Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

3. Kadın Yönetmenler Festivali İzmirli Sinemaseverlerle Buluştu!

3. Kadın Yönetmenler Festivali İzmirli Sinemaseverlerle Buluştu!

İlk kez 2018 yılında İzmir Kadın Yönetmenler Haftası adı ile İzmirli sinema ve sanatseverlerle buluşan ve 8 Mart öncesinde farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen ve her geçen yıl daha da büyüyen 3. Kadın Yönetmenler Festivali sona erdi. Bu yıl 29 Şubat-5 Mart 2020 tarihleri arasında Buca Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen festivalin teması ise ‘Her Kadın Başka Hayaller Kurar' çevresinde şekillendi.

 

Festival Direktörü Gülten Taranç ve ekibinin organizasyonunu üstlendiği festivalde uzun, orta ve kısa metraj kategorilerinde toplamda 37 film gösterimi gerçekleşirken, 7 ayrı atölye çalışması ve 2 panel düzenlendi.

 

Buca Belediyesi’ne ait ve 9 Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü’nün karşısında yer alan Tarık Akan Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirilen festivale, yaş skalası gözetmeksizin katılım oldukça iyi seviyedeydi. 20’den fazla film sonrası söyleşi ile seyirciler, filmlerin yaratıcıları ile sohbet etme ve sorularına cevap alma imkanı buldular. Salonlardan taşan söyleşilere ve sanat tartışmalarına, çay-kahve eşliğinde kafede devam edildi. Özellikle ilk filmini çeken kadın yönetmenler ve genç kısa filmciler eserlerini seyirciyle buluşturmanın ve aldıkları geri dönüşlerin heyecanını festival boyunca yaşadılar.

 

Festivalin yönetim kurulu tarafından belirlenen film seçkisinde kadın sorunlarının yanı sıra, özellikle engelli bireylere, azınlıklara, göçmenlere dair ve toplumsal eleştiri içeren, sorgulayıcı filmler dikkat çekti. Festival Direktörü Taranç, 2019’da bağımsız film yapan sadece 2 kadın yönetmenin uzun metrajlı film çektiğini dile getirirken, ayrıca 37 filmin 11’nin İzmir’de üretildiğinin de altını çizdi.

 

 

Festivalin ilk gününde Prof. Berrak Taranç’ın düzenlediği Başka Hayalim Film Müziği ve Hayal Enstalasyonu atölyeleri ile başlayan atölye çalışmaları neredeyse birer üniversite dersine dönüştü. Nurdan Tekeoğlu’nun sinemacılar için kendi finansmanını yaratmanın tüyolarını verdiği kitlesel fonlama atölyesi, Çiğdem Sezgin’in katılımcıların senaryolarını irdeleyerek onlara yol gösterdiği senaryo geliştirme atölyesi ve Ayşegül Doğan’ın kısa filmcilerin zihnini açan atölyesi festivalin bilgi birikiminin paylaşıldığı çalışmalar oldu. Folkart Academy’nin ev sahipliğinde yönetmen Jale İncekol tarafından düzenlenen “1 Sahne 5 Yorum” atölyesi oyuncu adaylarına farklı fikirler ve dersler verirken; Aysim Türkmen’in ikinci kez İzmir’de gerçekleştirdiği “Kentten Karakter Yaratmak” konseptli atölye çalışması da İzmir’den çıkacak yeni film projesi fikirlerine öncülük etti.

 

 

3 Mart günü Yaşar Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Dilek Kaya’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Türk Sinemasında Kadınların Görünürlüğü” paneline ilgi ise üst düzeydeydi. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Medya A.Ş. Genel Müdürü Dr. Elif Atayman, Türsak Yönetim Kurulu Başkanı ve yapımcı Elif Dağdeviren İstanbul üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Gülçin Özdemir ve WMC Turkey Yönetim Kurulu üyesi yönetmen ve senarist Sevinç Baloğlu’nun katılımlarıyla gerçekleştirilen festivalde hem Türk sinemasında hem dünyada kadın temsillerinin ve kadının medyada sesinin ne kadar, nasıl çıktığına dair tartışmalar masaya yatırıldı. Yaklaşık 2 saat süren panel kelimenin tam anlamıyla seyircilere yetmedi! Panel sonrası gün boyu, hatta akşam yemeğine uzanan fikir alışverişleri devam etti.

 

 

Taranç & Taranç Film’in 5. kuruluş yaşının da kutlandığı festivalde bu yıl ilk kez ‘Biket İlhan’ adına düzenlenen Emek Ödülleri de 6 ayrı kategoride sahiplerine takdim edildi.  

 

Törende Biket İlhan Emek Ödülü yönetmen Aysim Türkmen’e sunulurken, Biket İlhan Başarı Ödülü’nün sahibi de yönetmen Jale İncekol oldu. Ayrıca Akademi kategorisinde Dr. Öğretim üyesi Dilaver Bayındır; sinema yazarı kategorisinde Banu Bozdemir ve yönetmen kategorisinde Sevinç Baloğlu’na emek ödülleri takdim edildi.

 

Festival direktörü Gülten Taranç gelecek yıl dördüncüsü yapılacak olan Kadın Yönetmenler Festivali’nin 1-7 Mart 2021 tarihleri arasında gerçekleştirileceğini ve gelecek yılın temasının ‘süper kahramanlık’ olacağını açıkladı.

 

 

Festival boyunca sohbet etme imkanı bulduğumuz kadın sinemacılar, hem kadınları öne çıkartan hem de İzmir’in sinemasal potansiyelini açığa çıkartmayı hedefleyen kadın Yönetmenler Festivali’nin  mütevazi duruşunun yanında çok büyük işlere imza attığını ve bunu gerçek bir samimiyet çerçevesinde yaptığını dile getirdiler.

 

 

Kadın sinemacılar, gelecek yıl da kadınların ve toplumun ötekileştirilen diğer bireylerinin sorunlarına farkındalık yaratmak amacıyla İzmir 4. Kadın Yönetmenler Festivali’nde buluşmak için sözleştiler.   

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter