Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Asteriks ve Oburiks gizli görevdeler! Peh!

Asteriks ve Oburiks gizli görevdeler! Peh!
(5.5/10)
Üye: Banu Bozdemir
Asteriks ve Oburiks çizgi romandan sinemaya sevimli bir şekilde uyarlanmış bir film. Gerçi Fransızların o muhteşem! esprilerinin çeviride gittiği o yüzden perdeye aval aval bakıldığı savunulsa da son filmde yani Asterik Oburiks Gizli Görevde’de bunun gayet bize uyarlanmış olduğunu gördük!

 

Fransız esprilerini anlamıyorsak o zaman yerel esprileri döşemenin zamanıdır deyip, macerayı bir hayli komik hale getirmişler! Bir nevi kültür çatışmasının ortasında kalmış gibi olmuş.  Evet galiba en eğlenerek izlediğim Asteriks macerası bu oldu yine de. Tabii bu tür yapımların sonuçta eğlence dünyasına hizmet eden bir yanı olduğunu da unutmamak gerek. 

 

İlki 2000 yılında çekilen serinin  Asteriks & Oburiks Sezar’a Karşı filmi Fransa’da en yüksek hasılat yapan filmlerden biri olmuştu. Tabii Roma İmparatoru Sezar’a karşı yapılan her şey Fransızların gözünde hasılatla ödüllendirilmişti. Tabii hikayenin her şeyin yanında masalsı  bir tarafı var. Galya köyü tam da öyle bir köy. Sihirle güç kazanan köylüler , sihir kazanına düştüğü için her daim sihirli Oburiks, yakın dostu Asteriks ve her daim yanlarında olan köpek dostları Asteriks’le bugüne kadar çeşitli maceralar yaşadılar. Aşık oldular, savaştılar, sihirden içip hereksi orta yerinden biçtiler  en çok da Sezar’ın ordusunu. 

 

Bu kez öykü biraz daha genişliyor, Sezar Britanya’ya kafa tutuyor. Britanya kraliçesi Cordelia ki onu Catherine Deneuve canlandırıyor. Britanya karşılık veremiyor ve en son şans olarak Galya’dan yardım istiyorlar. Oburiks, Asteriks, şefin genç , duygusal yeğeni Kuduriks ve yarsım istemeye gelen Antikloraks’ın macerası başlar. Bu kez İdefix köyde kalıyor, maceraya katılmıyor. Aslında arada sırada  ortalıklarda dolaşsa fena olmazdı aslında. 

 

Film yoğun gülmeceler eşliğinde yolda geçiyor ve herkesin ayrı ayrı öyküsünü kurmayı, akıtmayı başarıyor film. Oburiks rolüyle Gerard Depardieau yine çok başarılı ve gönlünü birilerine kaptırmak konusunda çok aceleci! Film aslında yardımlaşma, dostluğun önemi ve sürdürülmesi konularında çocuklara hitap ediyor gibi görünüyor ama gönlünü birbirine kaptıranların aşk ve seks nidalarıyla biraz daha büyükler tarafına çekiliyor. Sonuçta karşımızda çizgi roman / film uyarlaması var. Tiplemeler zaten baştan komiklik için yaratıldıklarını haykırıyor, o yüzden bu filmlere fazla ciddi yaklaşılmasını doğru bulmuyorum zaten. Tadı çıkarılacak, durum komikliklerinden yol alınacak ve gülünecek bir film. Sonuçta bugünkü politik tavırları kuşanmıyor, Fransa’nın eski adı olan Galya’yı, (Gaulois)  İngiltere yerine Britanya’yı kullanıyor ve daha çok masalsı bir tat yakalamaya çalışıyor. Mekanların, evlerin, kıyafetlerin tavırlarından da bunu anlamak mümkün. Hatta bu kez öyküyü genişletmek adına ‘korku’ hikayesi sokuyorlar ki o kısım da bir hayli başarılıydı. Obeliks yani Oburiks aynı kalsa da, Asteriks’i oynayan oyuncular sürekli değişiyor, bu kez de Eduard Baer hayat veriyor bu sevimli sarışın adama! 

 

Eğlence sinemasının hakkını verdiğini düşünüyorum, esprilere Fransız kalmamamız için dediğim gibi yerel esprileri katan hatta olayı ‘düşüyorum uşağım’ moduna kadar getiren bir film Asteriks ve Oburiks Gizli Görevde! Görev gizli ama onlar da gayet ortadalar… Üç boyutlu olmasının daha önceki filmlerde de belirttiğim gibi bir etkisi yok ama artık seri filmlerin 3D’ye duyarsız kalamadıklarını anlamış bulunuyoruz. O yüzden keyfini çıkartın… 

 

Banu Bozdemir

 

twitter.com/BanuBozdemir

 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

RÖPORTAJLAR

Salvatore Schirmo: "İtalyan sineması...

Salvatore Schirmo: "İtalyan sineması...

Fırat Sayıcı

Filiz Kuka: “Filmde ölüm bir amaç değil ...

Filiz Kuka: “Filmde ölüm bir amaç  değil ...

Fırat Sayıcı

Aziz Alaca: “Kısacıların birçok uzuncudan...

Aziz Alaca: “Kısacıların birçok uzuncudan...

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter