Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Dünya dışında besin zinciri mi?

Dünya dışında besin zinciri mi?
(6.5/10)
Üye: Ali Ulvi Uyanık
Her şey, tüm bu sahte belgesel (fake documentary) numaraları, onların yüzünden 1999'da başladı: Maryland'daki bir proje için ormana giden üç genç belgeselcinin kaybolmalarından sonra geride bıraktıkları görüntüleri kurgulayarak piyasaya süren, yani bu hikâyeye belli bir süre insanları inandıran iki adamdan bahsediyorum. "Blair Cadısı"nın (The Blair Witch Project) yazar-yönetmenleri Daniel Myrick ile Eduardo Sánchez'den.

 

Bizimkiler de dâhil ("Karadedeler Olayı"), bütçesi kısıtlı fakat yeteneği olan sinemacılara seyirci üzerinde etki kurarak para kazanmanın yolunu öğrettiler. Özellikle korku filmlerinde tutan bu formülü büyük stüdyoların kullanması kaçınılmazdı. Nitekim Paramount yöneticileri, on beş bin dolar maliyetli "Paranormal Activity"i dağıttıklarında iki yüz milyon dolara yakın hâsılatı görünce,  iki devam bölümünü kendi bünyelerinde çektirdiler... Örnekler çok.

 

Bu türün avantajı, tanınmamış oyuncular ile bazen daha eski kameraların, bazen de dijitallerin bozulmuş görüntüleriyle gerçeklik duygusunun yüksek tutulması. Oysa tam tersi, çekim sonrası stüdyo işlemlerinde çok fazla maharet gerektiren bir tür oldu çıktı(mesela 25 milyon dolara çıkan "Cloverfield"ı anımsayınız). 

 

"Apollo 18"ise, becerikli ikili Bob ve Harvey Weinstein ile Kazak yönetmen Timur Bekmambetov ortak yapımcılığında, 5 milyon dolar gibi nispeten düşük bir maliyetle kotarılmış. Ancak çita yükseltilerek, fantastik sinemanın iki alt türü olan bilim kurgu ile korku, klostrofobik bir öyküde birleştirilmiş. 

 

ABD'nin Ay'a yolladığı son insanların, Aralık 1972'de Apollo 17 mürettebatı olduğunu biliyoruz. Fakat hayır... NASA'nın yaklaşık kırk yıllık video kayıtları ortaya çıktığında, iki yıl sonra Apollo 18 ile üç astronotun daha Ay'a, asıl gerçeği onların bile bilmediği bir 'özel görev'le yollandığını, bu üç talihsiz insanın yaşadıklarından öğreniyoruz... Daha doğrusu uzay aracında bekleyen John'dan ziyade, Ay'a inen modülde görevli Nate ve Ben'in ,' yeni bir besin zinciri'ne nasıl dâhil edildikleri karşısında dehşete kapılıyoruz.

 

Yönetmen, açık alanda insan avlayan katillerden kaçanları anlattığı "Dağların Hâkimi"(El rey de la montaña ) ile anımsayabileceğiniz İspanyol Gonzalo López-Gallego, tehlike karşısında, oksijensiz, yerçekimsiz, karanlık, ıssız Ay yüzeyi ile kısıtlı hareket imkânı veren modülün dar alanında sıkışıp kalan iki adamın giderek saplandıkları çaresizliklerini aynen yakalamış. Araçları ise, modül içindeki ve astronotların Ay yüzeyine yerleştirdikleri kameralar.

 

Kurgudaki isme dikkat çekmek isterim: "Sevgililer Günü Katliamı" (My Bloody Valentine) ve "İntikam Yolu"(Drive Angry) adlarında fantastik 3D filmlerini seyrettiğimiz Patrick Lussier, akla çeşitli filmleri getiren birkaç sürprizi, gayet ekonomik ve akılcı biçimde kurgulayarak, dikkatin dağılmamasını sağlamış.

 

Moral bozucu bir 86 dakika! Müsebbibi ise, bir kez daha, Amerikan Devleti'nin evlatlarını feda etmekten çekinmediği o lanet rekabet... Güç savaşı... Soğuk Savaş! Bu da senaryonun sosu işte! 

 

Ali Ulvi Uyanık

 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter