Popüler Sinema

Paylaş
Haberler

BALKAN PANORAMA FİLM FESTİVALİ’NİN BU YILKİ ONUR KONUKLARI ERDAL ÖZYAĞCILAR VE GORAN MARKOVİÇ

BALKAN PANORAMA FİLM FESTİVALİ’NİN BU YILKİ ONUR KONUKLARI ERDAL ÖZYAĞCILAR VE GORAN MARKOVİÇ

27 Eylül – 03 Ekim 2021 tarihler arasında Buca Belediyesi 7. Balkan Panorama Film Festivali’ne ev sahipliği yapacaktır. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla gerçekleşecek olan festivalin bu yılki onur konukları Türk Sinemasının en önemli erkek oyuncularından Erdal Özyağcılar ve Balkanların dünyaya armağan ettiği en iyi Prag Okulu temsilcileri arasında sayılan yönetmen Goran Markoviç olacaktır.

 

Türk seyircisi Erdal Özyağcılar’ı 1966 yılında Atıf Yılmaz’ın Ölüm Tarlası filmiyle tanımıştır. Ardından Ertem Eğilmez dönemi başlar ve ard arda gelen filmlerde işini bilen kayınço rolü ile ünlenir. 33 sinema filminde oynar. Kibar Feyzo, Çöpçüler Kralı, Yılanların Öcü gibi Türk Sineması’na damga vuran filmlerde rol alır. 1986 yılında 23. Antalya Film Festivali’nde, 1984-1987 yıllarında SİYAD En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü alır. 1989 yılında başlayan ve 13 yıl süren Bizimkiler TV dizisinde başrol oynar ve Bizimiler dışında 20 TV dizisinde, çoğunluğu başrol olmak üzere görev alır. Türk TV izleyicileri ve Balkan ülkeri TV izleyicilerinin gönlünde taht kuran, Balkan temalı Elveda Rümeli, Yabancı Damat, Karadağlar gibi TV dizileri ilk akla gelenlerdendir. 1975 yılında girdiği İstanbul Şehir Tiyatroları’ndan emekliye ayrılır. Oyunculuk kariyeri, tiyatro, sinema ve TV dizileri arasında şekillenir, ancak tiyatro daima sanat yaşamının merkezinde olmuştur. Yeşilçam Sineması’nın karakter oyuncusu Erdal Özyağcılar çok farklı rollerin altından başarıyla kalkmıştır. Komediden, dram ve melodrama, oynamış olduğu röllerde göstermiş olduğu üstün performans onu Türk Sinemasının unutulmaz karakter oyuncuları arasında ilk sıraya taşımıştır.

 

Goran Markoviç şu ana kadar yaklaşık 50’nin üzerinde belgesel ve 14 sinema filmi çekmiştir. Genel anlamda ‘her iktidarın’ muhalif sanatçısı olarak tanındığını rahatça söyleyebiliriz. Bunu da belki en iyi şekilde şu sözleri vurgulamaktadır: “Her vatansever ülkesini yaratıcı bir şekilde sevmelidir.” Dünyanın en önemli film okulları arasında yer alan FAMU veya diğer adıyla Prag Film Okulu’nun Yugoslavya’daki en önemli temsilcilerden sayılmaktadır. Buna karşın “Prag Film Okulu Diye Bir Şey Yoktur” adlı kitabı yazmıştır. Kitapta net ve detaylı bir şekilde kendi yaşadıklarından yola çıkarak neden o şekilde düşündüğünü ve başlığı yalnızca ilgi çekmesi için atmadığını göstermektedir. Prag’daki tecrübeleri, kendisinin de daha sonra söyleyeceği gibi sanatını derinden etkilemiştir. Tüm çalışmalarının ortak noktası olan her tür totalitaryan rejime karşı duyulan tiksinti, Prag’daki öğrencilik yıllarından kalmadır. Prag’da geçirdikleri dönem Marković ve meslektaşlarına kendi vatanlarını da farklı açılardan değerlendirme ve daha iyi anlama imkanı sağlamıştır. 1969’da Prag’dan ayrılıp Belgrad’a döndüğünde Lordan Zafranoviç’in ilk filminde oyunculuk yapma teklifi almıştır. 1977’de çektiği ilk filmi ‘Özel Eğitim’ Yugoslavya’da gösterildiği sinemalarında büyük beğeni toplamıştır. Goran Markoviç kırk yılı aşan kariyeri sonucunda Yugoslav Auteur sinemasının en önemli temsilcilerinden biri haline gelmiştir. Kusursuz bir muhalif sanatçı olarak da Belgrad’ta yaşamını sürdürmekte ve film çekmeye devam etmektedir.

 

FESTİVAL PANDEMİ TEDBİRLERİ DOĞRULTUSUNDA YAPILACAKTIR

 

Pandemi dolaysıyla 7. Balkan Panorama Film Festivali sıkı tedbirler uygulayacaktır. Bu yılki programa göre 200’ün üzerine yerli ve yabancı konuk ağırlamayı planlayan festival  bu sayıyı 100’ün altına düşürüp, sinema salonlarında ise mesafe ve diğer tedbirleri azamı ölçüde uygulayacaktır. Sinemayı sinema yapan temel unsurlardan biri olan sinema salonu, sinema perdesi ve seyircisi Film Festivali’nin olmazsa olmazlardan biridir. Her ne kadar ki teknik olanaklar bir ölçüde online filmlerin izlenmesini sağlıyor olsa da bu bir Film Festivali ve sinemanın büyüsünü bozmaktan başka bir işe yaramıyor. Kaldı ki Türkiye’de veya dünyada bu tür Festivallerde pandemi ile ilgili gerekli tedbirler alındığında ve kurallara uyulduğunda bir sıkıntı ve riskin yaşanmadığını göstermektedir. 

 

FESTİVALDE GÖSTERİLECEK YABANCI FİLMLERİN TÜMÜ TÜRKİYE’DE İLK DEFA GÖSTERİLECEKTİR

 

16 Balkan ülkesinden başvuruları kabul eden festival bu yıl da geçen yıl olduğu gibi, çzellikle sinema yapımcıları ve yönetmenler tarafından yoğun ilgiyle karşılandı. 106 yabancı uzun metraj film, 472 yabancı kısa metraj film, 19 yerli uzun metraj ve 135 yerli kısa metraj film başvuruda bulunarak, toplamda 732 filmin başvurusu alındı. Festivalin resmi programında yer alan tüm yabancı filmler Türkiye’de ilk defa gösterilecektir. Yaklaşık iki aylık yoğun bir çalışma sonucunda altı kişiden oluşan ön jüri değerlendirme sonucunda 7. Balkan Panorama Film Festivali’nde Sarı Şemsiye Ödülü için 10 dalda yarışacak filmleri belirledi Haziran ayında belirledi ve resmi sitesinde ilan etti. Bir Film Festivalini Festival yapan ülke ve dünya prömyerleridir. Bu bağlamda 7. Balkan Panorarama Film Festivali’nde bu yıl 12 dünya prömiyeri yapılacaktır. 

 

SİNEMASEVERLERİ ZENGİN BİR PROGRAM BEKLİYOR

 

Bu yıl İzmir’deki sinema severleri oldukça zengin bir program bekliyor, çünkü festival boyunca yaklaşık 120 film gösterilecektir...  Bunun yanısıra filmlerin gösterilecek mekan sayısı da artmış vaziyette. Buca Pembe Köşk’te geleneksel olarak açık havada Sarı Şemsiye ödülü için filmler yarışacaktır. Kültürpark’ta açık havada resmi gösterim seçkiden oluşan filmlerden yanısıra, iki konuk sinema okulun hem kısa film seçkisi seyirciyle buluşacaktır hem de okulların yöneticileriyle yapılacak söyleşileri izleme fırsatına sahip olacaktır. Bu yılki konuk okullar Türkiye’den Mimar Sinan ve Bulgaristan’dan NATFA olacaktır. Festivalin bu yılki konuk ülkesi Slovenya seöilmiştir. Bu bağlamda Kültürpakta Slovenya Sinema dairesi Genel Müdürü olan Nataşa Buçar ile söyleşi ve film gösterimi yapılacaktır. Balkanların dünya çapındaki oyuncu ve Balkan Panorama Film Festivali’nin Danışma Kurulu Üyesi Lazar Ristovski masterclass yapacaktır. Tarık Akan Gençlik Merkezi’nde geleneksel olarak her üç sinema salonunda her gün toplamda yaklaşık 30 film gösterilecektir. Bu yıl Üniversitelerdeki eğitimin yüz yüze olması dolayısıyla Tarık Aakan Gençlik Merkezi’nde Dokuz Eylül Üniversitesi Kampüsü’nden büyük bir öğrenci ilgisi bekleniyor. En son olarak Buca’da kasaplar meydanına türk sinemasında damga vurmuş nostaljik filmler gösterilecektir. 

 

7. Balkan Panorama Film Festivali’nin ayrıntılı programı önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor. Festival boyunca tüm mekanlarda yapılacak gösterimler ve etkinlikler ücretsiz olacaktır. Balkan Panorama Film Festivali artık büyük bir aile ve bu aile Balkanların sinemadaki renkliliğini İzmir sinemaseverlerle paylaşma heyecanını şimdiden buram buram yaşıyor. Festivalde görüşmek üzere!

 

Daha detaylı bilgi için festivalin resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz: www.bpff.com.tr

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

RÖPORTAJLAR

Cüneyt Karakuş: "Bu filmde ses rengi...

Cüneyt Karakuş: "Bu filmde ses rengi...

Fırat Sayıcı

Seda Aktaş: “Kitlesel fonlama, film üreti...

Seda Aktaş: “Kitlesel fonlama, film üreti...

Fırat Sayıcı

Emre Ahmet Seçmen: “Bu belgesel için 53 r...

Emre Ahmet Seçmen: “Bu belgesel için 53 r...

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter