Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Kalandar Soğuğu: Dört Mevsimli bir Karadeniz esintisi

:: Videolar Kalandar Soğuğu: Dört Mevsimli bir Karadeniz esintisi
(8.5/10)
Yazar: Deniz Ali Tatar
“Kalandar Soğuğu” festivallerden aldığı övgüyü kesinlikle vizyonda da hak ediyor. Son zamanların gelmiş geçmiş en başarılı sinematografisine sahip.

Yaz döneminde Türk sinemasına hasret kaldık desek abartı olmaz. Şimdi havaların soğuması ve yeni dönem mevsimlerinin de gelmesiyle filmlerimize vizyonda kavuşuyoruz. Festival seyircisinin çok iyi bildiği “Kalandar Soğuğu” bu kez de vizyonda sinemaseverlerin karşısına çıktı. Antalya, İstanbul ve Ankara gibi festivallerden başarı ve övgüyle dönen film, bizleri Karadeniz’deki bir dağ köyünün dört mevsimli ve sisli havasına doğru götürüyor. 2007 yılında yönetmenliğini üstlendiği “Umut Adası” filminden uzun zaman sonra sinemaseverlerle buluşan Mustafa Kara, filmin yönetmenliğini üstlenmesinin yanı sıra Bilal Sert ile filmin senaryosunu da yazıyor. Filmin kadrosunda ise Karadenizli oyuncular öne çıkıyor. Filmde Haydar Şişman, Nuray Yeşilaraz, Hanife Kara, İbrahim Kuvvet, Muzaffer Şen, Hasan Fehmi Hizal ve Tuncer Salman rol alıyor.


 

Filmin genel hikayesi ise söyle başlıyor; Sisler içerisindeki Karadeniz’in bir dağ köyünde, küçük ailesiyle yaşayan Mehmet, bir yandan geçimini birkaç hayvanla sağlamaya çalışırken, diğer yandan büyük bir tutkuyla dağlarda maden/altın rezervi aramaktadır. Çabaları artık gitgide umutsuzluğa dönüşürken, aldığı yeni bir haber Mehmet’i Artvin’de gerçekleştirilecek olan boğa güreşlerine sürükler...


Bugüne dek hikayesi Karadeniz’de geçen ve ağır bir şekilde seyirciyi zorlayan işleyişli filmleri izledik. Ama “Kalandar Soğuğu” benzerlerinden çok daha farklı bir durumda. Sinematografisi açısından görünüş farı büyük ölçüde göz önünde. Yönetmen ve görüntü yönetmeninin çok güzel bir çalışması var. Film dört mevsimde geçiyor ama soğuk ve kış zamanı daha hakim. Ve kış vaktinde de gerçekten o soğuğu hissedebiliyorsunuz, yazın geldiği vakit kırlardaki o sıcaklığı da hissedebiliyorsunuz. Yönetmen Mustafa Kara, iyi ki filmde gerçekçilik ve biraz da belgesel havasına girmeye çalışmış. Bu biraz da seyircinin filmin kendisiyle bağ kurmasını sağlıyor ve yakınlık kurabiliyor.


 

Senaryosu aslında genel olarak aşina olduğumuz bir senaryo. Çok büyük bir farklılık çıkmıyor. Sadece dört mevsimde geçme durumu büyük artı sağlıyor ve kesinlikle iki başrol oyuncusunun muhteşem performansları ön plana geçmesini sağlıyor. Karadeniz Halk Tiyatrosu’nda görev alan Haydar Şişman ve Nuray Yeşilaraz; filmde gerçekten de yönetmenin yaratmaya çalıştığı gerçekçilik havasına yaklaşıyorlar. Haydar Şişman, para kazanmaya çalışan ve ev geçindirmeye çalışan bir baba rolünü her sahnede güzel temsil ediyor. Nuray Yeşilaraz da Hanife karakterini gerçek bir Karadeniz emekçisi haliyle iyi yansıtıyor. Ayrıca, filmlerde ve dizilerde görmeyi çok sevdiğim başarılı oyuncu Tuncer Salman’ı da filmde az da olsa görmek beni mutlu etti. O da filme ayrı bir renk katıyor. 


Film gelen olarak sessiz ilerliyor. Sonlara doğru bir müzik duyabiliyoruz. Eléonore Fourniau tarafından bestelenen müzik de çok başarılı ve temayla da büyük derecede ilintili. Yönetmen belki de gerçekçilikten uzaklaşmamak adına doğal sesi daha önde tutmaya çalışmış olsa da belki de müziği biraz daha artırsa, daha da güzel olabilirmiş.


 

“Kalandar Soğuğu” festivallerden aldığı övgüyü kesinlikle vizyonda da hak ediyor. Son zamanların gelmiş geçmiş en başarılı sinematografisine sahip. “Başka Sinema” kapsamındaki salonlarda vizyona girebilen filme sahip çıkmaya davet ediyorum. Çünkü klasik klişelere girmeyen bu filmi kaçıranların akıllarında, sinemaya dair büyük bir eksiklik kalabilir. Bu muazzam sinematografiyi kaçırmayın…


Bu arada filmin yönetmeni sevgili Mustafa Kara ile çok keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Filme dair yönetmenden ipuçlarının da yer aldığı röportaja mutlaka göz atmanızı öneririm. Buradan okuyabilirsiniz. ( Röportaj )

 

Twitter.com/CarpeDiem_Dali

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

HABERLER

Yakup Tekintangaç'ın Yeni Kısa Filmi &quo...

Yakup Tekintangaç'ın Yeni Kısa Filmi &quo...

Melisa Uzunarslan'ın "Geçmiyor Günle...

Melisa Uzunarslan'ın "Geçmiyor Günle...

43. İstanbul Film Festivali 17-28 Nisan’...

43. İstanbul Film Festivali  17-28 Nisan’...

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter