Popüler Sinema

Paylaş
Ekran

Tutmadığı için adı değişen ilk dizi: Esir Şehrin Gözyaşları

Tutmadığı için adı değişen ilk dizi: Esir Şehrin Gözyaşları
Üye: Gizem Merve Kaboğlu Fox TV’nin yeni sezonda ekrana sürdüğü işlerin analizini yapmak istiyorum bugün... Öncelikle Fox tv’nin Show tv’nin alternatifi olma yolunda attığı adımları sonrasında ise tutması hayal olan Esir Şehrin Gözyaşları projesini anlatacağım.

 

 

Fox tv tam bir anne kanalı

 

Fox tv’nin yeni sezon işlerine baktığımda dikkatimi çeken ilk ayrıntı başlayan yeni her işin daha önce Show tv’de yayınlanmış olması. Canlı Para ve Yemekteyiz geçtiğimiz yıllarda Show tv’ye reyting getirmiş projeler ve şimdi Fox tv’nin iş listesindeler (daha önce de Var mısın yok musun için aynı gelişme yaşanmıştı. ) 

 

Yalnız yarışma programları için değil diziler için de benzer bir durum söz konusu. Show tv’nin adeta kanalla özdeşleşen hatta kanalın yayın akışının yarısından çoğunu dolduran dizisi Doktorlar’ın muadili Merhaba Hayat da Fox tv’de ekrana geliyor. Show tv’de tutmayan Lale Devri’nin de Fox’ta hayat bulduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Kanallar arasındaki bu garip ilişki bir yana Merhaba Hayat’ın radyo reklamlarında (ben Joy fm’de duydum) “Doktorlar’ın yapımcısından” diyerek tanıtılması bile bu muadillik yakıştırmamı haklı çıkarıyor. O diziden bir karakterin aynen transfer edilmesi de cabası... 

 

 

Show tv’nin standart bir erkek izleyici kitlesi olduğundan bahsetmek ise Fox tv’den farkı olarak karşımıza çıkıyor. Kanalda (Show tv) ekrana gelen dizileri sayarak bu ifadeyi somutlaştırabiliriz. Kurtlar Vadisi, Eşref Saati, Ustura Kemal ve Suskunlar dizilerinin başarısında projenin birçok özelliğinin yanı sıra kanalının ve izleyici kitlesinin de etkisi var. 

 

Fox ise izleyici kitlesiyle bu başarıdan yoksun bir kanal. Kanalın ana haber bülteninde haftada en az 3 gün zor doğum hikayesi veya tüp bebek başarıları izlememiz de tesadüf değil. Fox tv tam anlamıyla bir kadın kanalı hatta biraz daha daraltalım parantezi, anne kanalı... 

 

 

Tutmadığı için adı değişen ilk dizi: Esir Şehrin Gözyaşları

 

Yazının başında Fox Tv’de tutması hayal olan bir dizi derken çok da büyük bir laf etmediğimi belirtmeliyim. Zira Fox tv bugüne kadar kadın izleyicileri hedef alan ve kadınlara yönelik dizileri tutan bir kanal oldu. Örnek ver derseniz, bir kadının tecavüzle değişen hayat hikayesini anlatan iki dizi Canan ve Ömre Bedel dizileri bu kanalda 2 sezon sürdü,  yayınıyla adeta ev kadınlarını hedef aldığını ilan eden arkası yarın aşk konulu diziler (Unutma Beni – Deniz Yıldızı) Fox’u her gün reyting listelerinde üst sıralara taşıdı, Lale Devri ve Yer Gök Aşk gibi bir adam uğruna hayatı değişen kadınların aşklarını anlatan entrikalı diziler FOX’un kare asları haline geldi, isterseniz daha birçok örnek çıkarabilirim ancak Esir Şehrin Gözyaşları gibi maskülen ve tutan tek bir Fox TV dizisi yazamam. 

 

Bu durumda adeta The Godfather filminden alıntılanan bir hikayenin bu kanalda tutmasını beklemek mucize değil mi? Bir de sorunu anlayıp, hikayenin aşk temasını vurgulamak için yayınlanan onca bölümün ardından adını “Ferhat ile Şirin Hikayesi – Esir Şehrin İnsanları” olarak değiştirme çözümü var ki evlere şenlik... Muhtemelen önümüzdeki haftalarda diziye daha fazla aşk ve gözyaşı eklenecek, mafya dozu düşürülecek. “Adını Feriha Koydum – Emir’in Yolu” ile yarışacak derecede yaratıcı bir diğer dizi adı olarak tarihe geçen ismin ardından umarım bu diziyi de tarihe göndermeyiz. Çünkü iyi oyuncular, iyi yönetmen ve iyi bir yapımcı firma ile iyi bir prodüksiyon olarak gördüğüm dizinin bu kanalda henüz hedef kitlesinin yarısına bile ulaşamadığı kanaatindeyim. 

 

 

 

Gizem Merve Kaboğlu

 

twitter.com/gizemkaboglu

 

[email protected]

 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

RÖPORTAJLAR

Cüneyt Karakuş: "Bu filmde ses rengi...

Cüneyt Karakuş: "Bu filmde ses rengi...

Fırat Sayıcı

Filiz Kuka: “Filmde ölüm bir amaç değil ...

Filiz Kuka: “Filmde ölüm bir amaç  değil ...

Fırat Sayıcı

Emre Ahmet Seçmen: “Bu belgesel için 53 r...

Emre Ahmet Seçmen: “Bu belgesel için 53 r...

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter