Popüler Sinema

Paylaş
Ekran

Alev Alev’in Greenbox’lı Avrupa Seyahati

Alev Alev’in Greenbox’lı Avrupa Seyahati
Üye: Gizem Merve Kaboğlu Gelin bu Cuma yazısına haftanın en güldüren görüntülerinden başlayalım. Alev Alev dizisinin 27 Ekim’de yayınlanan bölümünde genç çift Murat ile Ümran’ın Avrupa seyahatini izledik. Bunun neresi komik demeyin, komik olan hikaye değil, anlatım şekliydi. Zira stüdyoda çekilen görüntülerde ikilinin manzaranın üzerine montajla oturtulduğu o kadar belliydi ki gülmemek elde değildi... Görüntüler dizinin oyuncularının konuk olduğu show programında ekrana getirildiğinde dizinin başrolü Berk Oktay’dan gelen yorum daha da ilginçti, haberi aynen aktarıyorum:

 

“Dizide kaptan Murat'ı canlandıran Berk Oktay, o sahnelerden kendilerinin de hoşlanmadığını ve istemediği sahnelerin ortaya çıktığını söyledi. Tatil sahnelerinin dizinin bir tökezlemesi olduğunu ifade eden genç oyuncu Berk Oktay, "Bizimde hiç hoşumuza gitmedi bu sahneler. Ancak her insanın ayağı bir kere taşa takılır herhalde bu da bizim dizinin bir tökezlemesi oldu" dedi.”

 

Berk Oktay’ın “tökezledik” açıklamasının üstüne dizi hakkında yazdığım ilk yazıyı hatırlatmak istiyorum. Alev Alev ilk bölümüyle ekrana geldiğinde tam olarak şu cümleleri kurmuştum: “Alev Alev’in akıbeti ne olur bilemem ancak rakipler ve deneyimler üzerinden bakıldığında Türker İnanoğlu’nun prodüksiyon anlayışına yenilik getirmesi gerektiği aşikar.” Bu görüntülerden sonra ilk bölümden ne kadar yerinde bir eleştiri getirdiğimin bir kez daha ayırdına varıyorum. Dizideki bu sahneler 10 yıl önce bir dizide olsaydı yadırganmazdı, yadırganma nedeni diğer emsaller içinde ayrık otu kalmasından, prodüksiyon anlayışındaki bu farklılığın görünür kılınmış olması...

 

 

Arka Sokaklar’da “sosyal mesajlı” eşcinsel cinayeti


Alev Alev ile ilgili bu hafta ele almak istediğim bir konu daha var. Dizide bu hafta karikatürize edilmiş bir eşcinsel karakter gördük, konuya gelmeden önce aynı yapım şirketinin bir başka dizisi olan Arka Sokaklar’daki bir sahneyi anımsatmak istiyorum. Dizide bundan birkaç hafta önce bir eşcinsel cineyeti izledik. Pembe payetli bluz giymiş, yüzünde abartılı bir makyaj olan eşcinsel karakter namus cinayetine kurban gidiyor, Rıza Baba ise oğlunu öldüren adama “Siz şimdi namusunuzu mu temizdiniz? Sizin hepinizi (aileyi göstererek) toplasak bir Tufan (öldürülen karakter) etmezsiniz.”diyerek mesaj verdi. 

 

Bu hafta da Alev Alev’de aynı formda bir eşcinsel karakter gördük. Tam anlamıyla “karton tip” olan bu karakter de efemine hareketleri, gördüğü her erkeğe ilgi gösteren tavrıyla klişeleri yeniden üretiyordu. Üstelik bu adamın gay olup olmadığını konuşan iki kadının konuşmalarındaki “gay” sözcüğü de sansürlenerek ekrana geldi. 

 

Elbette eşcinsel karakterlerin dizilerde görünürlüğü olumlu bir işaret ancak önyargıları yeniden üretecek klişelerle karakterler şekillendirildiğinde o işaret anlamını kaybetmeye başlıyor. Zaten okurlarımın bunu farkında olduğunu düşünüyorum ama yine de yazmak istiyorum, nasıl her heteroseksüel kişi gördüğü karşı cinse “asılmıyorsa”, her homoseksüel de eşcinsine cinsel yakınlaşma çabasında bulunmaz. Maskülen eşcinseller de vardır, her eşcinsel payetli bluz giyip öyle makyak yapmaz. Sosyal mesaj vermek elbette önemli ancak sosyal mesaj vereceğiz diye önyargılar haklı çıkarılırsa ortaya ancak eleştirilecek bir dizi çıkar. 

 

 

Ağır Roman’ın Orhan Gencebay sevdası

 

Ağır Roman dizisinde her hafta bir Orhan Gencebay şarkısı duyduğumuzun farkında mısınız? Dizinin bu hafta yayınlanan bölümünde Leyla’yı piyanoda Dil Yarası’nı çalarken gördük örneğin… Dizide bu şarkıların kullanılmasının tesadüf olmadığının altını çizmek istiyorum. Merkeze ilerleyen çevre kültürü üzerine yapılan araştırmalarda belirtildiği gibi Orhan Gencebay iç göçle özdeşleşen bir aktör. 

 

Kolera mahallesinin temsil ettiği mahalle kültürü de Orhan Gencebay’ın kendi söyleşilerinde de kullanıldığı gibi “varoşların müziği” betimlemesini doğru şekilde hatırlatan bir yerleştirme. İlginç olan ise evlerini satmamak için harekete geçen mahallelinin direnişini anlatan dizide hikaye Orhan Gencebay şarkılarıyla desteklenirken Orhan Gencebay’ın Türkiye’de kentsel dönüşümü destekleyen ünlülerden biri olarak gazetelerde boy göstermesi…

 

Başka bir yazıda uzunca ele almak istediğim bu konunun o zamana dek aklınızda çelişkili görünen bu soruyla beraber kalmasını isteyerek yazıya son veriyorum. Bazen televizyonda gördüğümüz ufacık ayrıntılar bile ne kadar çok şey ifade ediyor değil mi?

 

 

 

Gizem Merve Kaboğlu

 

twitter.com/gizemkaboglu

 

[email protected]


YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter