Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Eskiden mektuplar vardı, aşklarımızı yazardık!

Eskiden mektuplar vardı, aşklarımızı yazardık!
(6.0/10)
Üye: Serdar Akbıyık
Türk sinemasında herşey kötü gitmiyor. Daha önceki birçok eleştirimizde ilk yönetmenlik denemelerinden illallah geldiğini ve kalitesizliklerinin bizi yıldırdığını söyledik. Ama bazı ilk filmler var ki geleceğe dair bize ümit veriyor. Bu hafta vizyona giren El Yazısı işte böyle bir film.

 

Filmin yönetmeni Ali Tanrısever ilk uzun metraj filmini çeken gencecik bir yönetmen. İlk filminde dünyanın anlaşılması en zor kavramı aşk üzerine odaklanmış. Herşeyden önce bu kavramı doyurucu bir şekilde işleyecek duyarlılığa sahip Ali Vatansever. Diğerleri gibi ilk filminde mesaj yağmuruna tutmamış kimseyi. Küçük ölçekli ne istediğini bilen bir film yapmış. Bütün bu içeriği de müziğiyle, çekim mekanlarıyla desteklemiş. Modell grubundan Fatma Turgut’un seslendirdiği Belki adlı parçaya dikkat diyorum. Muhteşem görsel bir şölen var filmde. Bolu Göynük zaten güzel bir yer ama Vatansever’in kamerasıyla daha da romantik olmuş. Filmin oyuncu kadrosu da ilginç isimlerden oluşuyor. Cansu Dere, Wilma Elles, Sarp Akkaya, Salih Kalyon, Baran Akbulut ve daha bir dolu başarılı isim var filmde.

 

Yönetmenin ilk filmi olunca oyuncu yönetimi problem olur. Hele bir de böyle geniş bir kadro söz konusuysa. Fakat yönetmenin naif tutumu belli ki oyuncuları da etkisine almış. Cansu Dere güzel bir kadın. Ama onun güzelliği aslında romantik bir güzellik. Daha önceki filmlerinde bu tarafı görülmemişti. Yönetmen Dere’yi tam olması gerektiği gibi yorumlamış. Fiziği ve ifadesi söze gerek olmadan istenen duyguyu izleyiciye aktarıyor. Wilma Elles de biraz daha bilmiş bir tiplemeyle filmde dengeyi sağlıyor. Bir de çocuk oyuncular var tabii. Her ikisi de çok başarılı. Film yediden yetmişe aşk kavramının hayatımızda ne kadar belirliyici olduğunu anlatıyor. Bunu yaparken de didaktik olmuyor.

 

Filmin konusuna gelince: Filmde üç hikaye var. Zeynep şehirden kasabaya gelen bir eczacıdır. Kalp kıran bir aşk öyküsünü şehirden kasabaya taşır. Bütün bu hayalkırıklıklarını kasabanın idealist öğretmeninin yanında güvenli bir ilişki de atlatmaya çalışır. Ama şehirden gelen Volkan Zeynep’in kendiyle yüzleşmesini sağlar. Zeynep’in kasabada bir de küçük hayranı vardır. Ragıp küçüktür ama Zeynep’e aşıktır. Bir aşk mektubu yazar. Zeynep’e veremeden mektup çalınır. Bilmiş Sevgi ile beraber mektubun peşine düşerler. Ragıp’ın dedesi Ferit ise gençliğinden yaşlılığına umutsuz bir aşkın kurbanıdır. Bu aşk yıllar sonra bile sürprizlere gebe ve acı vericidir. Kasabanın delikanlısı Ahmet ise yan köyden sevdiği kızı kaçırmak ister. Ama bu iş o kadar kolay değildir. Kasabaya gelen bir turist kadın Ahmet’in hayatını etkileyecektir. Kendi mutsuzluklarından aldığı derslerle Ahmet’in aşk hayatında mucizeler yaratacaktır.

 

Romantizmi sevenlerin kaçırmaması gereken bir film El Yazısı...

 

Serdar Akbıyık

 

 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

HABERLER

Melisa Uzunarslan'ın "Geçmiyor Günle...

Melisa Uzunarslan'ın "Geçmiyor Günle...

43. İstanbul Film Festivali 17-28 Nisan’...

43. İstanbul Film Festivali  17-28 Nisan’...

Yakup Tekintangaç'ın Yeni Kısa Filmi &quo...

Yakup Tekintangaç'ın Yeni Kısa Filmi &quo...

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter