Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Mandy

Mandy
(6.2/10)
Yazar: Seza Köreken Yalçınkaya

Dijital olarak daha önce yayınlandığı gerekçisiyle Oscar Akademi ödüllerinden diskalifiye edilen Mandy deneysel bir yapım olarak izleyicinin karşısına çıkıyor. Saykodelik korku filmi olarak sınıflandırılan film, korku, dram ve romantizm öğeleri içeriyor. Saykodelik filmler diyince öne çıkan  A Clockwork Orange, Discreet Charm of the Bourgeosie, Enter the Void ve Eraserhead gibi ismi bilinen filmlerden biçim olarak farklı bir yapım söz konusu.  


Uyarıcı maddeler kullanarak tanrıya yaklaşma fikrini temel alan film oldukça basit ve şimdiye kadar izlene gelmiş bir intikam hikayesi sunuyor. Bunu yaparken de hikaye 80’lerde geçtiği için görsel uzam da bu şekilde yaratılıyor. Başlangıç jeneriği, görsellerin grenli oluşu ve filmin müzikleri izleyiciyi hemen 80’lerin bohem kültürünün etkisi altına sokuyor.  Johann Johannsson’ın film için yaptığı müzikler hem içerikle paralel giderken hem de biçimsel olarak da filmi destekliyor. Kırmızı ve yeşilin ağırlıklı olarak kullanımı ve bokeh efektinin sık sık kullanılması da saykodelik atmosfer yaratmak için tercih edilmiş. Bu tercihlerle insan algının değişebilirliği ve karakterlerin algısındaki değişiklikler yansıtılmış.


Hippi grubun kendini mesih zanneden lideriyle imgelerle yeniden doğan mesih olarak ortaya konulan Red filmin ana çatışmasını yaratıyor ama bu filmde mesihlerin hiç biri bildiğimiz biçimde pür iyi olarak tasvir edilmiyor.  Hatta bir noktadan sonra izleyici kimin iyi kimin kötü olduğu ayırdına varamadan dehşetin boyut atladığı sahnelere tanık olunuyor. İzleyici gördüklerinden rahatsız olmasına rağmen bakışlarını perdeden ayıramıyor. 


Mandy’nin fantastik boyutu içerikten çok yaratılmak istenen atmosferin biçiminden geliyor. İzleyici gayet gerçek olabilecek bir intikam filmi izlerken işin içine dev arılar gibi fantastik öğelerin eklenmesiyle farklı bir noktadan bakmaya başlıyor. Mandy’ nin farklı bir boyuttaki grotesk illüstrasyonları da filmin fantastik kurgusuna yeni bir biçim katıyor. Hikayenin temel çatışmalarına eklenen satanist grup yaratıklaşmış ölümlü insanlardan oluşuyor. Uyarıcılarla bir grup tanrıya yaklaşmış diğer grup da şeytana yaklaşmış şekilde sunulurken bu iki grubun istedikleri zaman bir arada çalışmaları bu kadar Hıristiyan imgeleri barındıran filmde soru işaretleri bırakıyor. Red de Mandy’nin intikamını almak için yola çıktığında yeniden doğan İsa olarak imgelerle betimlenirken karanlık bir karaktere dönüşümü izleyicinin algısıyla oynuyor. Film boyunca, felsefi olarak insanın içindeki iyi ve kötünün beraber varoluşu ve hangisinin öne çıkacağına kişinin yaşadıklarına karşı geliştirdiği duyguların yön verdiği fikri işleniyor.


Kırmızıyı imgelem olarak filmin tamamında görmek mümkün. Kırmızı filmde filtrelerle izleyicinin karşısına çıktığı gibi, başlangıç jeneriğindeki müziğin Crimson’ın Red albümünden oluşu ve neredeyse filmin kısa bir özetini sunması da ince detaylardan. Karakterin adının Red oluşu ve bunun karakterin duygu durumundaki dönüşümü yansıtması açısından önemli. Hikayenin geçtiği yıllarda sinemada biçimsel olarak kırmızının ağırlıkta olan renklerden olması da yaratılan evrenin kendi içindeki uyumunun bir göstergesi. Aynı zamanda imgelerle filmin başıyla sonunun bağlanması bir döngü oluşturuyor ki bu da saykodelik anlayışın temel fikirlerinden birini desteklemiş oluyor.  


Kurguda tercih edilen geçişler romantik bir izlenim katıyor. Filmin gerilim ve korku türünde olduğu düşünülürse bu tercih çok da mantıklı görünmüyor. Bu durum sadece 80’li yıllarda öne çıkan biçime bir atıf olarak düşünüldüğünde mantıklı hale gelebiliyor.


Mandy çok sıradan bir hikayeyi deneysel şekilde fantastik öğeler barındırarak oluşturulmuş yeni bir atmosferle sunuyor. Bu gibi yapımlar “sinemada her şey zaten yapıldı” savına karşı çıkan bağımsız filmler olarak incelemeye değer. Ayrıca bu tür filmleri sinema dışında farklı ortamlarda izleyiciyle buluşturma fikri de üzerine eğilinmesi gereken konulardan.  Bir filmin amacı seyirciye ulaşmaksa neden dijital dağıtım yapılması herhangi bir ödüle aday olmasına engel olsun?

 

twitter.com/_cheshirekedisi

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

RÖPORTAJLAR

Filiz Kuka: “Filmde ölüm bir amaç değil ...

Filiz Kuka: “Filmde ölüm bir amaç  değil ...

Fırat Sayıcı

Salvatore Schirmo: "İtalyan sineması...

Salvatore Schirmo: "İtalyan sineması...

Fırat Sayıcı

Aziz Alaca: “Kısacıların birçok uzuncudan...

Aziz Alaca: “Kısacıların birçok uzuncudan...

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter