Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Hakan Muhafız 2. Sezon Bekleneni Vermiyor!

Hakan Muhafız 2. Sezon Bekleneni Vermiyor!
Yazar: Seza Köreken Yalçınkaya

Nisan ayında ikinci sezonu yayınlanan Hakan: Muhafız ilk sezonla karşılaştırıldığında daha vasat bir olay örgüsüyle izleyici karşısına çıkıyor. İlk sezonda senaryodaki ritim aksaklığı ve dublajmış gibi diyaloglar ikinci sezonda giderilmeye çalışılıyor. Birinci sezona göre daha iyi bir ritim yakalarken hikaye işleyişindeki mantık hataları izlemeyi zorlaştırıyor. Senaryoda ucu açık bırakılan kısımlar o kadar fazla ki bu durum kopukluk yaratıyor. Senaryoda belli kilit noktaların muallakta bırakılması hikayenin ilerlemesi için zorla başka bir olay örgüsünün işin içine katılmasıyla oluşturuluyor. Bu da beraberinde mantık hataları ve karakterle özdeşleşememeyi getiriyor.


Senaryo hakkında söylenmesi gereken çok şey olduğu için Hakan karakterinden de bahsetmek gerekiyor. İkinci sezonda yine gönülsüz bir süper kahraman izleyiciye sunuluyor. Bunun sebebi kendi içimizden gelen bir süper kahraman kültürü olmayışı mı yoksa bizden ancak böyle bir süper kahraman çıkar düşüncesi mi tam emin olamıyorum. İyi bir senaryonun gerekliliklerinden biri ana karakterin başına kötü bir şeyler gelmesidir. Bu izleyicinin karakterle bağ kurmasını sağlar. Hakan: Muhafız’ın ikinci sezonunda bu gereklilikten o kadar yararlanılmış ki izleyici yine uzak kalıyor. Hakan muhafız ama o kadar köşeye sıkıştırılıyor ki sürekli ağlayıp pes ediyor. Dizinin klasik bir Netflix yapımı olduğunu düşünürsek klasik kahramanın yolculuğu yapısına da bakmak gerekir. Kahramanın rehberi sadık olanlardan Çiğdem Selışık Onat’ın canlandırdığı Azra karakteri belli ki değil. Bu pozisyona en yakın kişinin de Hazar Ergüçlü’nün canlandırdığı Zeynep karakteri olduğu söylenebilir. Karakter bu şekilde ele alındığında olması gerekenden çok uzak noktada. Daha çok olayların ilerleyebilmesi için sürekli karar değiştiren ve tesadüfen bir şeyler öğrenen biri gibi görünüyor. Kötü karakterin, iyi olması, yeni kötü karakterin çok kötü olması karakterlerin üç boyutlu olmasını engelliyor. Senaryodaki birkaç temel problem dışında başka sıkıntılardan da bahsetmek mümkün ama tek bir sorunun diğer sorunları doğurduğunu aklımızda bulundurabiliriz.


İlk sezonda üç farklı yönetmen oluşunu izleyici hissediyordu. İkinci sezonda bu tür bir atmosfer kopukluğu yok ama genelde yaratılan atmosferin standart TV dizileri ayarında olduğu söylenebilir. Birinci sezon, tılsımlı gömlek dışında sanat ve kostüm açısından daha öndeydi. İkinci sezon aceleye geldiği için mi yoksa hızlı çekildiği için mi bilinmez görsel olarak oldukça geride kaldığı söylenebilir. Seçilen mekanlar ve bu mekanların kullanımının yetersizliği şaşırtıyor. Olimpiyat Stadı’nda yapılan çekimler izleyiciye genel bir mekan tanımını vermediği gibi tehlikede olan insanları da göstermiyor. İzleyici karakterlerin sanki ezberlemişler gibi koridorlardan koşuşunu v.b. izliyor ve her şey oluverip bitiyor. Bu durumda diyebiliriz ki sıkıntı sadece senaryodan kaynaklanmıyor, hikayenin görsele dönüştürülme biçimi de atmosfer oluşmasını ve seyircinin bağ kurmasını engelliyor. 

Genel İstanbul görüntülerinin oluşu ve ilk deneme olarak bakıldığında Hakan: Muhafız’ın ilk sezonu kabul edilebilirken ikinci sezonun çeşitli yönlerden yetersizliği ve dört sezon anlaşma yapılmış olması büyük bir çelişki oluşturuyor. Yine birçok dizinin yeni sezonlarının iptal kararını veren platformun Hakan: Muhafız konusundaki ısrarı belki Türkiye pazarındaki arayışının devam ettiği anlamına gelebilir. İki yeni yerli Netflix yapımı dizinin yolda olduğunu hatırlatmakta fayda var.


Dizinin sıkıntılı yönlerinin yeni sıkıntılara yol açtığı düşünülürse olumlu yönlerinden bahsetmek sonlara kalıyor. İkinci sezonun birinci sezondan daha iyi bulduğum noktası dublaj diyalogların azaltılmaya çalışılmış olması ve bölümler arası olması gereken ritmin sağlanmış olması. Havada kalan diyaloglar yine var ama en azından tekrara düşme daha az. Bu tür diyaloglar büyük oyunculuklarla birleşince daha çok dikkat çekiyor.


Hakan: Muhafız, ikinci sezonuyla izleyiciye bekleneni vermemiş gibi görünüyor. Hatta üçüncü sezonu izleyip izlememek konusunda soru işaretleri bırakıyor. Birinci sezonu ilk dört haftada on milyon izlenirken ikinci sezon izlenmeleri hakkındaki Netflix açıklamasını bekliyoruz. 

 

https://twitter.com/_cheshirekedisi

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter