Popüler Sinema

Paylaş
Ekran

Behzat Ç. Artık Bir Kahraman!

Behzat Ç. Artık Bir Kahraman!
Üye: Gizem Merve Kaboğlu Behzat Ç.’nin ilk bölümlerini izlerken “Bu adam şiddet yanlısı”, “Nasıl gözaltındaki birine böyle davranır”, “Sorguda tekme atan polis yere göğe sığdırılamıyor” dediğimi hatırlıyorum. İlk bölümleri izlerken bu “şiddeti meşrulaştırma” eleştirileri Behzat’ın bir antikahraman olduğu yorumuyla karşılık bulmuştu.

 

 

Behzat Ç.’nin özellikle 3. sezonunda izlediğimiz karakter ise antikahraman olmaktan çok uzak. Bunu eleştiriden ziyade tespit olarak paylaşmak istiyorum. Elbette Behzat 80. bölümde de sorguda adam dövdü ancak KCK tutuklamaları ve ötekileştirme politikaları üzerinden şekillenen senaryo içinde bu karşı cevaba gerek kalmayacak ölçüde açıktı mesaj. Harun’un “Madem Türkçe biliyorsun neden Kürtçe konuşuyorsun” mesajı ve eylemci Kürt ailelere “Türkçe konuş” bağırışının ardından eylemciler tarafından taşlanması da aslında farklı pencerelerden de konunun ele alındığının göstergesiydi. Behzat’ın ılımlı tavrının üstüne Harun’un karşı çıkışlarına rağmen sosyal medyada dizinin bu kadar olumsuz tepki alması da biraz önceki “Behzat artık bir kahramandır” tezimi doğruluyor. Zira insanlar 80 bölüm normalize edilmediği için aykırılığıyla sevdikleri Behzat’ı 80. bölümdeki politik duruşuyla  karşılarına almayı tercih ettiler.

 

Behzat Ç’nin 79. bölümdeki “Parasız eğitim ve HES eylemlerine katılmak, hak aramak, ne zaman terörizm oldu” sözlerine karşı çıkan olmamıştı. Demek izleyicinin bir kısmının alerjisi olan şey aktivizm veya terör başlığı altındaki her suç değil Kürt konusuymuş.

 

 

Pozantı Cezaevi’ndeki taciz olaylarını haber yapan gazetecinin KCK’dan gözaltına alınmasına da, akademisyenlerin tutuklanmasına da değinen dizi, milliyetçi kanattan gençlerin meşru olarak gördükleri açıklamalarına da yer verdi. Kürtçe savunma yapmak isteyenlere hak tanımayan hakim de resmedildi, kızını Kürt ve Alevi olan bir gençle evlendirmek istemediği için müstakbel damadı öldüren adam da.

 

Behzat Ç. 80. bölümü dokunulması zor bir konuyu farklı pencerelerden ele alarak geçirdi, buna rağmen bir grup izleyici diziyi boykot kararı aldı, sosyal medya karıştı. Dizinin yayınından bir gün sonra KCK’da belediye dalgasının yapılması ise tabloyu biraz daha netleştiren bir “tesadüf” oldu. Bu tepkiden çıkarılacak sonuç ise Behzat’ın artık bir antikahraman olarak değil kahraman olarak algılandığı...

 

Dizideki “Ben senin superogunum Behzat” sözleri de aklıma Avrupa Yakası’nı getidi, böyle ciddi bir konu ele alınırken bile önce Beyaz Kürt lafıyla sonra süperego esprisiyle yüz güldürmeyi başaran Ercan Mehmet Erdem’e teşekkürü borç bilirim.

 

 

Fox TV ile Şeffaf Oda’nın Kan Uyuşmazlığı Var


Güneri Civaoğlu’nun sunumuyla Şeffaf Oda bildiğiniz üzere yıllardır Kanal D’de yayınlanan bir Pazar gündüz programıydı. Bu sezon ise Fox tv’ye geçti. Programın Fox’ta yayınlanan ilk bölümü bana yerini yadırgayan insanların huzursuzluğunu hatırlatırken (artık sadece benim yayında mı problem vardı bilmiyorum) senkron kayması da programın izleyicide yarattığı aidiyetsizliği daha da arttırdı.

 

Uzun uzun yazmaya gerek yok, ne Fox’un hedef kitlesi Şeffaf Oda’ya uyar ne de Fox kitlesi oturup şu programı izleyeyim der. Tipik anne kanalı olan Fox’un Şeffaf Oda’ya kucak açması televizyon dünyasının son birkaç ayda gördüğü en ironik mesele. Önümüzdeki sezon da bu ironi sürer mi derseniz, hiç sanmam.

 

Gizem Merve Kaboğlu

 

twitter.com/gizemkaboglu

 

Diğer yazıları için tıklayınız

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter