Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

En Karanlık Saat

En Karanlık Saat
(5.5/10)
Yazar: Uğur Hakan Hacıoğlu

Joe Wright'ın yönetmenliğini üstlendiği En Karanlık Saat, 9 Mayıs 1940 tarihi ile birlikte Winston Churchill’in İngiltere başbakanlığına geçmesiyle İkinci Dünya Savaşı’nda ülkesi adına aldığı kararların ve İngiltere açısından savaş ve siyasetin seyrinin değişeceği dönemin başlangıcını ele alan bir yapıt. 

 

Hitler’in başına geçmesi ile birlikte Versay Antlaşması’nı ihlal ederek Avrupa’da birçok ülkenin topraklarını ilhak eden Almanya son olarak Batı Avrupa ülkelerini de işgal etmeye başlamıştır. Birçok ülkenin kısa sürede işgal edilmesi ile birlikte İngiltere’de dönemin başbakanı Neville Chamberlain yanlış politikalarının kurbanı olarak parlamento tarafından istifaya zorlanmıştır. Başbakanın istifasının ardından muhalefetin de kabul edebileceği bir isim olarak görülen Winston Churchill tüm kaygılarına rağmen kral onayı ile yeni başbakan ilan edilmiştir. İçki düşkünü, inatçı ve yaşı ilerlemiş biri olan Churchill bu andan itibaren ülkenin en yetkili ismi olarak savaşın sınırlarına dayandığı bir dönemde zorlu bir karar almak durumundadır. Ya Hitler’in istekleri doğrultusunda zoraki bir barış antlaşmasını kabul edecek ya da tüm olumsuz şartlara rağmen savaşacaktır. Bu kararı verirken bir de karısı, kral ve kendisine karşı olan muhalefete karşı da mücadele etmek zorundadır. Üstelik geçmişinde aldığı hatalı kararlar da peşini bırakmayacaktır. Büyük bir ikilemin tam ortasında kalan Churchill için karar vermek oldukça zordur. 

 

Bir başbakanın alacağı bir kararın ülkenin geleceğini nasıl etkileyeceğine dair önemli ipuçları sunan film politika ve tarih ile ilgilenenlerin muhakkak izlemesini önerebileceğim bir çalışma. Gary Oldman oyunculuk performansı ile göz doldurmuş. Bununla birlikte film kısa bir karar verme sürecini ele almış. Olaylar sadece İngiltere’de ve Churchill etrafında dönüyor. Bu açıdan tek taraflı olduğunu da söylemek mümkün. Bu tarz filmleri takip edenleri tatmin edeceğini düşünüyorum fakat konu ile ilginiz yoksa süresi ve konuyu işleyişi bakımından filmi sinemada izlemek beklentilerinizi karşılamayabilir. 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter