Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Perde: Ayn-ı Cin / Diğer Boyutlara Açılan Göz

:: Videolar Perde: Ayn-ı Cin / Diğer Boyutlara Açılan Göz
(4.5/10)
Üye: Gizem Şimşek
Filmde yer alan korku unsurları maalesef müzik ve ses yükseltme aracılığı ile elde edilmiş. İlk yarısının gereksiz sahnelerle fazlaca yavaş ilerlemesinin aksine ikinci yarıda film aniden hareketleniyor ve sonlanıyor.

2015 yılında vizyona girmesi beklenen Perde: Ayn-ı Cin filminin gösterim tarihi 20 Ocak 2017 olarak açıklanmış, ardından 10 Mart 2017 tarihine ertelenerek bu hafta gösterime girme olanağı bulmuştur. Mad Motions Production yapımcılığında gösterime giren filmin yönetmenliği ve senaristliği Ediz Günay'a ait. Filmin müzikleri ve soundtrack şarkısı 21 Gram tarafından yapılan Perde: Ayn-ı Cin'in çekimleri Antalya'nın Kemer, Alanya gibi çeşitli ilçe ve mekanlarında gerçekleştirilmiş. Filmin başrollerinde Orkun Özen, Uğur Dönmez, Burcu Ayhan ve Filiz Ger bulunuyor.


 

Filmin adından da anlaşılacağı üzere, Türk korku sinemasında sıklıkla kullanılan cin unsuru bu filmin de temelini oluşturuyor. Ancak Türk korku sinemasında çokça karşımıza çıkan cin-büyü ve cin-musallat konularından farklı bir yol haritası ile ilerliyor. Hong Kong-Singapur yapımı Gin Gwai (2002), Amerikan yeniden yapımı The Eye (2008) ve Hint yapımı Naina (2005) gibi filmin kahramanının geçirdiği göz ameliyatından yola çıkan film, çok yavaş ilerliyor ve hızlıca sona eriyor. 


 

Film, başarılı bir korku yazarı olan Okan'ın ileri derece miyobundan kurtulmak için geçirdiği göz çizdirme ameliyatı sonrası, gözle görülmeyen varlıkları görmeye başlamasını anlatıyor. Perde: Ayn-ı Cin zekice bir hikaye ile yola çıkıyor olsa da, bu hikayenin senaryoya başarılı biçimde dönüştürülememesi, diyalogların günlük hayata benzer nitelikte olmaması (izleyicilere yönelik zoraki açıklamalar ya da monologlar şeklinde olması) filmin sık sık sekteye uğramasına neden oluyor. Filmin başrollerinde yer alan oyuncuların performansları gerçekçilikten uzak ve yer yer göze batar şekilde yapay. Hayalet ve cin gibi görünmeyen varlıkların iç içe geçtiği, geçtiğimiz yıl gösterime giren Ceberrut filmi kadar başarılı bir sentezi bu filmde görmek ne yazık ki mümkün olmuyor. Okan karakterinin, annesinin arkadaşının ölü kocasının yani ilk gördüğü görünmez varlığın hayalet mi yoksa karin mi (insanların cinleriyle birlikte doğduğuna dair inançta yer alan kişinin cini) olduğu açıklanmadığı gibi, kalp krizinden ölen birinin hayalet ya da cininin Okan karakterini neden korkutmak istediği de es geçilmiş.


 

Filme ait müzikler başarılı ancak müziğin fondan hiç eksilmemesi ve yer yer müziğin diyalogları bastırması, filmin izlenmesini yer yer güçleştiriyor. Ayrıca ses kayıtlarında ve kurgusunda da yer yer sorunlar fark ediliyor. Filmde yer alan korku unsurları maalesef müzik ve ses yükseltme aracılığı ile elde edilmiş. İlk yarısının gereksiz sahnelerle fazlaca yavaş ilerlemesinin aksine ikinci yarıda film aniden hareketleniyor ve sonlanıyor. Sıklıkla gösterilen yakın plan çekilen çay ya da rakı doldurma görüntüleri izleyicinin sıkılmasına ve bir çay ya da rakı reklamı seyrediyormuş gibi hissetmesine neden oluyor. Bazı sahneler de gereksiz uzunluklarda flashback amacıyla tekrar tekrar kullanılmış. Filmin ilk kısmında aralara serpiştirilen görsel efektler, ikinci kısımda neredeyse her sahnede karşımıza çıkıyor. Fazla amatör olarak göze çarpan görsel efektler, maalesef bir bilgisayar oyununda olduğunuz hissini uyandırıyor ve yapaylığı nedeniyle bir hayli başarısız. 

 

Sonuç olarak, gösterime giren cin filmlerinde görmekten sıkıldığınız büyü-musallat konuları dışında cin soslu bir Türk korku filmi izlemek isterseniz beklentinizi yüksek tutmaksızın seyredebilirsiniz.

 

twitter.com/gizsimsek

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter