Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Ölümüne survivor hikâyesi

Ölümüne survivor hikâyesi
Üye: Ömür Gedik Gençlik edebiyatının en popüler serilerinden biri daha beyazperdede. Suzanne Collins imzalı Açlık Oyunları’nın, Alacakaranlık serisinin tahtına aday gösterilmesinin en önemli nedenlerinden biri üç genç karakterin arasındaki aşk üçgeni.

 

Savaşçı bir kıza âşık olan iki erkek her ne kadar Jacob ve Edward kadar güçlü karakterler olamasa da onları akla getiriyorlar. Ama Suzanne Collins’in Açlık Oyunları aynı zamanda bir tür survivor hikâyesi. Zaten o da bu seriyi bir reality show’dan esinlenerek yazmış. Ama gençlerin yem olarak atıldığı bu vahşi oyunun içinde elenenler evlerine dönemiyor. Çünkü bu oyun bir ölüm kalım savaşı. Ana karakter bu ölüm kalım savaşı içinde insanlığından ödün vermemek için de mücadele ediyor.

 

Gençlik edebiyatının önemli serilerinden biri daha beyazperdeye uyarlandı. İlk adaptasyonu şu anda sinemalarda olan Açlık Oyunları serisi Suzanne Collins imzasını taşıyor. Collins’in bir realty show’dan esinlenerek 2008 yılında yazdığı bu kitap 3 milyonun üzerinde satmış ve önemli yazarlardan övgü dolu eleştiriler almıştı. Alacakaranlık serisi ile karşılaştırılan bu seri vampir ya da kurt adamlar barındırmıyor içinde. Ama oldukça karanlık bir dünyada ölüm kalım, aşk ve insani değerler üzerine güçlü bir hikâye anlatıyor.

 

Açlık Oyunları kuraklık, kıtlık ve savaş yüzünden yok olan Kuzey Amerika’dan geriye kalan ‘Panem’ adındaki ülkede geçiyor. Panem, 12 bölge ve bir başkentten oluşuyor. Başkentte yaşayan seçkin zümre barışı devam ettirmek için fakir halktan kurban vermek üzerine kurulu bir sistem geliştirmişler. Her yıl 12 bölgeden iki genç seçiliyor ve açlık oyunları denen ölüm kalım savaşının ortasına atılıyor. 12-18 yaşları arasındaki gençlerin katıldığı, kuralları yönetim tarafından belirlenen ve televizyondan canlı olarak yayınlanan bu yarışmada kaybetmek ölüm demek. Açlık Oyunları filminin kahramanı kız kardeşini kurtarmak için gönüllü olarak ölüm oyununa katılan Katniss. Ok atmakta ve avlanmakta usta olan bu genç kıza, ona eskiden beri âşık olan Peeta eşlik ediyor. Gençler bu yarışta, yarışın eski kazananı, alkolik Haymitch’ten yardım alıyorlar. Hayatta kalan kazanır temalı açlık oyunları tüm vahşeti ile başladığında, biz de canlı yayında realty show izler gibi olan biteni seyretmeye başlıyoruz. Filmin en ilgi çekici yanı da bu gerçeklik duygusu zaten. Katniss’in hem acımasız sistem hem de rakipleriyle mücadele ederken aslında insanlıkla mücadele ettiğini anlıyoruz. İnsanın savaş ve mücadele anında düşen maskesinin ardından görünenler filmin derinliğini oluşturuyor. Katniss mücadeleci ruhu ve güçlü karakteriyle filmi izleyecek gençler için güzel bir örnek. Bu rolde genç yetenek Jennifer Lawrence var. Lawrence’ın varlığının filme katkısı tartışılmaz. Gerçekte sarışın olan yıldızın, bu filmdeki rolü için esmer olduğunu da parantez içinde not düşmüş olalım. 20 yaşındaki Lawrence’ın bu rol için yaşlı olduğunu söyleyenlere ise aldırmayın.  18 yaşındaki Katniss rolüne gayet uygun ve başarılı da. Kendisi filmin etkili olmasındaki en büyük unsurlardan biri.

 

Açlık Oyunları ve Alacakaranlık serisi arasındaki bağlantıya gelince. En önemli benzerlikleri ikisinin de çok satan fantazya gençlik edebiyatı serilerinin uyarlamaları olması. Ve de tabii bir de iki erkek arasında kalan bir kız olması. Ama iki serideki karakterler de olaylar da birbirlerinden hayli farklı. Açlık Oyunları filminde öne çıkan Katniss’in savaşçı ruhu, mücadelesi. Hikâye, ağırlıklı olarak hayatta kalma mücadelesi ve insanlık mücadelesi üzerine kurulu. Güçlü kadın karakteriyle öne çıkan Açlık Oyunları’nın da Alacakaranlık serisi kadar tutacağını öngörmek hiç de zor değil.

 

 

Ömür Gedik

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter