Popüler Sinema

Paylaş
Haberler

"Robert McKee" Semineri Sektörü Buluşturdu

"Robert McKee" Semineri Sektörü Buluşturdu
Dünyaca ünlü ödüllü senaristlerin ‘başucu’ kitabı olarak adlandırılan ve yayın evlerinde baskıları tükenen, satış rekorları kıran ‘Story’ isimli kitabın yazarı, hocaların hocası Robert McKee, İstanbul’a gelerek 4. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali kapsamında 3 günlük GENRE Seminer programının ilkini “TV Dizisi” ikincisini Aksiyon / Gerilim başlığıyla Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirdi… McKee seminerinin ilk ve ikinci gönünde senaristleri, sinemacıları, oyuncuları ve öğrencileri buluşturdu.

 

McKee’nin ilk iki günkü seminerine; TV Sektörünün ünlü ve önemli isimleri katıldı. MCKee’nin ‘Tv Dizisi’ ve ertesi gün "Aksiyon / Gerilim” başlığındaki seminerine başta Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nin Başkanı Ogün Şanlıer, Festival Direktörü Bülent Turgut  olmak üzere çok sayıda ünlü ünsüz katılımcı yer aldı. Oyuncu Beren Saat, Songül Öden, Tuba Ünsal, Mirgün Cabas, Ahu Yağtu, Özge Özpirinççi, Süeda Çil, Fatih Artman, Funda İlhan, Yiğit Özşener, Levent Kazak, Asena Tuğal, yönetmen Andaç Haznedaroğlu, , Star İç Yapımlar Koordinatörü Şeyda Aksoy, TRT TV Filmleri Projesi Koordinatörü Halid Şimşek, Murat Evgin, BKM Mutfak oyuncularından Şahin Irmak, Murat Eken, Gülhan Tekin, …”  gibi oyuncu, müzisyen, televizyoncu ve senaryo yazarı olan isimler ile çeşitli üniversitelerin ve İstanbul Medya Akademisi’nin Sinema / TV bölümü öğrencileri katıldı… Bu önemli seminerlerde McKee, Televizyon dünyasına ait ve yine TV’de ve sinemadaki Aksiyon/ Gerilim temasını içeren senaryo yazımı konusundaki tüm deneyimlerini 10 saat boyunca katılımcılarıyla paylaştı.

 

Televizyon dizileri yazmak üzerine teknik bilgilerini, sinema ve televizyon projeleri arasındaki farklılıkları ve senaryo yazmanın inceliklerini, kitabından ve barkovizyondaki değişik türdeki dizilerin bölümlerinden örnekler vererek anlatan McKee, seminerinde anlattığı belli başlı çarpıcı cümlelerine gelince;


 

DİZİLERİNİZ 70 ÜLKEDE GÖSTERİLİYOR VE YENİDEN ÇEKİLİYOR

 

McKee Türk dizilerini ve dünyaya açılımını takip ettiğini belirtti ve “dizileriniz 70 ülkede televizyonlarda gösteriliyor. Hatta o kadar benimseniyor ve seviliyor ki, onlar kendi oyuncularını ve ekibini kurarak dizilerinizi tekrar çekiyorlar.” dedi.

 

BENİM ÜLKEMDE SENARYO YAZARLARI PATRONDUR


Robert McKee, ülkesinde senaryo yazarlarının televizyonda yapımcılardan daha güçlü olduğuna değinerek, “Benim ülkemde senaryo yazarları aynı zamanda yapımcıdır. Onlar sektörü yönetir ve patrondur. Ciddi özgürlükleri vardır.” dedi.


 

“FİLMLER DIŞ, TELEVİZYON İSE İÇ KAPIYA AÇILAN HİKÂYELERDİR”


Televizyon sektörünün içe açılan hikâyeleri ve iç mekânları sevdiğine de değinen McKee, “ Tv sektörü Tv dizilerinin iç mekânlarını ve iç diyaloglarını sever. Yıllarca Star Trek ve hatta Dexter’da da bunu gördük, izledik. Filmler dış, televizyon ise iç kapıya açılan hikâyelerden oluşur. İç kapıya açılan hikayeler de bütçeyi daha az ve içeride tutuyor. Bu daha çok benimseniyor.” dedi.

 

Yoğun geçen ilk gününde katılımcılar gibi kendisinin de büyük bir memnuniyetle Haliç Kongre Merkezi’nden ayrıldığı McKee’nin, dünkü semineri "Aksiyon / Gerilim üzerine olurken ve bugünkü son semineri “Komedi" başlıkları altında yine Haliç Kongre Merkezi’nde 09.00 – 17.00 saatleri arasında gerçekleşecek.

 

18 Kasım’a kadar devam edecek olan İstanbul Medya Akademisi ve Uluslararası Boğaziçi Sinema Derneğinin düzenlediği 4. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali'nin davetlisi ve Kültür  ve Turizm Bakanlığı'nın da katkılarıyla İstanbul'a gelen McKee, Türkiye’de olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu da sözlerine ekledi.  

 

Robert McKee hakkında


Robert McKee, 1984'ten beri 100 binin üzerinde öğrenciye ders veren, öğrencileri arasında 60 Oscar ödülü sahibi bulunan, senaristlerin kutsal kitabı olarak adlandırılan "Story" kitabının yazarı olarak biliniyor.

 

Gişe rekortmeni "Yüzüklerin Efendisi" ve "Hobbit" serilerinin yönetmeni Peter Jackson, "Melekler ve Şeytanlar", "Da Vinci Şifresi", TV serisi "Fringe"in senaristi ve bütün dünyada çok ses getiren "Paranormal Activity" film serisinin yapımcısı Akiva Goldsman, "The Piano" filmiyle gönülleri fetheden feminist sinemanın önemli ismi Jane Campion, "Münih" ve "Zoraki Kral" gibi filmlerden tanınan Oscarlı oyuncu Geoffrey Rush, Golden Globe ödüllü aktris Meg Ryan gibi dünyaca tanınmış birçok isim McKee’nin öğrencileri arasında yer alıyor.

 

McKee’nin öğrencileri arasında 60 Oscar, 200 Emmy, 100 WGA (Writers Guild of America), 50 DGA (Directors Guild of America) ödülü sahibi, bin Emmy, 250 WGA ve 100 DGA Ödülü adayı bulunuyor. Senarist-yazar, halen 20 th Century Fox, Disney, Paramount ve MTV gibi büyük yapım şirketlerine proje danışmanlığı yapıyor, dünyanın birçok ülkesinde senaryo seminerleri veriyor.

 

 

 

 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

RÖPORTAJLAR

Cüneyt Karakuş: "Bu filmde ses rengi...

Cüneyt Karakuş: "Bu filmde ses rengi...

Fırat Sayıcı

Emre Ahmet Seçmen: “Bu belgesel için 53 r...

Emre Ahmet Seçmen: “Bu belgesel için 53 r...

Fırat Sayıcı

Salvatore Schirmo: "İtalyan sineması...

Salvatore Schirmo: "İtalyan sineması...

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter