Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Şu kâinatta barışçıl bir uygarlık yok mu?

Şu kâinatta barışçıl bir uygarlık yok mu?
(5.0/10)
Üye: Ali Ulvi Uyanık
Steven Spielberg'in ardılları, "Üçüncü Türden Yakınlaşmalar"(Close Encounters of the Third Kind, 1977) ile " E.T.: The Extra-Terrestrial"(1982) adlı filmlerinde verdiği, dünya dışı uygarlıklardan gelenlerin de barışçıl olabileceğine dair umutlu mesajları çürütmek için adeta, savaş oyunlarını geliştirdiler de geliştirdiler . İşin kötüsü, üstat Spielberg de 2005 yılında dünyaları yeniden savaştırdı ("War of the Worlds")!

CGI tekniklerinin gelişmesiyle de bilgisayar oyunlarından filmler üretilerek, çocuklar ve yeni yetmelere, sürekli biçimde savaşma ruhu aşılandı. Soğuk Savaş'ın bitmesinden sonra, iki yeni düşman yerini sağlamlaştırdı: Teröristler ve Dünya'nın dışından hep istila niyetleriyle gelen savaşçılar!


İşte şimdi de, bizlerin okul sıralarında, kâğıtlara çizerek oldukça masum biçimde oynadığımız "Amiral Battı !" , "Transformers" ve "G.I. Joe" gibi savaş oyunlarının da sahibi Hasbro tarafından, Universal işbirliğiyle, iki yüz milyon dolarlık dev bir bütçeyle sinemaya uyarlanmış. "Battleship", Dünya'ya çok benzeyen bir gezegenin öncü savaş gemileri ve savaşçılarının, bilim insanlarının yolladığı sinyaller sonucu, Pasifik'teki uluslararası donanma tatbikatı sırasında gelerek savaşı başlatmaları üzerinden gelişiyor. 


Çarpışmalar, O'ahu- Hawaii açıklarında, kıyıda, resiflerde ve karada geçiyor; 'Pearl Harbor Baskını'ndan yaklaşık yetmiş yıl sonra, yine aynı sularda, bu kez Japon zekâsı ile Amerikan gözü karalığı aynı destroyerde işbirliği yaparak ve askeri taktiklerde de Sun Tzu'nun "Savaş Sanatı"na göndermelerde bulunarak savaşıyor... Enteresan stillere sahip gemiler, yok edici silahlar ve füze türü patlayıcılara sahip, kendileri de tüm vücutlarını kaplayan metal zırhları içinde oldukça 'çekici' olan dünya dışı savaşçıların başlıklarında kayıtlı yazılımlardaki bir veri, kalbi atan canlılara, savunma dışında saldırmayı engelliyor. Yani, insan ürünü her maddeyi yakıp yıkarlarken, insana dokunmadıkları için -zaten- kaybetmeye mahkûm gibiler ( bu durum insanoğlu lehine bir hile).


Dünyayı ve günü kurtaran kahraman, komutanın kızını da tavlamış olan Alex Hopper, bu tür filmlerdeki tüm 'ucuz klişeleri' üzerinde toplamış: Yakışıklı, atletik genç erkek, "John Carter" Taylor Kitsch, anlaşılabilir bir tercih; yeni yetme kız seyirciler için gerekli. Ancak pop şarkıcısı Rihanna'nın sert topçu subayı rolünde filme katkısını anlamak zor. Sanırım, askerlik mesleğini ve savaşmayı, yanı sıra vatanseverliği böylesine güçlü savunan bir filmde, yine kızlar için 'rol model' olması için kadroya alınmış!


Deniz Kuvvetleri'nden desteklerle çekilen, öyküsü boşluklarla dolu "Battleship"in, orduda görev almayı cazip göstermesini doğal karşılasam da, adrenalin yükseltmesiyle savaşı aşırı eğlenceli hale getirmesi, huzursuz ve rahatsız etti beni... Hollywood'un en üretken aktör - yapımcı- yazar- yönetmenlerinden Peter Berg'in dinamik yönetimindeki dev teknik kadronun, mekanik ve dijital efektlerin minyatür tekniklerle birlikte kullanıldığı karmaşık gösterisi nefesleri kesecek derecede olağanüstü de, 'insana yakışan' bir temaya hizmet ettiklerini söylemek mümkün değil.

 

Ali Ulvi Uyanık

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter