Popüler Sinema

Paylaş
Ekran

Muhteşem Yüzyıl ve Pargalı İbrahim Paşa’nın Ölümü

Muhteşem Yüzyıl ve Pargalı İbrahim Paşa’nın Ölümü
Üye: Gizem Merve Kaboğlu Pargalı İbrahim Paşa’nın ölümü gündem yarattı. Muhteşem Yüzyıl’da bu hafta Okan Yalabık’ın canlandırdığı karakterin yani Pargalı İbrahim Paşa’nın ölüm sahnesi merakla beklendi. Sonuçta Pargalı birkaç cellat tarafından boğularak öldürüldü. O sahneleri izlerken aklıma Mor ve Ötesi grubunun solisti Harun Tekin’in birkaç hafta önce attığı bir tweet geldi. Ne alaka demeyin hemen, anlatacağım.

Henüz Muhteşem Yüzyıl ile ilgili tartışmalar yeni durulmuş, Hürrem Sultan başörtüsünü daha sıkı bağlamaya, namaz kılmaya başlamışken yayınlanan Pargalı’nın ölüm sahnesi düşürdü aklıma o tweeti. Benim de RT’lediğim tweet aynen şöyleydi:


Harun Tekin ‏@harun_tekin 

layık mıyız hakikaten, TV'de bir eli silah diğer eli içki tutan adamın silahını net içkisini flu görmeye?


Sansürün savunulacak bir yanı olduğunu düşünmüyorum, destekçisi hiç değilim. Ancak insanın aklına ister istemez düşüyor, İbrahim Paşa’nın öldürülüşü, bir cinayet sahnesi açık açık izlenirken iki insanın öpüşme, sevişme sahnelerinin sansürlendiği dizi aynı iş, Muhteşem Yüzyıl değil mi? Ölüm sevişmekten saha mı az korkunç, gerçekten izleyici bu muameleye layık mı?

 

 

Dizilerde Son Trend: Kamera, Kamera Arkasında


Son sezonlarda yayınlanan dizilere baktığımızda bu kamera arkası meselesinin çokça dizilerde kullanıldığını görüyoruz. İzleyicinin ekranda yayınlananın dizi olduğunun ayırdına vardığı ve profesyonelce eleştirilerde bulunduğu günümüzde, yapımcılar da kamerayı kamera arkasına çevirdi. Örnek ver derseniz, Haluk Bilgiler’in bir tiyatro oyuncusunu canlandırdığı Hayatımın Rolü, TV sektörünü anlatan İşler Güçler, sinemanın arka odalarında geçen Kötü Yol, Cihangir’de yaşayan bir grup oyuncunun macerasını ekrana taşıyan Yalan Dünya, yönetmen ve oyuncu karakterleriyle Krem dizisi, iki haber spikerinin özel yaşamlarını konu alan Mükemmel Çift ve Mustafa Sandal’ın bir menajeri canlandırarak oyuncusuyla yaşadığı komik olayları konu alan Başrolde Aşk dizileri işte o kamera arkasına çevrilen kameraların örnekleri.

 

Twitter’da bugünlerde çok popüler olan @setgeyikleri hesabı da bize bu denklemi doğruluyor. Setlerde yaşanan olayların, ayrıntıların paylaşıldığı hesap binlerce insan tarafından takip ediliyor. Takipçilerin bir kısmı sektörden olsa da yalnızca izleyici olan da çok insan var o binler arasında. Hesabın kısa sürede bu kadar takipçi toplaması da gösteriyor ki günümüz TV çağı artık oyunu değil, oyunun perde arkasını izlemeye teşne…

 

Merak edilen şey artık yalnızca gösterilen değil, öyle ki dizilerin kamera arkasının anlatıldığı belgesel bölümler de artık izleyici toplayabiliyor (Leyla ile Mecnun belgeseli ilk örneklerden) ve izleyiciler setlere gidebilmek için sosyal ağlarda yarışıyor (daha bu hafta bir kişi Kanal D’den İntikam dizisi setine ziyaret kazandı). Özetle seyirci artık yalnızca seyirci kalmıyor, interaktivite çağında etkileşim TV dünyasında dengeleri işte böyle değiştiriyor.

 

 

Gizem Merve Kaboğlu

 

 

twitter.com/gizemkaboglu

 

Diğer yazıları için tıklayınız

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter