Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

DEADPOOL - Mizah, ciddi bir iştir !

:: Videolar DEADPOOL - Mizah, ciddi bir iştir !
(9.0/10)
Üye: Melis Zararsız
Film jenerikte oyuncuların yönetmenlerin senaristlerin ve karakterlerin isimlerini vermek yerine bununla bile alay ederek başlıyor, “bunalım ergen, paragöz hıyar yönetmen” gibi terimler kullanıyor, bu noktada alışılmadık bir kendisini ti’ye alma durumu var yapımın.

Marvel dünyasının beyazperdeye aktarılması çizgi-romanların takipçilerini/hayranlarını kuşkusuz çok heyecanlandırıyor fakat o dünyayı bilmeyenler için bile bu süper kahraman hikayeleri sinemada ilgi çekiyor! Marvel dünyasında Deadpool, X-Men ile dalga geçen bir karakter olarak çizilmiş. İlk olarak New Mutants isimli çizgi romanın içinde çizilmiş Deadpool, sonra Wolverine'nin kurduğu X-Force'a katılıp iyilerin tarafına geçmiş ama kendisini bir süper kahraman olarak görmekten hoşlanmıyor, iyi olduğunu da savunmuyor, vasat bir insan gibi hissetmek istiyor kendisini başlarda, bu tavırlarıyla tam bir anti-kahraman aslında.


 

Deadpool’u, daha önce GreenLantern’de de bir süper kahraman olarak izlediğimiz RyanReynolds canlandırıyor. GreenLantern hikayede de aksiyonda da aşk hikayesinde de sınıfta kalmıştı bana soracak olursanız. İnsanı heyecanlandırmıyordu doğrusu, esprilerin bayatlığı da cabası. Sadece RyanReynolds’un tipinin böyle karakterler canlandırmaya uygun olduğunu anlamıştık. Deadpool adeta Reynolds’a, “gel, hikaye de bizde, espri de bizde, aşk da bizde, aksiyon da bizde; bu kez doğru ellerdesin” diyen bir proje olmuş.


Film jenerikte oyuncuların yönetmenlerin senaristlerin ve karakterlerin isimlerini vermek yerine bununla bile alay ederek başlıyor, “bunalım ergen, paragöz hıyar yönetmen” gibi terimler kullanıyor, bu noktada alışılmadık bir kendisini ti’ye alma durumu var yapımın. Yani seyirciye, “biz bile kendimizle dalga geçiyoruz, o yüzden bizi fazla ciddiye almayın” demiş oluyor aslında baştan. Zaten Deadpool, bir çizgi roman hikayesinin içinde olduğunun ve bunun da filmleştirildiğinin farkında olan bir karakter, zaman zaman izleyiciyle konuşuyor mesela. Aslında neredeyse Jim Carrey’nin canlandırdığı The Mask karakteri gibi bir karakter Deadpool. Fakat bir yandan zeki ve becerikli de. Bir röportajda “Çizgi roman dünyasında Deadpool , en kötü zamanlarda bile, doğru şeyleri yapabilme yeteneğine sahip ” diyor Reynolds: “Bana göre bu özelliği onu çok ilgi çekici ve aynı zamanda limitleri olmayan bir kahraman yapıyor.”


 

Filmin dili epey edepsiz, ama bunu kullanış biçimi rahatsız edici değil, filmin tonunu basitleştirmiyor. Zira açıkçası filmin fragmanını izlediğimde mizah duygusu yüksek ama içi boş bir yapım olabileceğini düşünmüştüm fakat film hikayeyi de çok sağlam kuruyor, içindeki aşk hikayesini de, Wade’nin mücadelesini de önemsiyorsunuz. Böylelikle filmin o edepsiz dili bile sağlam hikayeyle birleştiği için bir stil katmış oluyor ister istemez, saygı duyduğunuz bir türe dönüşüyor, özellikle de esprilerde yer alan sinema külliyatına olan referanslar, hikayeyi iyice dolu dolu yapıyor. Gerçi Deadpool o kadar çok konuşan bir karakter ki, filmde aksiyon da gırla olunca birçok espriyi kaçırıyorsunuz, dolayısıyla bu film birden fazla izlenmeli kesinlikle, nasıl olsa asla sıkmayacaktır, bu anlamda filmin uzunluğu da gayet yerinde, ne zaman başladığını ve bittiğini anlamıyorsunuz bile, kaptırıp izliyorsunuz, uzatılmış, gereksiz bulabileceğiniz sahneler yok gerçekten de.(Filmin video oyunu da mevcut ve oyunda bile hikaye dolu dolu verilmiş, her ne kadar kendimizi ciddiye almıyoruz deseler de aslında bu “dolu”luğu önemsiyorlar bana kalırsa.


 

Filmde Wade’nin sevgilisi Vanessa da sinemada görmeye pek alışık olmadığımız bir kadın karakter. Wade’nin kadın versiyonu gibi adeta. O da çok konuşuyor, o da zeki ve esprili, seksi seven, net, yeri geldiğinde kaba bir kadın. Çıtkırıldım, güzelliğiyle öne çıkmaya çalışan, boş bir karakter çizmemişler Deadpool’un yanına, keşke böyle kadın karakterleri daha çok görsek beyazperdede.


Deadpool, X-Men evrenine bağlı, fakat stil olarak o seriden çok değişik görünüyor elbette.  Farklı bir dünyası var, teknik olarak da farklı tasarlanmış. Filmde Colossus gibi karakterler de var ama bu yeniden ve farklı çizilmiş evrene sanki pek yakışmamış gibi. Yönetmen Miller, hikayeyi parçalı bir biçimde anlatıyor ve hikaye bir geri bir ileri gidiyor. Sürprizlerle dolu bu açıdan, hele ki Deadpool’u daha önceden hiç tanımıyorsanız, çok daha sürprizli elbet. Dolayısıyla, ben Marvel evrenini bilmiyorum, bu serilerden haberim yok diyip bu edepsiz, eğlenceli, zeki ve hareketli heriften uzak durmayın, Deadpool’a bir şans verin. Sevenleri zaten bu yazımı bile okumadılar, koşa koşa biletlerini aldılar eminim. İyi seyirler.

 

Twitter.com/blossomel

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter