Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

John Wick: Daisy’nin hesabı sorulacak!

:: Videolar John Wick: Daisy’nin hesabı sorulacak!
(7.4/10)
Yazar: Furkan Erkan
Efsanevi silahşör artık emekli olmuştur. Gıcırdayan ve sallanan tahta sandalyesiyle evin verandasında dinlenmeye çekilmiştir. Olaylar gelişir ya sevdiği birinin canı yakarlar, ya da ortamı boş bulan haydutlar kasabada terör estirmeye başlar. İntikam veyahut adalet vesilesiyle silahşörümüz silahına davranır ve hesap sormak için yollara düşer.

Clint Eastwood’un yönetmenliğini yaptığı ‘’Unforgiven’’ın konusunu oluşturan bu özet daha sonra pek çok aksiyon filminin ana damarını oluşturmaya başlamıştır. Önce bazı karakterlerin ününü yapmıştır. Misal Punisher gibi. Daha sonra benzer türdeki hikayeleri ve  aynı temalarıyla sayamayacağımız kadar aksiyon filmi çıkmıştır. Ana karakterler de silahşör gibi eski bir ajan, tetikçi, polis ya dasade bir vatandaş olabiliyordu. 

 

John Wick, yukarıda bahsettiğimiz bütün formülleri uygulasa da soluk sinematografisi, dövüş koreografileriyle bu klişeleri sitilize bir şiddetle desteklemeye çalışıyor. John Wick için Keanu Reeves’in karizmatik ama mimiksiz aurası film için bir artı olabilirken ‘’shoot em up’’ video oyunlarının yapısındaki çatışma sahneleriyle de aksiyon tutkunlarına istediğini veren doneler barındırıyor. 

 

John Wick’in intikam öyküsünde olaylar daha bir bodoslama gelişiyor. Eşinin kaybından sonra John’u hayata bağlayan yavru köpeği Daisy, daha önce çalıştığı Continental adındaki bir tetikçiler grubunun patronunun oğlu tarafından öldürülüyor. Bütün mesele ise John Wick’in arabası yüzünden.

 

Çok aşina olduğumuz bir şekilde de John Wick, intikamını almak üzere yanına aldığı mühimmat ekipmanıyla Continental’ın Rus üyelerinin her birine şarjörü boşaltmak ve kemiklerini kırmak adına kararını veriyor ve Daisy’nin hesabını soruyor. Keza John Wick, Continental cephesinden de bakıldığında hatırı sayılır ve korkulan bir kişi. Ona bulaştıysan bedelini ödersin kisvesi altında da bir gidişat çiziliyor.

 

Sayısız adamın vurulduğu yetmezmiş gibi kafalarından da mıhlayan John Wick için bilgisayar oyunlarının işleyişine uygun olarak final sahnesine patronla kapışma sahnesi konulmuş. Silahlar yerine yumrukların konuştuğu bir kapışma yine. Gel gör ki John Wick’in karşısındaki patronu iki yumruktan sonra yere çakılıyor. Pek bir heyecanı da kalmıyor ama aksiyon tutkunuysanız seveceğiniz bir film. 

 

John Wick’in peşindeki bir diğer tetikçi Perkins’e hayat veren Adrianne Palicki, filmde biraz daha uzun süreli gözükseydi emin olun filmin akıcılığı da artmakla beraber en azından tatmin edici bir final izlerdik. Ama olsun bütün klişelerini ve alışkın olduğumuz formülleri bir tarafa bırakırsak John Wick, özellikle aksiyon filmlerini sevenler için vizyondaki en iyi alternatif. Yine de benzer bir dramatik yapıda ilerleyen ‘’The Equalizer’’ı ben daha çok sevmiştim. Zira o filmde Denzel Washington’ın daha dengeli aksiyonu, gerçekçi hikayesi ve soluk kesen final bölümüyle daha başarılı bir filmdi.

 

*Patronun oğlunun ‘’shoot em up’’ türü video oyunu oynarken aynı anda John Wick’in de çatıdaki adamlara ‘’shoot em up’’ uygulaması.

 

*Temposu iyi ayarlanamamış.

 

Furkan Erkan

 

twitter.com/SinefildeNotlar

Etiketler: john wick

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter