carrel'da, tıpkı Jim Carrey gibi, yaşlandığını iyice hissettiriyor artık. Genç kızlarla oynamaktan vazgeçmeli... Ayrıca bu şimdiye kadar izlediğim en hevessiz performansı... Projeye inanmamış olduğunu izlerken hissedebilİyorsunuz.

 

Üzgünüm ama İlk ve Son Aşkım iyi bir fikrin oldukça sıkıcı bir uygulaması... Yola çıkanlar arasındaki tutmayan kimya yüzünden hiç bir anının sahiciliğine şahit olamadığımız şık paketlenmeye çalışıldığı her halinden belli bir film izliyoruz. Filmin oyunculuktan gelme yönetmeni Lorene Scafaria, yönetmen olarak eline geçen ilk fırsatta bir başyapıt çekmeye soyunmuş ancak boyundan epey büyük bir iş bu... Olmamış!

 

 

 

 

Murat Tolga Şen

 

Twitter.com/murattolga

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

HABERLER

43. İstanbul Film Festivali 17-28 Nisan’...

43. İstanbul Film Festivali  17-28 Nisan’...

Melisa Uzunarslan'ın "Geçmiyor Günle...

Melisa Uzunarslan'ın "Geçmiyor Günle...

Yakup Tekintangaç'ın Yeni Kısa Filmi &quo...

Yakup Tekintangaç'ın Yeni Kısa Filmi &quo...

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter