Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

LOVE & MERCY - Aşk ve Merhamet

:: Videolar LOVE & MERCY - Aşk ve Merhamet
(7.5/10)
Üye: Müge İbrikçi
Love & Mercy, Brian Wilson'ın hem 60’larda psikolojik sorunlarının başladığı gençlik dönemine, hem de 80’lerdeki asosyal hayatına odaklanıyor.

Film yapımcılığıyla tanıdığımız Bill Pohlad’ın yönetmenliğini yaptığı Love & Mercy (Aşk ve Merhamet) adlı 2014 yapımı dram türündeki film, The Beach Boys grubunun en önemli elemanı olan Brian Wilson'ın hayatına odaklanıyor.


Surf Rock tarzı müzik yapan ve popüler kültüre hitap eden The Beach Boys grubu Brian, Dennis ve Carl Wilson kardeşlerin yanı sıra kuzen Mike Love ve okul arkadaşları olan Al Jardine’dan oluşmaktadır. 1961 yılında kurulan grubun beyni tartışmasız Brian Wilson'dır. Çünkü yaptığı beste ve yazdığı sözlerin yanı sıra vokal olarak da gruba destek olmaktadır. Ama Brian’ın çocukluğundan beri babasıyla olan sorunlu ilişkisi, panik atakları ve mükemmeliyetçiliğinin yanı sıra yavaş yavaş onu sarmalayan uyuşturucu, kafasında sesler duymasına yol açar. Bazen bu sesler ona müzik olarak geri dönse de aslında bir yandan da akıl sağlığını kaybetme noktasına getirmekte ve insan ilişkilerinden onu koparmaktadır.


 

1980’lere geldiğimizde ise Brian, eski şöhretinden uzaklaşmış ve kendisini “kan bağı olmayan kardeşi” olarak tanımlayan psikoloğu Doktor Eugene Landy’nin baskısı altında yaşayan, orta yaşlı ama çocuksu bir adam haline gelmiştir. Araba satın almak için gittiği bir galeride iyi kalpli ve güzel Melinda Ledbetter ile karşılaşınca aralarında, Brian’ın şarkılarında sıklıkla bahsettiği o elektrik olur. Fakat Melinda ile normal bir ilişki yaşaması pek mümkün değildir. Yanından hiç ayrılmayan ve onu koruma kisvesi altında sürekli kısıtlayan Dr. Landy eşliğinde ilişki veya arkadaşlık kurabilmesi çok zordur. 


Love & Mercy, Brian Wilson'ın hem 60’larda psikolojik sorunlarının başladığı gençlik dönemine, hem de 80’lerdeki asosyal hayatına odaklanıyor. Melinda’ya kendinden bahsettiği sahnelerde de aralardaki boşluklar dolduruluyor. Bu film The Beach Boys grubundan öte Brian Wilson'ın psikolojik sorunlarını ve nasıl bir müzik dehası olduğunu anlatıyor. Özellikle Brian’ın babası ve kuzeniyle olan müzik konusunda tartışmaları grubun biraz çalkantılı olan müzik kariyerine de ışık tutuyor. Çünkü Brian, The Beach Boys ilk kurulduğu zamanlardaki gibi eğlenceli ve Surf Rock tarzı parçalar yerine daha duygusal sözler içeren, müzikal olarak daha teknik ve çok sesli parçalar yapıyor. Genel dinleyici kitlesi değil eleştirmenlerin beğeneceği türden olduğu için ne plak şirketinin ne de kuzeni ve babasının hoşuna gitmiyor. Filmde de özelikle bu parçaların üzerinde duruluyor ve şarkıların oluşum süreçleri ile ilgili hoş detaylara yer veriliyor.


 

Son yıllarda kalburüstü filmlerle karşımıza çıkan Paul Dano; Brian Wilson'ın gençliğini canlandırırken kariyeri biraz düşüşte olan John Cusack; Brian'ın orta yaş dönemine başarıyla hayat veriyor. Özellikle gözlerindeki aynı düşünceli ve durgun bakışın iki oyuncuda da yer almasının performanslarını anlatmakta yeterli olacağı kanısındayım. Paul Giamatti, Bill Camp ve Jake Abel; Brian'ın hayatını altüst etme açısından filmin dramatik kırılma noktalarında yer alırken, Elizabeth Banks ise iyilik meleği görevini üstleniyor. Filmin jeneriğinde ise Brian Wilson, söylediği şarkı ile yer alıyor.


Love & Mercy, bir müzisyenin çalkantılı hayatını anlatan, dramatik ve müzikle iç içe bir film. Başarılı oyuncu seçimleri, değişik kurgusu, dramatik öyküsüyle ile hem The Beach Boys ve Brian Wilson hayranlarına hem de grubu tanımayan ama müzikle içli dışlı olanlara hitap eden yer yer küçük esprilerin yer aldığı sıcak bir film.

 

Twitter.com/mugeibrikci

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

HABERLER

43. İstanbul Film Festivali 17-28 Nisan’...

43. İstanbul Film Festivali  17-28 Nisan’...

Yakup Tekintangaç'ın Yeni Kısa Filmi &quo...

Yakup Tekintangaç'ın Yeni Kısa Filmi &quo...

Melisa Uzunarslan'ın "Geçmiyor Günle...

Melisa Uzunarslan'ın "Geçmiyor Günle...

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter