Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

AMMAR 2. CİN İSTİLASI - Cinler kan davası güderse

:: Videolar AMMAR 2. CİN İSTİLASI - Cinler kan davası güderse
(6.0/10)
Üye: Gizem Şimşek
The Blair Witch Project (1999), Paranormal Activity (2007), Rec (2007) gibi filmlerin etkileri gerek dünya, gerekse Türk korku sinemasında halen devam etmekle birlikte, artık aynı tadı vermediğini de belirtmek yerinde olacaktır.

2014 yılında Ammar: Cin Tarikatı filmiyle korku sinemasına giriş yapan Özgür Bakar, sonraki dört filmiyle kabir azabı ve deccal gibi farklı konulara da eğilmeye başlamıştı. Korku unsuru olarak tekrar büyü-cin-musallat eksenine yönelen Bakar, Ammar 2: Cin İstilası filminin senaryosunu diğer üç filmi gibi Alper Kıvılcım'la yazmış. Bakar'ın Ammar serisinin ikinci filmi olan Cin İstilası'nda, bu kez başrollerde Balamir Emren, Özlem Polat, Cem Coşkun Aksakal, Buse Narcı, Buse Popara bulunuyor. 


 

Cin İstilası, Cin Tarikatı filminden görüntüler ile izleyicilere hatırlatma yaptıktan sonra belgesel havasına bürünerek; 3 kız 2 erkekten oluşan, 5 kişilik gazetecilik eğitimi gören üniversiteli öğrencilerden oluşan ekibin, cinlerle ilgili bir gazete haberi üzerine yapacakları proje için önce Paris'te Fransız bir teolog ve bir çingeneden, daha sonra Amsterdam'a geçerek bir medyumdan Doğu cinleri ile ilgili bilgiler edinildikten sonra filmin büyük bölümünün süreceği Sivas'taki bir ormanlık alana uzanan yolculuklarını konu ediniyor.

 

Belgesel ile gerilim arası bir türde ilerleyen filmin, korkuyla çok ilişkisi olmadığını söylemek çok yerinde olacaktır. Son dönem Türk korku sinemasındaki filmlere baktığımızda Ada: Zombilerin Düğünü (2010), Karadedeler Olayı (2011), Görünmeyenler (2012), Dabbe: Bir Cin Vakası (2012), İblis'in Oğlu 13. Vahşet (2013), Dabbe: Cin Çarpması (2013), Azem: Cin Karası (2014), Çağrılan (2016), Ceberrut (2016) ile found footage (buluntu film)  tarzına doyumun sağlanmış durumda olduğu oldukça göze çarpmaktadır. Bu furyaya Ammar 2: Cin İstilası da böylelikle dahil oluyor.


 

The Blair Witch Project (1999), Paranormal Activity (2007), Rec (2007) gibi filmlerin etkileri gerek dünya, gerekse Türk korku sinemasında halen devam etmekle birlikte, artık aynı tadı vermediğini de belirtmek yerinde olacaktır. Özellikle filmlerin içerisine serpiştirilen kapının kendi kendine açılması dahi artık oldukça klişeleşmiş durumda. 

 

Ammar 2: Cin İstilası için oyunculuklara değinecek olursak; vasatın üstünde olduğu söylenebilir. Ancak filme dahil olan Bağcılar'daki havas hocası gibi birkaç yan karakterin performansları oldukça yapay.


 

Özgür Bakar'ın beş filminden üçünün metaforik sıkışma yani öldüğünün farkında olunmaması üzerine kurulması; artık Bakar'ın filmlerini düğüm noktalarında klişe haline getiriyor. Maalesef filmlerde yer alan replikler de yeni bir önerme içermiyor. Karakterlerin sistemli matematikleri nedeniyle de filmin kurgusu fazlasıyla tahmin edilebilir biçimde ilerliyor. Bakar'ın sineması olarak adlandırılabilecek tüm klişeler bu filmde bolca kullanılmış; örneğin diğer üç filminde de yer alan arabayla yapılan yolculuk sırasında yollarını bir cenaze arabası ya da cenazenin kesmesi gibi. Ayrıca Deccal filminde kullanılan zikir sahnesi bu filmin içerisine de yine benzer şekilde yerleştirilmiş. Zikir sırasında filmin başlangıcında yer alan Paris ve Amsterdam sahnelerinin de zikir görüntülerinin arasına katılarak kurgulanması, görsel olarak oldukça başarılı ancak mantıksal olarak fazla gereksiz kalmış.

 

Ammar 2: Cin İstilası filmini daha önce gizem türündeki Senarist, korku türünde ise ilk kez Ceberrut filminin kullandığı, görme engellilere özel geliştirilen Turkcell Hayal Ortağım 'Cepten Sesli Betimleme' teknolojisi ile izlemek mümkün

 

Twitter.com/gizsimsek

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter